Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις – Τέσσερις νεκροί από τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου

Σε δύσβατη περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας εντοπίσθηκαν συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου UH-1H το οποίο είχε χαθεί από τα ραντάρ στις 7:50 το πρωί, ενώ εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη.

Τέσσερις επιβαίνοντες είναι νεκροί. Πρόκειται για τον Υποστράτηγο Ιωάννη Τζανιδάκη, τον Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, τον Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και τον Υπολοχαγό Κωνσταντίνο Χατζή.

Μία γυναίκα είναι βαριά τραυματισμένη

και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Πρόκειται για την Αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα. Στο ελικόπτερο επέβαιναν το τριμελές πλήρωμα και δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς. Στην περιοχή έχουν σπεύσει μέσα διάσωσης.

Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή.

Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

Βαθιά οδύνη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τη βαθιά οδύνη και ειλικρινή ευγνωμοσύνη της πατρίδας και του λαού προς τους ηρωικούς αξιωματικούς που έπεσαν στον βωμό της θωράκισης της Εθνικής Άμυνας, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του υποστράτηγου Ιωάννη Τζανικίδη, του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή από την πτώση του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν, στο Σαραντάπορο.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του:

«Η Πατρίδα και ο Λαός μας εκφράζουν, μαζί με την βαθιά οδύνη, ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τους ηρωικούς Αξιωματικούς που έπεσαν στον βωμό της θωράκισης της Εθνικής μας Άμυνας και της χαλύβδωσης του φρονήματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ας είναι η θυσία τους κορυφαία παρηγοριά για τις οικογένειές τους, προς τις οποίες εκφράζω θερμά συλλυπητήρια αλλά και αμέριστη συμπαράσταση».

Συλλυπητήρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Τα συλλυπητήρια του εκφράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις οικογένειες των τεσσάρων αξιωματικών του στρατού που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος και εύχεται ταχεία ανάρρωση στην Αρχιλοχία που τραυματίστηκε.

«Η σημερινή απώλεια των τεσσάρων αξιωματικών του ελληνικού στρατού, σε ώρα καθήκοντος, προκαλεί βαθιά οδύνη σε όλους μας. Στις οικογένειές τους εκφράζω θερμά συλλυπητήρια, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Στην τραυματία αρχιλοχία της αεροπορίας Στρατού, εύχομαι ταχεία ανάρρωση», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Βαθιά θλίψη του Κ. Μητσοτάκη

Tη βαθιά του θλίψη για την απώλεια των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, του υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή, κατά την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, στο Σαραντάπορο εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και εύχεται ταχεία ανάρρωση στην τραυματία αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα. «Προσβλέπω στην ταχεία διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος. Οι Έλληνες οφείλουμε πολλά στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση και περηφάνεια, με το αξιόμαχο και το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσής τους, υπηρετούν την ειρήνη και την ασφάλεια της πατρίδας μας» τονίζει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ.

10:42

Συναγερμός έχει σημάνει στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, καθώς στρατιωτικό ελικόπτερο με πέντε επιβαίνοντες κατέπεσε στο Σαραντάπορο. Το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή των Σερβίων Κοζάνης.

Το ελικόπτερο του Στρατου Ξηράς UH-1H εντοπίστηκε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας, όπου και βρίσκονται μέσα διάσωσης, σύμφωνα με το ΓΕΣ.

Το ελικόπτερο με 5 επιβαίνοντες χάθηκε από τα ραντάρ στις 7:50 το πρωί, ενώ εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ νωρίτερα:

«Ενημερώνουμε ότι, τις πρωινές ώρες (07:50) της 19 Απριλίου 2017, υπάρχει απώλεια ίχνους και επικοινωνιών με ελικόπτερο UH-1H, με 5 επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη.

Έχουν αναληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα