ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Οι προτάσεις της Beta για το 2018 – Θετικό το 2017 για εισηγμένες

08:42 3/5/2018 - Πηγή: BankWars

Η Beta Χρηματιστηριακή σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το σύνολο της χρήσης του 2017, βλέπει ουσιώδεις βελτιώσεις σ’ όλα τα επίπεδα.

Όσον αφορά στο 2018, η Beta Χρηματιστηριακή διατηρεί τη στάση της έναντι του τραπεζικού κλάδου εστιάζοντας στην μετοχή της Alpha Bank ως την τράπεζα που συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά ισολογισμού, ρίσκου και απόδοσης.

Επίσης,

διατηρεί θετική άποψη για Διυλιστήρια λόγω και της θετικής συγκυρίας περιθωρίων, Μυτιληναίο, Jumbo, Aegean, Quest Holdings, Κρι – Κρι και Ευρωπαϊκή Πίστη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2017

Τη μελέτη των αποτελεσμάτων έκανε ο υπεύθυνος ανάλυσης της Χρηματιστηριακής Μάνος Χατζηδάκης, όπου «σκάναρε» 180 ισολογισμούς, με το συνολικό κύκλο εργασιών του 2017 να ανέρχεται στα 66,4 δισ. ευρώ (+8,6% έναντι του 2016), τα λειτουργικά κέρδη στα 9 δισ. ευρώ (+7,7%) και τα κέρδη μετά φόρων στα 2,87 δισ. ευρώ (+151,9%).

Όπως σημειώνει στην ανάλυσή του ο κ. Χατζηδάκης, αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν την ισχυρή επίδραση των κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος που αποτελεί από μόνη της μια ειδική περίπτωση, η τελική γραμμή διαμορφώνεται στα 2,43 δισ. ευρώ, 28,5% υψηλότερα σε σχέση με το 2016. Από τα 2,4 δισ. ευρώ οι εισηγμένες εταιρίες μοιράζουν 1,37 δισ. ευρώ (+9% σε σχέση με το 2016) στους μετόχους τους με την μορφή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, δηλαδή επιστρέφουν παραπάνω από τα μισά κέρδη του συνόλου.

Η επίδοση των εισηγμένων υποστηρίχθηκε από την αύξηση του ΑΕΠ, όπως μεταφράστηκε στην εγχώρια ζήτηση, τα εξαιρετικά αποτελέσματα του κλάδου διύλισης, την εξωστρέφεια των εξαγωγικών εταιριών και την δουλειά που είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν σε θέματα αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης κόστους που φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Ο τουρισμός είχε ευρεία συμμετοχή στο αποτέλεσμα επηρεάζοντας έμμεσα ή άμεσα το οικονομικό σύστημα φέρνοντας καλύτερα περιθώρια και ρευστότητα στους ισολογισμούς των εταιριών.

Ο «χάρτης» αποτελεσμάτων

Η ψαλίδα κερδοφόρων/ζημιογόνων συνέχισε να ανοίγει υπέρ των κερδοφόρων καθώς 8 επιπλέον εταιρείες εμφάνισαν κέρδη. Πλέον το 59% των εταιριών κινείται σε θετικό έδαφος, επίδοση η οποία είχε εμφανιστεί το 2008 άλλα με διαφορετικό αριθμό εισηγμένων εταιριών (270 εταιρίες έναντι 180).

Ποιοτικά οι 106 εταιρείες που εμφάνισαν κέρδη είδαν βελτίωση στην κερδοφορία σχεδόν στο 32% (57 εταιρείες) ενώ 20 εταιρείες γύρισαν από ζημιογόνο αποτέλεσμα, δύο λιγότερες από το α’ εξάμηνο. Σε ότι αφορά τις ζημιογόνες 38 εταιρείες από τις 74 μείωσαν τις ζημιές τους. Τέλος ένα ενδιαφέρον στατιστικό για την χρήση του 2017 είναι ότι αποτέλεσε την καλύτερη χρήση όλων των εποχών για 28 εισηγμένες εταιρείες, εκ των οποίων οι έξι είναι μέλη του FTSE-25.

Ο καθαρός δανεισμός εμφάνισε μετριοπαθή αύξηση 2,7% και δεδομένης της πολύ ικανοποιητικής περυσινής και φετινής χρονιάς σε ότι αφορά τα μερίσματα (αθροιστικά άνω των 2,5 δις ευρώ) φαίνεται ότι είναι σε μια αναλογία που εξυπηρετεί τις ταμειακές ανάγκες των διανομών μερισμάτων.

Οι ταμειακές ροές της χρονιάς και οι πωλήσεις παγίων ενίσχυσαν την ταμειακή θέση κατά 7,7% στα 10,3 δις ευρώ δίνοντας περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης και καλύτερους όρους πίστωσης στις εταιρίες. Η μικρή αύξηση του δανεισμού σε συνάρτηση με την αύξηση της δραστηριότητας των περιθωρίων και του ταμείου αποτελούν δείγματα υγιούς επέκτασης. Και αν μη τι άλλο σηματοδοτούν μια πετυχημένη χρονιά για τις εισηγμένες εταιρίες στο σύνολο τους.

