ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Ανάλυση: Απόλυτα δέσμιο των δανειστών και της πολιτικής κατάστασης – Οι εκτιμήσεις

Η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε για άλλη μια φορά το χρηματιστήριο της Αθήνας στα τάρταρα, την Παρασκευή, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, με τους δανειστές να στέλνουν μήνυμα στην Αθήνα ότι πρέπει να παραμείνει υπό στενή εποπτεία και μετά το τέλος του προγράμματος.

Οι επόμενες 30 ημέρες που μεσολαβούν έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα έχουν ως σημείο αναφοράς την διαπραγμάτευση με την τρόικα

και την έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος, ποια λύση θα επιλεγεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας το 2015 και αν θα υπάρξει ή όχι ελάφρυνση στο χρέος μετά την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012, κάτι που πολλοί Ευρωπαίοι αρχίζουν …να ξεχνούν.

Ποια λοιπόν, με βάση αυτά τα δεδομένα είναι η επόμενη ημέρα για την ελληνική αγορά;

Η εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί αν εξακολουθήσει η πτωτική τάση και στις επόμενες συνεδρίασης.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες πέντε ανοδικές συνεδριάσεις, πρόσφεραν στους πωλητές την… άνεση να δράσουν.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση οι επόμενες συνεδριάσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στην περιοχή των 910 μονάδων.

Αν ο Γ.Δ. δεν κρατήσει αυτή τη ζώνη, η συνέχεια προμηνύεται δυσάρεστη, ενώ μόνο αν διασπάσει τις 985 μονάδες, θα αλλάξει η τάση προς τα πάνω.

ΚΕΡΔΗ – ΖΗΜΙΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τηλέτυπος (47,01%), Νηρεύς (31,68%), Επίλεκτος (20,47%), Κλ. Ναυπάκτου (20%), PC Systems (20%), Δομική Κρήτης (20%), ΝΕΛ (19,05%), Βαρβαρέσος (15%), Lamda Development (14,33%) και Medicon (14,29%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Μπουτάρης (-28,57%), Μοχλός (-24,89%), Pasal (-20%), ΑΧΟΝ (-20%), Τζιρακιάν (-19,90%), Dionic (-14,75%), Revoil (-13,90%), Eurobank (-13%), Grivalia Properties (-12,88%) ΑΕΓΕΚ (-11,76%).

Η ανάλυση της Beta Sec

Η μικρής εμβέλειας ανοδική διόρθωση χαμηλών όγκων δεν είχε μεγάλη συνέχεια, καθώς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εταιρειών ήταν καλά μεν, λίγα δε, για να αποσπάσουν την προσοχή των επενδυτών από τις εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους αλλά και τον πολιτικό παράγοντα, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η επιφυλακτικότητα ενισχύθηκε και από την αύξηση της έντασης σε γεωπολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με ειδησεογραφία που τροφοδοτείται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Η εστίαση της Ελληνικής Αγοράς εξακολουθεί να γίνεται “από πάνω προς τα κάτω” με πρώτο θέμα στην ατζέντα την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της επόμενης χρονιάς.

Οι επόμενες 30 ημέρες που μεσολαβούν έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου αναγκαστικά θα έχουν ως σημείο αναφοράς α) την διαπραγμάτευση με την τρόικα και την έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος β) ποια από τις τρεις λύσεις που μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο τραπέζι θα επιλεχθεί ως προσφορότερη για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας το 2015 και γ) αν θα υπάρξει τελικά ελάφρυνση στο χρέος μετά την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012.

Με αυτή την σειρά η πορεία των νέων θα αξιολογηθεί από το Χρηματιστήριο ενώ κάθε καθυστέρηση δεν συνεπάγεται ουδετερότητα αφού τα χρονικά περιθώρια μπορούν να θεωρηθούν “ασφυκτικά”.

Τεχνικά, η Αγορά έδειξε πόσο εύκολα μπορούν χαθούν επίπεδα τιμών που δεν δένουν συναλλακτικά μεταξύ τους. Μέσα σε λίγες ώρες ο Γενικός Δείκτης “ακύρωσε” την άνοδο τεσσάρων συνεδριάσεωνπολλαπλασιάζοντας μια απόλυτα φυσιολογική διόρθωση κατοχύρωσης κερδών σε πτώση η οποία βρήκε το σύνολο σχεδόν των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις.

Οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν απόλυτα την τάση και παρά την… φιλότιμη προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να ξαναδεί τις 980 μονάδες, όπου κάτι θα μπορούσε να αλλάξει έστω και βραχυπρόθεσμα (κινητός μέσος όρος 30 ημερών), η προσφορά παραμένει “οδηγός” της κατεύθυνσης της Ελληνικής Αγοράς.

Με αυτά τα δεδομένα το σενάριο των νέων χαμηλών δεν άλλαξε και η αντίδραση από την γρήγορη άνοδο από τις 885 μονάδες μπορεί να θεωρηθεί περαιωμένη.

Τελευταίο προπύργιο των αγοραστών αποτελεί η ζώνη των 905 μονάδων από όπου ξεκίνησε η τελευταία ανοδική κίνηση. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και το σήμα του MACD αν και δεν έχει γυρίσει σε πτωτικό, έχει χάσει σε δυναμική που πιθανόν να εξαντληθεί στις επόμενες δύο ή τρεις συνεδριάσεις.

Ως εκ τούτου και με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά ο Γενικός Δείκτης μετά από ένα σύντομο διάλλειμα επιστρέφει στο νευρικό μοτίβο που χαρακτηρίζει τις συνεδριάσεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΠΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

“Τα αποτελέσματα εννεαμήνου συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό και την ερχόμενη εβδομάδα. Την αυλαία ανοίγει η Intralot και τα Ελληνικά Πετρέλαια το απόγευμα της Δευτέρας (10/11), ακολουθούν Σαράντης και Frigoglass (11/11) ενώ την Πέμπτη αναμένονται τα αποτελέσματα του Τιτάνα. Την Δευτέρα επίσης αναμένεται η ολοκλήρωση της διακοπείσας συνέλευσης της Τράπεζας Αττικής με θέμα την αύξηση του κεφαλαίου.

Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος αναμένεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή η ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Πιθανότατα η ανακοίνωση να αποτελέσει το μαθηματικό τέλος της ύφεσης αφού όλα δείχνουν ότι ο Τουρισμός έχει συμβάλει τα μέγιστα στο γύρισμα του ΑΕΠ. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση κοντά στο 2%” αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec

Keywords
Τυχαία Θέματα