Δεν θα αποφύγει το τρίτο πακέτο η Ελλάδα, γράφει το Bloomberg

Η επιστροφή στην Ελλάδα στις αγορές ομολόγων έπειτα από μια τετραετή «εξορία» δεν έπεισε τους οικονομολόγους ότι μπορεί να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

Με αυτή τη δυσοίωνη διαπίστωση αρχίζει το άρθρο του Bloomberg για την πιθανότητα η Ελλάδα να υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών για περαιτέρω βοήθεια.

Έξι από τους 10 οικονομολόγους

που μίλησαν στην έρευνα του Bloomberg News ανέφεραν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει τα 240 δισ. ευρώ των δανείων που ελήφθησαν από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 2010, όταν έχασε την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει έλλειμμα χρηματοδότησης 12,6 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.

«Η ικανότητά της Ελλάδας για να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια ώστε να καλύψει αυτό το κενό δεν είναι αρκετή», δήλωσε ο Gianluca Ziglio, εκτελεστικός διευθυντής της έρευνας σταθερού εισοδήματος στο Sunrise Brokers LLP στο Λονδίνο. «Τελικά οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάτι που θα γεφυρώσει κυρίως τις ανάγκες χρηματοδότησης που έχει η Ελλάδα από τώρα και για το διάστημα κατά το οποίο θα μπορεί να δημιουργήσει μια τακτική και αρκετά μεγάλη πρόσβαση στην αγορά».

Τα ελληνικά ομόλογα βγήκαν φέτος δύο φορές στην αγορά, ωστόσο το τελευταίο τριετές δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς έπεσε στην μίνι – κρίση που δημιουργήθηκε με την πορτογαλική Espirito Santo.

Η ύφεση των έξι ετών

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει να επιδείξει πρωτογενές πλεόνασμα, προσπαθεί να τακτοποιήσει τα οικονομικά της, αλλά ως αντιστάθμισμα οι περικοπές έχουν προκαλέσει βαθιά ύφεση που κρατάει έξι χρόνια. Αυτό έχει προκαλέσει τη λαϊκή αντίθεση για τα προγράμματα στήριξης. Εξ ου και ο Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευτεί πως δεν θα καταφύγει σε τρίτο πακέτο στήριξης και σε παρεμπίπτοντα μέτρα λιτότητας.

Ορισμένοι οικονομολόγοι δεν τον πιστεύουν, σημειώνει το πρακτορείο. Το ποσοστό των ερωτηθέντων οικονομολόγων είπε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για να μπορέσει να ανακτήσει την δημοσιονομική κυριαρχία», δήλωσε ο Michael Μιχαηλίδης, στρατηγικός αναλυτής της Royal Bank of Scotland Plc στο Λονδίνο. «Λαμβάνοντας υπόψη το ΔΝΤ, θα συνεχίσει την εκταμίευση κονδυλίων στο πλαίσιο του προγράμματος. Έτσι οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι υπό όρους. Η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει τριμηνιαίες εξετάσεις για τα χρήματα του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους ούτως ή άλλως».

Η επιστροφή της Τρόικα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα θα κορυφωθεί στο 177% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το τρέχον έτος. Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Ελλάδας, δεσμεύει τους εταίρους της ζώνης του ευρώ σε πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Το χρηματοδοτικό χάσμα είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξετάσουν οι επικεφαλής της Τρόικα, όταν θα επιστρέψουν στην Αθήνα το Σεπτέμβριο. Ένας τρόπος για την επίλυσή του θα μπορούσε να είναι η χρησιμοποίηση των 11,5 δισ. ευρώ που απομείνουν από τα κεφάλαια διάσωσης (που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας), σύμφωνα με τον Λευτέρη Φαρμάκη, αναλυτή της Nomura International στο Λονδίνο.

Πολιτικά τοξικό

Ενώ η τρόικα έχει απορρίψει ελληνικές προτάσεις να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αλλού, κορυφαία στελέχη στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημειώνουν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν τα χρειάζονται πλέον αυτά τα χρήματα.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν η οικονομία στην Ελλάδα να εξέλθει από την ύφεση το τρέχον έτος, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg News που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου.

«Η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ότι είναι στο σωστό δρόμο προς την ανάκαμψη, αλλά μια δήλωση επιστροφής στην οικονομική ομαλότητα είναι ακόμα πρόωρη», δήλωσε ο Όλιβερ Σάλμον, οικονομολόγος της Oxford Economics στο Λονδίνο. «Οι τιμές αναμένεται να αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι το 2015, αλλά η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα παραμείνει ένα συνεχές φαινόμενο, το οποίο θα παρεμποδίσει την ελπίδα ότι το βάρος του χρέους μπορεί να μειωθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα