ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Συμφωνία τώρα ή παράταση για τον Μάιο

10:01 6/3/2017 - Πηγή: BankWars

Μεγάλο είναι το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, όσον αφορά το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα ισοδύναμα μέτρα. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται για άλλη μια φορά σε οριακό σημείο, με τις επιλογές για την Ελλάδα να είναι περιορισμένες.

Η κυβέρνηση είτε θα τα δεχθεί όλα και θα κλείσει τη συμφωνία τώρα, ώστε να μπει τέλος στην αβεβαιότητα που αποτελεί πλήγμα για την οικονομία, είτε η αγωνία θα παραταθεί μέχρι τον Μάιο.

Πάντως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

μιλώντας στην εφημερίδα Documento, έκανε λόγο για έναν δίκαιο και κοινωνικά βιώσιμο συμβιβασμό, διαβεβαιώνοντας παράλληλα, ότι δεν θα υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις αλλά ένα πακέτο μέτρων, θετικών και αρνητικών, με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς δηλαδή ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας.

Ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου, τονίζοντας ωστόσο ότι απομένει πολλή δουλειά. Οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει τώρα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018, τότε θα συζητηθεί εάν θα υπάρξουν αντίμετρα. Την ίδια ώρα το ΔΝΤ εμφανίζεται αμετακίνητο στη σκληρή του στάση για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Σε τέλμα τα εργασιακά

Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των πιστωτών, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν καθώς το ΔΝΤ ιδίως «στύλωσε τα πόδια» και επιμένει στη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και παράλληλα, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Οπως ανέφεραν πηγές το ΔΝΤ δεν αποδέχεται τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που έχουν υιοθετηθεί σε αυτούς τους τομείς με αποτέλεσμα η συνάντηση να ολοκληρωθεί άκαρπη.

Συμφωνία λοιπόν δεν υπάρχει και τίθεται ζήτημα με τους εκπροσώπους των δανειστών της ευρωπαικής πλευράς, καθώς οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το κοινοτικό κεκτημένο ήταν αντικείμενο συμφωνίας στο πρόσφατο Eurogroup και έχουν εκτεθεί δημοσίως στις δηλώσεις τους αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων οι Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και Πιερ Μοσκοβισί.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν στους οποίος πόνταρε η ελληνική πλευρά, κρατούν ουδέτερη στάση αλλά δε διαχωρίζουν τη θέση τους από το ΔΝΤ.

Για υποχώρηση της Γερμανίας μιλά το Spiegel

«Η Γερμανία απομακρύνεται όπως φαίνεται από την σκληρή γραμμή της προκειμένου να κλείσει το συντομότερο τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοικτή σε νέες παραχωρήσεις», αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης τους γερμανικού περιοδικού Spiegel.

«Υπάρχει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων. “Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από μια συμφωνία”, είπε ανώτερος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Spiegel. Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει στην κυβέρνηση Τσίπρα και άλλες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους πριν το 2018.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει υπό τη μορφή αναπροσαρμογής των επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησής τους. Το Βερολίνο φέρεται επίσης να μην επιμένει πλέον σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια. Και τα δύο αποτελούν απομάκρυνση από τις μέχρι σήμερα θέσεις του. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα θα εφαρμόσει αμέσως τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις», γράφει το Spiegel.

Σημειώστε το: Από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας πρότεινε να ισχύσει ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% μόνον μέχρι το 2020 και στη συνέχεια να μειωθεί στο 2%. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel η ελληνική πλευρά έχει μεταφέρει ήδη τις προτάσεις αυτές στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ενώ «και το Βερολίνο φαίνεται να είναι ανοιχτό» ως προς αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα