Χαμός με το όριο αγοράς εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες

Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου υποστηρίζουν ότι η διοίκηση της ΕΚΤ, εξέτασε το ενδεχόμενο να επιβάλει συγκεκριμένο όριο στις αγορές εντόκων γραμματίων από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο νέες επιπλοκές μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα

με δημοσίευμα των «Financial Times» η διοίκηση της ΕΚΤ δέχθηκε εισήγηση να προχωρήσει στην παραπάνω κίνηση, προκειμένου να υπάρξει προστασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και με δεδομένο ότι αυτή είναι ο ουσιαστικός προϊστάμενος όλων των τραπεζών της ευρωζώνης.

Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση της παραπάνω πληροφορίας από τους «Financial Times» – οι οποίοι επεσήμαναν στο άρθρο τους ότι η απόφαση θα ληφθεί πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. – το πρακτορείο Bloomberg σε δικό του άρθρο υποστηρίζει ότι η διοίκηση της ΕΚΤ τελικώς απέρριψε την παραπάνω πρόταση.

Το αμερικανικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι η πρόταση κατατέθηκε από το SSM (Single Supervisory Mechanism, δηλαδή ο αρμόδιος θεσμός της ευρωζώνης που εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα), αλλά η διοίκηση της ΕΚΤ την απέρριψε υπό το πρίσμα ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε απόλυτο πλήγμα για την ελληνική οικονομία, της οποίας η ρευστότητα πλησιάζει το… απόλυτο μηδέν. Επίσης η διοίκηση της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν μπορεί να λάβει μία τέτοια απόφαση, με δεδομένη όχι μόνο τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής αλλά και τη μετέπειτα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την επταμερή.

Το Bloomberg επικαλείται πηγές στο εσωτερικό της ΕΚΤ, οι οποίες, μάλιστα βρέθηκαν στη συνεδρίαση της τράπεζας χθες, στην οποία αποφασίστηκε η αύξηση των κεφαλαίων του ELA κατά μόλις 400 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα