Το Eurogroup τράβηξε το αυτί της Ελλάδας για τη δίωξη Γεωργίου – Οι τράπεζες δεν χρειάζονται νέα αξιολόγηση

Τη σοβαρή ανησυχία του Eurogroup για τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο σχεδιασμός της τρίτης αξιολόγησης βρέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup, δήλωσε ο επικεφαλής του οργάνου. Οι τεχνικές ομάδες είναι στην Αθήνα για να ετοιμάσουν το έδαφος ώστε αργότερα να ξεκινήσει γρήγορα η αξιολόγηση με στόχο να τελειώσει πριν το τέλος της

χρονιάς.

Αναφορικά με το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι εκφράστηκε από όλους «σοβαρή ανησυχία» για τις διώξεις κατά του Γεωργίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο τόνισε ότι οι δικαστικές διαδικασίες θα τρέξουν ανεξάρτητα. Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι αυτές οι υποθέσεις δημιουργούν πλήγμα στους θεσμούς και την «εμπιστοσύνη» και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας των δικαστικών αρχών.

Η πορεία εφαρμογής του προγράμματος και ο σχεδιασμός της τρίτης αξιολόγησης βρέθηκαν στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση το τελευταίο διάστημα και το Eurogroup χαιρέτισε την πρόταση της Επιτροπής για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αργότερα μέσα στο μήνα.

Για τις τράπεζες

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ τόνισε ότι συζητήθηκε η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι έχει καταγραφεί σημαντική βελτίωση στο τραπεζικό σύστημα και ότι δεν χρειάζονται νέα AQRs και ότι μοναδικός αρμόδιος για αυτό το ζήτημα είναι ο SSM, απαντώντας έτσι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ και ο SSM βρίσκονται σε επαφή με το ΔΝΤ, προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της ανησυχίας του Ταμείου για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα θεσμικά όργανα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ενημέρωσαν την Ευρωομάδα για την πορεία του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Παρουσίασαν το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος που ξεκίνησε πρόσφατα.
Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να ολοκληρώσει περίπου 95 δράσεις, πολλές από τις οποίες αφορούν την εφαρμογή της νομοθεσίας που εγκρίθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Τα θέματα που θα καλυφθούν στην τρίτη αναθεώρηση περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2018, την αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, θέματα δημόσιας διοίκησης, την εφαρμογή στρατηγικής για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Το κραχ στα έσοδα, οι εξελίξεις με την Eldorado Gold και η υπόθεση Γεωργίου βαραίνουν το κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup η οποία προσέρχεται στη συνεδρίαση χωρίς υψηλές προσδοκίες.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες και στην παραδοχή Έλληνα αξιωματούχου ότι μπορεί να χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων το 2018.

Για μια «σημαντική και αποφασιστική χρονιά» για την Ελλάδα έκανε λόγο, σήμερα, από το άτυπο Eurogroup που διεξάγεται στο Tαλίν της Εσθονίας ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Η τελευταία χρονιά του ελληνικού προγράμματος και ιδιαίτερα η τρίτη αξιολόγηση θα βρεθούν στο επίκεντρο του άτυπου Eurogroup. Όπως είπε ο επίτροπος Οικονομίας, η τρίτη αξιολόγηση έχει να κάνει κυρίως με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και τώρα προετοιμάζονται τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα ως τη λήξη του προγράμματος.

Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και κυρίως το πρώτο “θετικό” βήμα που έκανε η Ελλάδα προς τις αγορές.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, προκειμένου να καταστεί χώρα ελκυστική και κανονική εντός της ευρωζώνης» είπε ο Γάλλος Επίτροπος. Συνέχισε λέγοντας ότι στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα προσαρμογής και σημείωσε ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης για να γίνει αυτό.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι όλοι πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει δώσει την καταρχήν συμφωνία του για το ελληνικό πρόγραμμα και πως τώρα «πρέπει να δουλέψουμε για τα μέτρα για το χρέος».

Keywords
Τυχαία Θέματα