ΔΕΗ: Ρίσκο χώρας και ΑΠΕ διώχνουν τους επενδυτές

Tον κίνδυνο να απωλέσει τις άδειες για τα μεγάλα έργα φωτοβολταϊκών, αντιμετωπίζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Μετά την απόφαση για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης (50 μεγαβάτ), με εντελώς νέους όρους, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει μάλλον και το άλλο μεγαλεπήβολο σχέδιο του φωτοβολταϊκού της Πτολεμαίδας (200 μεγαβάτ). Στη δεύτερη περίπτωση σήμερα έληγε η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς,

στην οποία ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε ούτε μία εταιρεία, ενώ αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον…..20.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η αρνητική εξέλιξη σχετίζεται με το υψηλό ρίσκο που συνεχίζει να εμφανίζει η Ελλάδα για επενδύσεις, καθώς στους όρους της προκήρυξης προβλέπονταν και η εξασφάλιση χρηματοδότησης. Επίσης αρνητική επίπτωση είχε η πρόσφατη απόφαση για εκ των υστέρων επιπλέον φορολόγηση των κερδών των φωτοβολταϊκών, η οποία προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο στις επενδύσεις αυτού του είδους, καθώς ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα ως προς την απόδοση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, ειδικά για την περίπτωση της Μεγαλόπολης, η διοίκηση της ΔΕΗΑΝ, εξετάζει ακόμη και την περίπτωση παραχώρησης μεριδίου των δύο θυγατρικών που έχει συστήσει, προκειμένου έτσι να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και κυρίως να μη χαθούν οι άδειες. Όσο για το μεγάλο φωτοβολταϊκό της Πτολεμαΐδας, η επένδυση θα εξεταστεί μάλλον από μηδενική βάση, καθώς τα δεδομένα στο συγκεκριμένο κλάδο αλλάζουν συνεχώς.

euro2day.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα