“Σφαλιάρα” στο eurogroup, “ξύλο” και στο ΧΑ…

Συχνά αναφερόμαστε στον πολιτικό κίνδυνο (ή αβεβαιότητα αν θέλετε) η οποία βλάπτει την οικονομία και την προσπάθεια ανάκαμψης που πραγματοποιεί η χώρα. Τρανότερη απόδειξη από την σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας για το πραγματικό του κινδύνου αυτού δεν υπάρχει.

Η αγορά ουσιαστικά εξέφρασε (και) σήμερα την ανησυχία της για το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται έπειτα από ένα πολύ δύσκολο Eurogroup για την Ελλάδα και τις θέσεις

της.

Η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων και τη μετάβασή της σε μια «νέα φάση», όπως την έχει περιγράψει η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά μπήκε στο …περίμενε από τους εταίρους μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και να γίνουν και όσα αυτή ζητά.

Αποτέλεσμα: Ο Γενικός Δείτης στο ΧΑ έκλεισε με πτώση 5.38%, στις 910,50 μονάδες, ενώ τα spreads εκτινάχθηκαν εκ νέου στο 8%.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ευρωζώνη στην ουσία έδειξε στην Ελλάδα ότι πρέπει να παραμείνει υπό στενό οικονομικό έλεγχο, προτού βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, υπογραμμίζοντας τα πολιτικά ρίσκα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Μπορεί η οικονομία και η αγορά να πάει μέχρι τον Φλεβάρη …καροτσάκι; Μπορεί να το …γυρίσει η κυβέρνηση με τον ερχομό της τρόικας και να προκύψει ξαφνικά πολιτική σταθερότητα; Διαβάστε τι πιστεύουν στην Γερμανία επ’αυτού. Έχει ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές ανησυχούν πάντως και αυτό το δείχνει ξεκάθαρα η “βουτιά” της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα