ΔΕΗ: Από λιγνίτη ξεμένουν 3 μονάδες

Χωρίς λιγνίτη κινδυνεύουν να μείνουν 3 μονάδες της ΔΕΗ σε Αμύνταιο και Φλώρινα, εξαιτίας της ασυνεννοησίας της Αρχαιολογικής υπηρεσίας με τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Πρόκειται για το γνωστό θέμα των ανασκαφών στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου, καθώς πλέον και σύμφωνα με τις καταγγελίες του Σωματείου Σπάρτακος, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ενώ οι δυσλειτουργίες

που προκαλεί στο λιγνιτωρυχείο η Αρχαιολογική υπηρεσία, εγκυμονούν κινδύνους για την ηλεκτροδότηση της χώρας και την ασφάλεια των εργαζομένων και των μηχανημάτων.

Σε επιστολή που απέστειλε το Σωματείο στον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κώστα Τζαβάρα, σημειώνει μεταξύ άλλων:

“Είναι γνωστό ότι η τοπική εφορία αρχαιοτήτων πραγματοποιεί εδώ και χρόνια σωστικές ανασκαφές στο μέτωπο εξόρυξης της πρώτης τομής του Ορυχείου Αμυνταίου.

Εξαιτίας της αδυναμίας συνεννόησης που φαίνεται πως υπήρχε και υπάρχει ανάμεσα στην ΚΘ΄ΕΠΚΑ και στη ΔΕΗ τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί διακοπές στη λειτουργία του εκσκαφέα του πρώτου μετώπου εξόρυξης, με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί οι προπορείες των υπερκείμενων εκσκαφέων, ενώ η συνέχιση της λειτουργίας των άλλων λιγνιτικών εκσκαφέων εγκυμονεί κινδύνους κατολισθήσεων, ενώ αυτή τη στιγμή το Ορυχείο λειτουργεί οριακά.
Εξυπακούεται ότι οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη ή πιθανή κατολίσθηση θα είναι τραγικές αφού θα έχουμε:

-Απώλεια κοιτάσματος για την τροφοδοσία των τριών λιγνιτικών σταθμών (ΑΗΣ Μελίτης, ΑΗΣ Αμυνταίου και Φιλώτα)
-Απώλεια πιθανών αρχαιολογικών ευρημάτων που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα.
-Καταστροφή του πάγιου εξοπλισμού για τις επιχειρήσεις.

Κυρίως όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενέχει κινδύνους για πιθανή απώλεια εργαζομένων, κινδύνους για τους οποίους καθιστούμε τους εμπλεκόμενους (κυβέρνηση, ΔΕΗ και Αρχαιολογική Υπηρεσία) αποκλειστικά υπεύθυνος έναντι της δικαιοσύνης.

Κύριε Υπουργέ

Η αρμόδια τοπική εφορία αρχαιοτήτων (ΚΘ΄ΕΠΚΑ) σε πρόσφατα έγγραφα της προς τη ΔΕΗ Α.Ε. θεωρεί ότι πρέπει να γίνει νέα σωστική ανασκαφή σε έκταση 110 στρεμμάτων, επειδή εντοπίστηκαν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που καλύπτουν όλη την προϊστορική και ιστορική εποχή.

Σημειώνεται ότι, για την ανασκαφή τούτων των ευρημάτων απαιτούνται ανασκαφικές εργασίες απροσδιόριστης χρονικής διαρκείας (με δεδομένο και το ότι διανύουμε χειμερινή περίοδο), προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, δεσμεύοντας και παύοντας κάθε εξορυκτική δραστηριότητα στο Ορυχείο από το τέλος Ιανουαρίου του 2013.

Μοναδική μας πρόθεση είναι να εξευρεθεί ο τρόπος που θα διασφαλίζει την συνέχιση της λειτουργίας του Ορυχείου, καθώς μόνον έτσι καθίσταται δυνατόν να υπάρξει ισορροπία στη λειτουργία του συστήματος, μόνο έτσι μπορούν επί της ουσίας να αποσοβηθούν τα αρνητικά/καταστροφικά σενάρια που περιγράψαμε”.

euro2day.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα