“Μπουρλότο” στη Δικαιοσύνη – Κυβέρνηση – Αντιπολίτευση ερίζουν για την Ηριάννα και την Θάνου…

Η Δικαιοσύνη και οι δικαστές στην “πολιτική αρένα”. Επίσημα η κυβέρνηση κριτικάρει ‘άγαρμπα” τις αποφάσεις, με αποκορύφωμα την απόφαση για την Ηριάννα, η αντιπολίτευση σύσσωμη μιλάει για επιχείρηση κατάργησης του κράτους δικαίου και η κυβέρνηση, ανταπαντώντας, “συμψηφίζει” τις σημερινές της “κριτικές” με αντίστοιχες της ΝΔ στο παρελθόν. Στο παζλ και ο διορισμός στο πρωθυπουργικό γραφείο της μέχρι πρότινος

Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΔΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Με αφορμή τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου έχει ξεπεράσει κάθε φραγμό.

“Οι απαράδεκτες παρεμβάσεις και επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, τραυματίζουν βαριά τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει κάθε φραγμό, με την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της. Προφέρουν άλλοθι στην τυφλή βία. Την ίδια στιγμή, τα θλιβερά επεισόδια που έγιναν χθες, αποδεικνύουν, για μία ακόμη φορά, ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι ανίκανος να κάνει τη δουλειά του. Εκφράζω την αγανάκτηση μου για τις καταστροφές στην οδό Ερμού. Αρκετά πια με τους γνωστούς άγνωστους, που σε κάθε αφορμή καταστρέφουν περιουσίες και μένουν ατιμώρητοι. Στο θεσμικό κατήφορο που σπρώχνει η κυβέρνηση τη χώρα, καλώ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν απέναντι”, επεσήμανε, σε δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει “ηθικό αυτουργό” των χθεσινών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή. Παράλληλα, επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που αρμόδιος υπουργός εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για δικαστική απόφαση, προεξοφλώντας, παράλληλα, “νέα εκδίκαση, με άλλη σύνθεση Δικαστηρίου”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η οδός Πειραιώς.

“Μία νέα επίθεση της κυβέρνησης εναντίον της Δικαιοσύνης δεν αποτελεί είδηση. Είναι πλέον καθημερινή συνήθεια πολλών στελεχών της. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που υπουργός Δικαιοσύνης εκφράζει από το βήμα της Βουλής την έντονη δυσαρέσκειά του για μία δικαστική υπόθεση και προεξοφλεί νέα εκδίκασή της, με άλλη σύνθεση του Δικαστηρίου. Για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Δικαιοσύνης με την παρέμβασή του σε απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολής Αθηνών υπερέβη τα όρια και, με τη συμπεριφορά του αυτή, απλά ρίχνει λάδι στη φωτιά. Είναι προφανές ότι τα χθεσινοβραδινά επεισόδια, βανδαλισμοί και καταστροφές στο κέντρο της Αθήνα από κουκουλοφόρους και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν ηθικό αυτουργό, που δεν είναι άλλος από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή”, σημείωσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται τα αποτελέσματα των δικών του μεθοδεύσεων

“Ο κ. Μητσοτάκης δεν υπερασπίζεται τη Δικαιοσύνη, αλλά τα αποτελέσματα των δικών του μεθοδεύσεων. Τον ενοχλεί η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν τον πειράζει καθόλου το non paper υποδείξεων Δένδια προς τους δικαστές, το 2013. Υποκρισία, ντροπή και μικροκομματικές σκοπιμότητες από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μετά την κατάρρευση του αφηγήματός του για την οικονομία, προσπαθεί να πυροδοτήσει ένα τεχνητό κλίμα έντασης και ανασφάλειας”.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Κακή εξέλιξη» χαρακτήρισε την απόφαση της δικαιοσύνης αναφορικά με την Ηριάννα και τον Περικλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». «Έχω την άποψη ότι είναι μία κακή εξέλιξη, τη στιγμή που άλλοι καταδικασμένοι, για πράξεις πολύ μεγάλης κοινωνικής απαξίας, έχουν θεωρηθεί άξιοι του ευεργετήματος της αναστολής, για δύο νέα παιδιά δεν θεωρήθηκε ότι το αξίζουν και έτσι σήμερα θα παραμείνουν στη φυλακή»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρόσθεσε πως «υπάρχει πλέον η υπόνοια ότι η Δικαιοσύνη κρίνει και σταθμίζει τις υποθέσεις και με κριτήρια πέραν της αυστηρής νομικής κρίσης».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΝΤΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Την εκτίμηση ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή από την πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου για την ενίσχυση του νομικού γραφείου της γ.γ. Πρωθυπουργού, εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, κάνοντας λόγο για «υποκρισία» από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τετάρτης, καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι «περίμενε να συμβεί χθες στην Αθήνα ότι συνέβη το 2008 και επειδή δεν τους βγήκε προβαίνουν σε ανοίκειες επιθέσεις». «Δεν περίμενα τέτοιο ακροδεξιό κατήφορο από την αξιωματική αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κοντονής επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στους δικαστές, ενώ σημείωσε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων γίνονται σεβαστές και ότι η κυβέρνηση δεν αντιδικεί με τη Δικαιοσύνη, ούτε παρεμβαίνει στο έργο της.

Συμπλήρωσε ωστόσο πως οποιοδήποτε πολίτης της χώρας -και ο υπουργός- μπορεί να εκφράσει γνώμη επί αποφάσεων της Δικαιοσύνης αρκεί οι νομικές κρίσεις του να είναι τεκμηριωμένες. «Ολες οι συνταγματικές εξουσίες υπόκεινται στην κρίση και την κριτική», επέμεινε.

Σε ό,τι αφορά το σχόλιό του, περί «δυσάρεστης έκπληξης», από το βήμα της Βουλής για την απόρριψη από το Εφετείο της αίτησης για αναστολή στην έκτιση της ποινής της Ηριάννας, ανέφερε ότι είναι η άποψη των δύο δικαστών που μειοψήφησαν.

ΤΟ ΚΚΕ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος αναφέρει ότι «η επιμονή των δικαστηρίων στην άδικη φυλάκιση της Ηριάννας ΒΛ, χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο, μετά και τη χθεσινή απόφαση του πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, είναι απαράδεκτη, προκλητική, απέναντι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα κι επικίνδυνη για τις λαϊκές ελευθερίες».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι σοβαρές ευθύνες επωμίζεται και η κυβέρνηση, «που όχι μόνο διατηρεί άθικτο το αυταρχικό-κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τυλίγει ανθρώπους σε μια “κόλλα χαρτί” και αποτελεί τη βάση τέτοιων απαράδεκτων δικαστικών αποφάσεων, αλλά και το εμπλουτίζει συνεχώς, στο πλαίσιο και της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις αντιδραστικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις».

«Εσχάτως μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ -μέσω του δημοσιογραφικού του οργάνου- υιοθετεί όλο το αντιδραστικό ιδεολογικό οπλοστάσιο, μέχρι και τη θεωρία των δύο άκρων, ενισχύοντας το γενικότερο κλίμα καταστολής κι αυταρχισμού» προσθέτει το ΚΚΕ.

Καταλήγοντας, το ΚΚΕ αναφέρει: «Κατά συνέπεια οι αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης κατά της δικαστικής απόφασης υπηρετούν άλλους σχεδιασμούς, στο φόντο της γενικότερης αντιπαράθεσης γύρω απ’ τη “δικαιοσύνη”, ενώ περιέχουν κι αρκετή δόση υποκρισίας, όσο δεν ακουμπούν το αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα αυτό της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας».

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΤΡΩΩΝ

Την άποψη ότι «τα παιχνίδια στην πλάτη της Δικαιοσύνης είναι πολύ επικίνδυνα, γιατί υπονομεύουν ένα κορυφαίο θεσμό της ελληνικής πολιτείας και γιατί φανερώνουν ότι πάντα οι κυβερνήσεις θέλανε υποταγμένη την Δικαιοσύνη» υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, σημειώνοντας ότι «εάν χαθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ναρκοθετείται η λειτουργία του ελληνικού κράτους».

Η Ένωση Κεντρώων ζητά «να σκεφθούν καλά τις ενέργειες και τις δηλώσεις τους, όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στην λειτουργία του θεσμού» υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει με κανένα τρόπο να πιέζονται οι δικαστές για να εκδίδουν αποφάσεις που να εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα ένθεν κακείθεν».

Keywords
Τυχαία Θέματα