Χαιρετισμός Σ. Θεοδωράκη στο Συνέδριο της Ν.Δ.


Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στο 10ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, επικεντρώθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν οι κοινωνικές εκείνες συμμαχίες, που θα προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε μία χώρα που υπογράφει συνεχώς μνημόνια και διολισθαίνει συνεχώς εκτός Ευρώπης.
“Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, θα χρειαστεί μεγάλες συμμαχίες -δε λέω απαραίτητα κυβερνητικές συμμαχίες -λέω κυρίως κοινωνικές συμμαχίες, κοινωνικές συμμαχίες για μεγάλες προοδευτικές

μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, στην παιδεία, τη δικαιοσύνη, το Σύνταγμα. Και πάνω από όλα, κυρίες και κύριοι, έχουμε ανάγκη από τη μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων, την εξάλειψη του κομματικού κράτους. Όχι μόνο στη διοίκηση αλλά και στα πανεπιστήμια και στον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα γιατί το μεγάλο λάθος των κομμάτων εξουσίας εδώ και 40 χρόνια ήταν ότι θεώρησαν το κράτος και τον δημόσιο χώρο λάφυρό τους. Δε θέλω να μπω στα δικά σας χωράφια αλλά είναι υποχρέωσή σας να δείξετε στον ελληνικό λαό ότι έχετε μελετήσει και έχετε βγάλει συμπεράσματα για τα λάθη του παρελθόντος”, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.
Εστιάζοντας στα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε πως το οικοδόμημα των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου απέτυχε όχι μόνο λόγω των αριστερών ιδεοληψιών και της ανικανότητας των προσώπων. “Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέτυχαν γιατί όχι μόνο δεν έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα ενίσχυσαν κιόλας. Παλαιοκομματισμός. Κρατισμός. Παραγοντισμός. Ή αν θέλουμε να το πούμε με μία λέξη: Λαϊκισμός. Αριστερός λαϊκισμός διανθισμένος με λίγο ακροδεξιό λαϊκισμό. Αλλά πάντως λαϊκισμός. Αυτό είναι το τέρας που κατατρώει τη χώρα. Ο λαϊκισμός. Ο δεξιός λαϊκισμός. Ο κεντρώος λαϊκισμός. Ο αριστερός λαϊκισμός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει συγκρουσθεί με πλευρές του λαϊκισμού. Αν συνεχίσει – αν επιμείνει -η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα βγει κερδισμένη γιατί η λύση δεν είναι άλλη: Από τον ρεαλισμό -Τις δίκαιες αποφάσεις -Τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις-Τις αλλαγές παντού”, ανέφερε.
.Κάνοντας ειδική αναφορά στα πέντε “άλφα” του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας (Ανάπτυξη – Αξιοκρατία –Αλληλεγγύη – Αριστεία – Αξιοπιστία) ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να συγκρουσθεί με τα τρία Άλφα του παλιού συστήματος: Ανομία, αναξιοκρατία, αναποτελεσματικότητα. “Τα τρία Α που κυριαρχούν και σήμερα. Ανομία γιατί υπάρχουν συμφέροντα και συντεχνίες. Αναξιοκρατία γιατί υπάρχει το κόμμα και οι κολλητοί του. Αναποτελεσματικότητα γιατί κάποιοι δε δούλεψαν ποτέ τους. Δεν έμαθαν τι πάει να πει σχέδιο και οργάνωση. Αυτά τα τρία Α είναι όμως που τάισαν τα ελλείμματα και τα χρέη. Αυτά γέννησαν τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση και έσπρωξαν τη χώρα στα δεσμά των μνημονίων. Χρειάζονται, λοιπόν, συγκρούσεις. Εμείς στη σύντομη πορεία μας έχουμε δείξει ότι δε φοβόμαστε να τα βάλουμε με βολεμένα συμφέροντα και προνομιούχες συντεχνίες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε όμως τον διχασμό της κοινωνίας. Ακόμη κι αν πρόσκαιρα ο διχασμός συμφέρει, πότε το ένα κόμμα εξουσίας – πότε το άλλο, πάνω στον διχασμό δεν χτίζεις. Ή μάλλον χτίζεις… πολιτικές καριέρες. Αλλά δε χτίζεις μια νέα χώρα”, τόνισε.
Ο κ. Θεοδωράκης κάνοντας αντιπαραβολή της εικόνας της Ελλάδας, με αυτή της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, είπε πως η κρίση σε αυτές τις χώρες ήταν αφορμή για εθνική συνεννόηση. “Εδώ η κρίση ήταν αφορμή για μικρούς εμφυλίους και μην αρκεστείτε σε απλουστεύσεις. Δεν ήταν μόνο ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ- κυριάρχησε σε μια πλατεία που πολλοί άλλοι γέμισαν. Έχουμε διαφορετική πορεία. Και θα συνεχίσουμε προφανώς ο καθένας την δική του πορεία. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όμως ότι εδώ που έχει φτάσει η χώρα οι άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις ικανοποιούν τους κομματικούς μηχανισμούς αλλά δεν αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος που το Ποτάμι πρωταγωνιστεί στο διάλογο των κεντρώων δυνάμεων. Ο κόσμος έχει βαρεθεί τις αρνήσεις. Πρέπει να δούμε τι μας ενώνει, πρέπει να έχουμε συναίσθηση της ευθύνης, πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις και όχι λύσεις εναλλαγής στην εξουσία. Λύσεις άμεσες. Λύσεις ριζικές. Λύσεις που θα μας απομακρύνουν από το χείλος του γκρεμού. Και μετά, όταν ορθοποδήσει ο τόπος- μετά θα έχουμε όλο το χρόνο-να λύσουμε και τις επιμέρους αντιθέσεις μας, που είναι και αυτές πολλές αλλά μπορούν να περιμένουν”, επεσήμανε.
Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε την ελπίδα να καταφέρει να αλλάξει τη Νέα Δημοκρατία. “Θα είναι ένα καλό δείγμα των προθέσεων σας και των δυνατοτήτων σας. Η χώρα χρειάζεται μια σύγχρονη φιλελεύθερη παράταξη”, τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα