Χολέρα στη Ζιμπάμπουε

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν οι υγειονομικές αρχές της Ζιμπάμπουε, έπειτα από 20 θανάτους από χολέρα στην πρωτεύουσα Χαράρε. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι
αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται σε όλη τη χώρα την ώρα που οι υποδομές στην υγεία και την ύδρευση καταρρέουν.

Οι αρχές της Ζιμπάμπουε, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά και πολιτική αστάθεια, φοβούνται για μια νέα μεγάλη επιδημία, αντίστοιχη του 2008, όταν τέσσερις χιλιάδες

άνθρωποι πέθαναν από τη λοιμώδη ασθένεια.

Ο υπουργός Υγείας Ομπαντία Μόγιο δήλωσε ότι «οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται ενώ έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερα από 2.000 περιστατικά». Ήδη έξω από το νοσοκομείο λοιμωδών στήνονται σκηνές, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε κρεβάτια.

Όπως είπε ο Μόγιο, το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στην έλλειψη επαρκούς πόσιμου νερού και στις κακές συνθήκες υγιεινής. «Υπάρχουν πολλοί κατεστραμμένοι υπόνομοι, δεν γίνεται τακτικά αποκομιδή απορριμμάτων, δεν έχουμε αρκετό πόσιμο νερό», τόνισε.

Στην πρωτεύουσα Χαράρε οι κάτοικοι των προαστίων έχουν μείνει πολλούς μήνες χωρίς πόσιμο νερό στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να ανοίγουν πηγάδια τα οποία έχουν μολυνθεί από τα λύματα από τους υπονόμους.

Η χολέρα είναι λοιμώδης ασθένεια που μεταδίδεται από την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού και νερού και μπορεί να είναι θανατηφόρα μέσα σε λίγες ώρες αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με φάρμακα.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι βοηθά την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε αποστέλλοντας βοήθεια σε είδη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πόσιμου νερού.

Keywords
Τυχαία Θέματα