Τα αποτελέσματα αναλυτικά – Οι επιδόσεις ανά κλάδο

Ο τζίρος των εισηγμένων εταιρειών στο σύνολο της χρήσης διαμορφώθηκε σε 66,4 δισ. ευρώ (+8,6%) με τον κλάδο διύλισης και τα πρατήρια να συνεχίζουν να έχουν δεσπόζουσα θέση πραγματοποιώντας το 27% του συνολικού τζίρου.

Το β’ εξάμηνο της χρονιάς διαμορφώθηκε στα 32,04 δισ. ευρώ, παρουσίασε μείωση κατά 1,9% ή σε απόλυτα νούμερα 626 εκατ. ευρώ. Βασικοί αρωγοί στην αύξηση της επίδοσης της δραστηριότητας ήταν ο κλάδος διύλισης (+20%), κλάδοι που βοηθήθηκαν από τον τουρισμό (Ενοικιάσεις μεταφορικών μέσων +28%), Ξενοδοχεία (+25%), Μεταφορές (+9%) ενώ θετική ήταν και η εικόνα των εταιριών διαχείρισης περιουσίας (+17%) κυρίως λόγω της αύξησης των θέσεων σε ακίνητα με εισόδημα.

Στον αντίποδα μειώσεις στην δραστηριότητα παρατηρούνται στις εταιρείες του κλάδου πληροφορικής (-8%), Ιχθυοτροφεία (-3%), Ηλεκτρικής ενέργειας (-1%) και στις τηλεπικοινωνίες (-2%). Στα αξιοσημείωτα η αύξηση της δραστηριότητας του κλάδου ενδυμασίας (+10%) και η σταθερότητα της δραστηριότητας του κλάδου κατασκευών (+1%), κλάδοι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένοι τα τελευταία χρόνια από τον ανταγωνισμό και την χρηματοοικονομική εικόνα των ισολογισμών τους.

Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων οι εισηγμένες μετά από ένα άνευρο πρώτο εξάμηνο (1%) πάτησαν γκάζι αυξάνοντας σε επίπεδο χρήσης τα κέρδη τους κατά 7,7%. Συνολικά οι 180 εισηγμένες έσπασαν οριακά το φράγμα των 9 δισ. ευρώ με την διύλιση να έχει εδώ τον πρώτο λόγο καθώς συνεισφέρει το 16% του συνόλου.

Χωρίς την συνεισφορά των εταιρειών του κλάδου η αύξηση στα λειτουργικά αποτελέσματα θα ήταν 8,6% το οποίο δείχνει ότι οι εταιρείες ανέκαμψαν ισχυρότερα στο δεύτερο μισό της χρήσης υποστηρίζοντας μαζικότερα το τελικό αποτέλεσμα.

Ο κλάδος ακινήτων βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των επιδόσεων βοηθούμενος και από την επίδραση των θετικών επανεκτιμήσεων των ακινήτων (+68%), ο κλάδος συμμετοχών ακολουθεί (στο +26%) με μικρότερη δυναμική από το α’ εξάμηνο (+38%) και με βασικούς εκφραστές λόγω ειδικού βάρους τον όμιλο Μυτιληναίου (+37%) και την Βιοχάλκο (+31%).

Το λειτουργικό περιθώριο μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο ικανοποιητικό 13,59% ενώ εάν εξαιρεθεί από τα λειτουργικά αποτελέσματα ο κλάδος διύλισης το περιθώριο αυξάνεται κατά 53 μονάδες βάσης στο 15,54% έναντι του προσαρμοσμένου 15,01% επίδοση που πηγαίνει τις εισηγμένες στα προ κρίσης λειτουργικά περιθώρια κέρδους.

Η τελική γραμμή και οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο

Κατεβαίνοντας στην τελική γραμμή η εικόνα βελτιώνεται καθώς από τα 1,14 δισ. ευρώ περίπου του 2016 η καθαρή κερδοφορία διαμορφώνεται στα 2,87 δισ. ευρώ. Οι χρηματοοικονομικές εταιρείες είχαν θετική συνεισφορά στο σύνολο (437,79 εκατ. ευρώ) μετά από πολλές περιόδους διακυμάνσεων.

Εξαιρουμένων των σχετικών κλάδων (Τράπεζες, Επενδυτικές, Ασφάλειες) η αύξηση της κερδοφορίας των εμποροβιομηχανικών εταιριών βρίσκεται στο +28,5% (όσο και στο εξάμηνο) ή στα 2,44 δισ. ευρώ. Το καθαρό περιθώριο κέρδους έχει βελτιωθεί κατά 57 μονάδες βάσης στο 3,67% έναντι 3,10% το 2016 και ακόμα περισσότερο χωρίς των κλάδο διυλιστηρίων (80 μονάδες βάσης στο 2,82% έναντι 3,62%).

Η εξήγηση πίσω από αυτή την ασύμμετρη εικόνα λειτουργικού και καθαρού περιθωρίου έχει να κάνει και με την επίδραση έκτακτων θετικών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τις αναδιαρθρώσεις (διαγραφές) δανείων του 2016 και του 2017, την πώληση συμμετοχών και την μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους έναντι κυρίως αυξημένων επισφαλών προβλέψεων που σχετίζονται με την υπόθεση της Μαρινόπουλος και οι οποίες είχαν καταχωρηθεί στις περισσότερες εισηγμένες στο α’ εξάμηνο του 2016.

Πρωταγωνιστές

Ελαφρώς υψηλότερη ήταν η εμφάνιση «εκπλήξεων» σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο δημοσίευση. Στους διακριθέντες εντοπίζονται οι Coca Cola, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor oil, Aegean, και Jumbo. Κλαδικά ξεχώρισαν οι εταιρίες μεταφορών και Υγείας καθώς εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στην οργανική επίδοση παρά την οριακή αύξηση της δραστηριότητας τους.

Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά κινήθηκαν σε χαμηλή πτήση κερδοφορίας αλλά εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Δυνατούς ισολογισμούς και ικανοποιητική επίδοση στην τελική γραμμή είχαν ακόμα οι Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Grivalia Properties, Σαράντης, ΕΥΑΘ, Sunlight, Ευρωπαϊκή Πίστη, FFGroup και Καρέλιας.

Σε μικρότερες εταιρίες είχαν μια καλή χρήση: Πλαίσιο, Flexopack, Έλτον Χημικά, Quest Holdings, ΓΕΚΕ, Κρι-Κρι, AS Company, ΕΛΤΡΑΚ, Καράτζης, Ικτίνος, Mermeren Combinat, Κανάκης, Elinoil, Πλαστικά Κρήτης, Πετρόπουλος και Autohellas.

Στα αξιοσημείωτα και υποσχόμενα turn-around εντοπίζονται οι περιπτώσεις των Λάμψα, Ελβαλχαλκορ και Μοτοδυναμική. Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από MIG, ΑΒΑΞ, Forthnet και Τράπεζα Αττικής.

Οι εκτιμήσεις για το 2018

Συμπερασματικά το 2018 έχει ξεκινήσει με μια ιδανική παρακαταθήκη κερδών από το 2017 και ένα διαρκές ξεκαθάρισμα κόστους από το 2009 και μετά. Ακόμα και ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχει εξασθενίσει καθώς πολλές μη αποτελεσματικές εταιρείες έχουν αποχωρήσει από την αγορά. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η χρονιά θα έχει εκ νέου ενισχυμένες τουριστικές ροές, υψηλότερο ΑΕΠ και η ρευστότητα φαίνεται να βελτιώνεται από μήνα σε μήνα. Τέλος η αύξηση της κερδοφορίας έχει άλλο ένα κρυφό άσσο για την οικονομία που λέγεται απασχόληση.

Αν εξαιρεθούν οι τράπεζες που έχουν μπει σε μια διαδικασία αποεπένδυσης και μείωσης του προσωπικού τους με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, οι 106 από τις 170 εισηγμένες επιχειρήσεις που παρείχαν το συγκεκριμένο στοιχείο προχώρησαν σε αύξηση του προσωπικού κατά την περασμένη χρονιά.

Όχι τυχαία θα διαπιστώσει κανείς ότι αυτή η αύξηση συνδέεται με την κερδοφορία των συγκεκριμένων εταιρειών, ένα στοιχείο το οποίο σαφώς είναι μια αντανάκλαση της μεσαίας και μικρομεσαίας επιχείρησης – τυπικό υπόδειγμα οργάνωσης ελληνικής επιχειρηματικής οντότητας – γεγονός το οποίο σταδιακά θα έχει θετικό άκουσμα στο διαθέσιμο εισόδημα, την κατανάλωση, τις αποταμιεύσεις και την εξυπηρέτηση χρεών.

Keywords
χρηματιστηριο, θετικο, alpha bank, coca cola, alpha, τραπεζες, διυλιστήρια, jumbo, aegean, quest, αποτελεσματα, χατζηδακης, αεπ, αναδιαρθρωση, συμμετοχή, δις, μαρινοπουλος, εμφάνιση, τερνα, motor, properties, ευαθ, sunlight, γεκε, κρητη, mig, αβαξ, forthnet, συγκεκριμένο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα, αβαξ, αεπ, ακινητα, γκαζι, δουλεια, ξενοδοχεια, οικονομια, πλαισιο, aegean, alpha, jumbo, quest, αγορα, αυξηση, βρισκεται, γεγονος, γεκε, γινει, δευτερο, διυλιστήρια, διυλιση, δειχνει, δις, ευαθ, εδαφος, ευρω, εμμεσα, εμφάνιση, εξι, εξυπηρετηση, εξωστρεφεια, υποθεση, εικονα, ικτινος, λογο, μειωση, μορφη, μοτοδυναμικη, μυτιληναιος, πιστη, πλαστικα, προγραμματα, πτηση, πωλησεις, ροες, συγκεκριμένο, συμμετοχή, τερνα, τζιρος, τουρισμος, χημικα, ψαλιδα, coca cola, ελληνικα, ιδιαιτερα, properties, μελετη, mig, πωληση, sunlight, τραπεζα, θεματα, θεσεις, υγειας, motor, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα