Δ. Τζανακόπουλος: Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα εφαρμοστούν μόνο με αποφάσεις για το χρέος

Στο Eurogroup της Μάλτας η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα εφαρμοστούν εφόσον συμφωνηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τις βάσεις

για τη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας προς όφελος των Ελλήνων εργαζομένων είπε ο κ. Τζανακόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία προβλέπει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, καθώς για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι η ΝΔ επέλεξε μια πλήρως υπονομευτική στάση καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», όσο, και στον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν τόσα και άλλα τόσα μέτρα».

Και εν κατακλείδι, «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο», αφού «το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε για άλλη μια φορά».

Ο οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

«Μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί το SLA και να καταλήξουμε στα προαπαιτούμενα.

Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία:

α) θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία το χρέος (που τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Αυτή είναι και η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα τροποποίησης του δημοσιονομικού μείγματος που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση – δανειστές.

Ο προσδιορισμός εξάλλου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελούν την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «ο προσδιορισμός εξάλλου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελούν την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ:

– Να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους

– Το ΔΣ του να μπορέσει νομικά να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Την ίδια στιγμή, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο QE της ΕΚΤ.

Επίθεση στη ΝΔ
Επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος: κατηγόρησε, έτσι, την ΝΔ ότι «επέλεξε μια πλήρως υπονομευτική στάση καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», όσο, και ειδικότερα, τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν “τόσα και άλλα τόσα μέτρα”». Και εν κατακλείδι, «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο», αφού «το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε για άλλη μια φορά».

Keywords
Τυχαία Θέματα