ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δεν πήραν το μήνυμα των αγορών – Ποιος φταίει για το ξεπούλημα;

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν πήραν το …μάθημά τους μετά το κραχ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την περασμένη εβδομάδα, καθώς μαίνεται η μεταξύ τους κόντρα για τα αίτια του ξεπουλήματος.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποδίδει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και στις δηλώσεις

Τσίπρα στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως δεν μπορεί να αποδίδονται τα προβλήματα στις θέσεις του αντιπάλου, όταν στα τέσσερα χρόνια του μνημονίου «έχουμε υποστεί τα μύρια όσα».

Αμφότεροι αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν έλαβαν το μήνυμα των αγορών, οι οποίες κατέδειξαν ξεκάθαρα την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, συνεννόησης και εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, υπό την εποπτεία φυσικά των δανειστών.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εμμένουν στην κινδυνολογία και με κανένα τρόπο δεν υιοθετούν μια ρητορική η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές και θα στείλει σήμα για σοβαρή προσπάθεια εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και μεγάλων θυσιών από τον ελληνικό λαό.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση υποκύπτουν στις σειρήνες του λαϊκισμού, με φόντο την εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου ενδεχομένως – εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας – αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία.

Χαρακτηριστικός είναι ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα στη Σοφία Βούλτεψη και τον Πάνο Σκουρλέτη.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Mega, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανέφερε ότι οι αγορές αντέδρασαν στις δηλώσεις Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, και ειδικά στην αναφορά του ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει καμία δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης έναντι των εταίρων.

«Η αντίδραση των αγορών τρόμαξε και την ίδια την Κουμουνδούρου και την υποχρέωσε να αλλάξει στάση» ισχυρίστηκε η κ. Βούλτεψη.

Υπερασπιζόμενη τη γραμμή της κυβέρνησης πρόσθεσε πως έπρεπε να ανοίξει η συζήτηση για την «επόμενη ημέρα», γιατί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα λήγει τέλη του έτους και απομένει μόνο το πρόγραμμα του ΔΝΤ, που λήγει τον Μάρτιο του 2016. Πρόσθεσε πως «όταν βγήκε η Ιρλανδία από το μνημόνιο, στις 13 Σεπτεμβρίου, όλοι σιώπησαν και δεν έλεγαν τρέλες όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας στις δηλώσεις Λαφαζάνη περί «ραγιαδισμού», η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ραγιάς είναι αυτός που θέλει να έχει πολυτελή διαβίωση και δεν τον νοιάζει που θα πάει η χώρα».

Σε ό,τι αφορά την προεδρική εκλογή είπε: «Στο τέλος της ημέρας, όταν θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα, θα υπάρχουν και οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να σωθεί η χώρα».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας τη Δευτέρα στον Σκάι, ανέφερε πως δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει πολιτική «επικαλούμενη κάθε φορά τις θέσεις του αντιπάλου ως αιτία των προβλημάτων».

«Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια μνημονίου που έχουμε υποστεί τα μύρια όσα έρχονται και μας λένε ‘κοιτάξτε να δείτε και πάλι ευθύνεται η αντιπολίτευση, όχι γιατί εφαρμόστηκε το πρόγραμμά της, αλλά γιατί εφαρμόσαμε εμείς το πρόγραμμά μας, εξοντώσαμε μια ολόκληρη κοινωνία, αλλά η αντιπολίτευση δεν πρέπει να διαφωνεί με αυτό, γιατί όταν διαφωνεί οι αγορές αγριεύουν’. Πόσο πειστικό είναι αυτό;» διερωτήθηκε ο Π. Σκουρλέτης.

«Δεν μπορεί ξαφνικά μετά από δύο και πλέον χρόνια διακυβέρνησης Σαμαρά- ας αφήσουμε τα υπόλοιπα- να γυρνάμε και να είναι η κατάσταση στο 2012» ανέφερε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιφατικότητα και ανευθυνότητα και σημείωσε: «Ακούσαμε για μονομερείς ενέργειες που θα κάνουμε στο επίπεδο των φοροελαφρύνσεων, στο επίπεδο της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, στο επίπεδο της φορολογίας. Και αυτά ποτέ δεν έχουν γίνει. Και στη συνέχεια βγαίνει ο πρωθυπουργός και λέει για την έξοδο από το μνημόνιο. Χθες, η κ. Βούλτεψη λέει ότι έξοδος από το μνημόνιο χωρίς τη συναίνεση της τρόικας δεν υπάρχει. Ας αποφασίσουν. Δεν μπορεί, λοιπόν, να υλοποιήσεις ένα σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο εάν δεν το υποστηρίζεις στην πράξη, αν υλοποιείς όλους τους εφαρμοστικούς νόμους».

Keywords
Τυχαία Θέματα