Αυλαία για το TechCrunch Meetup με μια “νότα” αισιοδοξίας

10:53 7/1/2013 - Πηγή: BankWars

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη έλαβε χώρα το δεύτερο Athens Techcrunch Meetup.

Η πρώτη φορά που το Techcrunch, ίσως ένα από τα δημοφιλέστερα μπλογκ τεχνολογίας στον κόσμο επισκέφθηκε την Αθήνα για να συναντήσει εκπροσώπους της ελληνικής startups σκηνής

κι όχι μόνο ήταν περίπου τεσσεράμισι χρόνια πριν, πάλι σε συνεργασία με το Open Coffee της Αθήνας, το γνωστό σημείο συνάντησης των ελληνικών startups στην Ελλάδα.

Η ομολογουμένως πολύ μεγάλη προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση αλλά και με βάση όσα ελέχθησαν από τους διάφορους ομιλητές συγκλίνουν σ’ ένα συμπέρασμα: ο χώρος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (startups) στην Ελλάδα έχει αποκτήσει μια σημαντική δυναμική, είναι εξελίξιμος κι έχει ήδη να επιδείξει ορισμένα θετικά αποτελέσματα σε σχέση με το παρελθόν.

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε τρία διακριτά πάνελ με ομιλητές ιδρυτές διάσημων ελληνικών startups, ανθρώπους που συμβάλλουν στην δημιουργία ενός startup οικοσυστήματος στην Ελλάδα και επενδυτές, ενώ υπήρξε και μια παρένθετη συνέντευξη στην σκηνή του Νίκου Βερέμη, ιδρυτή της εταιρείας Upstream από τον Νίκο Μπονάτσο.

Συντονιστές των παραπάνω πάνελ ήταν οι Αλεξία Τσόστη, συντάκτρια του Techcrunch, o Mike Butcher υπεύθυνος σύνταξης στο Techcrunch για την Ευρώπη και ο Νίκος Μπονάτσος, συνιδρυτής της Λέσχης Ελλήνων και Ελληνοαμερικάνων της Σίλικον Βάλεϊ και venture capitalist στην GeneralCatalystPartners.

Τι είπαν οι πρωταγωνιστές πετυχημένων ελληνικές startups

Με συντονίστρια την Αλεξία Τσότση, μίλησαν και απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις της οι Πάνος Παπαδόπουλος (BugSense), Αλέξης Πανταζής, Αιμίλιος Μάρκου (Hellas Direct) Νίκος Δρανδάκης (Taxibeat) και Γιάννης Δοξαράς (Warp.ly).

Ο βασικός προβληματισμός όλων των ομιλητών στρεφόταν γύρω από το μέλλον της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Ο Πάνος Παπαδόπουλος από τους Bugsense εξέφρασε την επιθυμία του να δει περισσότερες ελληνικές startups στο μέλλον με διεθνή προσανατολισμό και με ανοικτά τα “ραντάρ” τους ακόμα και σε μη παραδοσιακές αλλά δυναμικά αναδυόμενες αγορές όπως αυτές της Κορέας ή της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που έχει αλλάξει θετικά με την πάροδο των ετών είναι το γεγονός ότι η ελληνική startup σκηνή έχει έρθει πιο κοντά, μέσα από εκδηλώσεις και κινήσεις με επίκεντρο την νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Στο σημείο αυτό όμως εδράζεται και ο προβληματισμός που εξέφρασε εκτός από τον Πάνο Παπαδόπουλο και ο Νίκος Δρανδάκης συνιδρυτής του γνωστού Taxibeat: δεν αρκούν οι πολλές εκδηλώσεις γύρω από τις startups αλλά η αποτελεσματική δικτύωσή και ώσμωση τους με στόχο την δυναμική υλοποίηση φρέσκων επιχειρηματικών ιδεών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά σε αντίστοιχη ερώτηση της Αλεξίας Τότση: «Το επικίνδυνο σημείο κατά την γνώμη μου είναι ότι οι startups, λόγω κρίσης, έχουν αρχίσει να γίνονται «μόδα». Πρέπει να το προσέξουμε αυτό. Δεν μπορούν όλοι να γίνουν επιχειρηματίες.Επίσης πιστεύω ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι ακόμα μακρύς. Δεν νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια η Αθήνα μπορεί να γίνει σαν το Λονδίνο ή το Βερολίνο. Αυτό που θα είναι πολύ σημαντικό είναι τα επόμενα κρίσιμα χρόνια και με την αξιοποίηση των επενδυτικών σχημάτων που έχουν δημιουργηθεί με την συμμετοχή του Jeremie,να υπάρξουν πραγματικά πετυχημένες startups που θα πετύχουν πραγματικά και διεθνώς και θα αποτελέσουν οδοδείκτη για τους υπόλοιπους.»

Στο σημείο αυτό συμφώνησε άρδην και ο Αιμίλιος Μάρκου, συνιδρυτής της Hellas Direct, ο οποίος τόνισε την έλλειψη επενδυτικής κουλτούρας στη χώρα μας για τις startups οι οποίες φέρουν ούτως ή άλλως βαρύ το φορτίο του ρίσκου αλλά χρειάζονται επενδυτές που θα συμπορευτούν μαζί τους.

Ο Γιάννης Δοξαράς από την warp.ly εστίασε στην καλύτερη πρόσβαση σε ταλέντο σήμερα λόγω της δραστικής μείωσης των επαγγελματικών ευκαιριών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενώ τόνισε ότι ελπίζει σ’ ένα domino effect: να δημιουργηθούν δηλαδή πετυχημένες επιχειρήσεις στο μέλλον από τις οποίες θα δημιουργηθούν και άλλες καινούριες.

Χτίζοντας το ελληνικό startup οικοσύστημα

Στο συγκεκριμένο πάνελ με την θεματολογία του τίτλου και με συντονιστή τον Mike Butcher τον λόγο πήραν οι Σταύρος Μεσσίνης (CoLab & HSA), Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος (HSIA, HSA & Helic), Διονύσιος Συνοδινός (Greece JS & InfoQ), Βασίλης Βατικιώτης (Ruby Euruko), Χριστίνα Πλακόπητα (Netrobe) και Φώτης Δραγανίδης (Microsoft Greece).

Ο Φώτης Δραγανίδης σημείωσε ότι βλέπει ευκαιρίες για την δημιουργία ελληνικών startups στο τομέα της κατασκευής εφραμογών για κινητά τηλέφωνα (mobile apps) με δεδομένο ότι δεν απαιτείται η ύπαρξη μιας μεγάλης ομάδας ή ενός μεγάλου ποσού χρηματοδότησης γι’ αυτό τον τομέα.

Από την μεριά του, ο κ. Κουτσογιαννόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς αποφοίτους από ελληνικά πανεπιστήμια, με γνώσεις και ικανότητες. Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια η επιστημονική έρευνα δεν έγινε επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά παρέμεινε στο κομμάτι των επιδοτήσεων. Μας λείπoυν ικανοί μάνατζερς στο κομμάτι των πωλήσεων, του μάρκετινγκ και γενικά άνθρωποι με υγιές επιχειρηματικό πνεύμα. Επίσης, μην εστιάζουμε στο κομμάτι της χρηματοδότησης ως το βασικό πρόβλημα μιας startup. Η χρηματοδότηση είναι το κομμάτι ενός ολόκληρου παζλ που πρέπει να συμπληρωθεί και στο οποίο έχουμε ακόμη σημαντικά κενά.»

Ο κ. Σταύρος Μεσσίνης, συνιδρυτής του συνεργατικού χώρου εργασίας Colab, επέστησε την προσοχή στην πληθώρα των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα με επίκεντρο τις startups τονίζοντας την ανάγκη για ουσιαστική δικτύωση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών πριν, μετά και κατά την διάρκεια των διάφορων επίσημων/ανεπίσημων εκδηλώσεων.

Πριν την έναρξη του επίσημου πάνελ με τους επενδυτές, έγινε μια μικρή συνέντευξη του Μάρκου Βερέμη, συνιδρυτή της εταιρείας Upstream από τον Νίκο Μπονάτσο.

Η εταιρεία Upstream δημιουργήθηκε το 2002 από τους Μάρκο Βερέμη και Αλέξη Βρατσκίδη και παράγει λογισμικό για την αξιοποίηση των κινητών τηλεφώνων ως εργαλείων μάρκετινγκ (mobile marketing).

Ο κ. Βερέμης αναφέρθηκε στην δυσκολία εύρεσης χρηματοδότησης τρία χρόνια πριν σε σχέση με σήμερα, ενώ θεωρεί ότι μια τεχνολογική startup οφείλει να είναι συνεχώς στις επάλξεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία για να μπορέσει να είναι βιώσιμη και εξελίξιμη μέσα στον χρόνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να έχουμε πετυχημένα παραδείγματα ελληνικών startups τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται σκληρή δουλειά κι όχι τόσες πολλές εκδηλώσεις. Αναγκαία στοιχεία θεωρεί τον διεθνή προσανατολισμό μιας startup τα ταξίδια στο εξωτερικό για να οσφριστεί ένας νέος επιχειρηματίας τον ανταγωνισμό και την αντοχή στην αποτυχία που είναι μέσα στο επιχειρηματικό «παιχνίδι».

Και για το τέλος…τα λεφτά

Ενδιαφέρον παρουσίαζε το πάνελ των εκπροσώπων από διάφορα επενδυτικά σχήματα με συντονιστή τον Νίκο Μπονάτσο: Γιώργος Τζιραλής (Openfund), Βασίλης Θεοχαράκης (PJ Tech Catalyst), Σπύρος Τραχάνης (Odyssey), Δημήτρης Καλαβρός- Γουσίου (HackFwd)

Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω επενδυτικά σχήματα venture capital (εκτός από την HackFwd) δημιουργήθηκαν με την επενδυτική συμμετοχή του EIF (European Investment Fund- Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων) στο πλαίσιο του προγράμματος Jeremie και εστιάζουν μόνο σε ελληνικές καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας (διαβάστε σχετικό άρθρο).

Μια σημαντική είδηση που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής είναι η πραγματοποίηση των δύο πρώτων επενδύσεων του Openfund στις startups Incrediblue και WorkableHR.

Σε σχετική ερώτηση του Νίκου Μπονάτσου προς τους εκπροσώπους των επενδυτικών σχημάτων για το πώς τα ίδια να συναγωνιστούν αντίστοιχα μεγάλα ευρωπαϊκά ή αμερικάνικα επενδυτικά σχήματα ο κ. Τραχανάς από το Odyssey απάντησε: «Εγώ και ο συνεργάτης μου έχουμε ζήσει στην Αμερική, γνωρίζουμε πολλούς δρώντες του οικοσυστήματος της Σίλικον Βάλεϊ και έχουμε έδρα και στην Αθήνα εκτός από την Αμερική. Αυτός νομίζω είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός.»

Ο Δημήτρης Καλαβρός Γουσίου από τη HackFwd έκανε λόγο για την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των ελληνικών startups σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς όπως το Le Web ή το HowToWeb.

Ο Νίκος Μπονάτσος, με τη σειρά του, έθεσε το σημαντικό ερώτημα για το εάν θα υπάρξει στα αμέσως επόμενα χρόνια ικανός αριθμός startups στις οποίες θα επενδυθούν ποσά από τα παραπάνω επενδυτικά σχήματα με τη συμμετοχή του Jeremie.

Αφού εκφράστηκε ο προβληματισμός για το αν θα υπάρξουν αρκετές startups που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια, ο Δημήτρης Κασσελάκης σημείωσε με μια νότα αισιοδοξίας: «Θεωρώ ότι χρειάζεται χρόνος. Ως τώρα δεν είχαμε ελληνικές startups γιατί δεν είχαμε και αντιστοίχως επενδυτικά σχήματα για να επενδύσουν σ΄αυτές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος με δεδομένο ότι (και) λόγω κρίσης, η επιχειρηματικότητα αρχίζει να γίνεται μια σαφής επιλογή για νέους δημιουργικούς ανθρώπους.»

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα βρίσκεται επομένως σ’ ένα μεταίχμιο: θα κάνει το απαραίτητο άλμα προς τα εμπρός ή το «βήμα του πελαργού» θα μείνει μετέωρο; Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική startup σκηνή έχει μπει στο ραντάρ διεθνών μέσων όπως το Techcrunch κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Εν έτει 2013, η δυναμική και οι ανοικτές προοπτικές που διαφαίνονται στον ορίζοντα, μόνο θετικά μπορούν να ειδωθούν.

Της Ελένης Νάτση

Keywords
αυλαια, ιουνίου, athens, μπλογκ, αθηνα, coffee, ελλαδα, mike, hellas, συμμετοχή, domino, effect, συγκεκριμένο, hsa, ruby, microsoft, mobile, υγιές, παζλ, εταιρεία, tech, odyssey, capital, european, jeremie, web, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, νεος παπας, ωσμωση, αποτελεσματα, βερολινο, γνωμη, δουλεια, εδρα, κινητα, κινητα τηλεφωνα, λονδινο, πλαισιο, capital, αλεξια, αμερικη, αρδην, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δευτερο, δημοσιο, δρομος, εγινε, αιθουσα, ειπαν, ειπε, ελλειψη, επιθυμια, ερευνα, εταιρεία, ετων, ευρωπη, τεχνολογια, ιδια, ιδιο, λεφτα, λογο, μπλογκ, μπενακη, νικο, παζλ, πρωταγωνιστες, ρανταρ, σαφης, σιγουρο, συγκεκριμένο, σειρα, συμμετοχή, σχηματα, ταξιδια, τρια, υλοποιηση, φορα, χριστινα, χρονος, athens, αγορες, coffee, δημητρης, domino, effect, ελληνικα, ερωτησεις, web, fund, γνωσεις, hellas, χωρα, ιουνίου, jeremie, κομματι, μεινει, odyssey, mike, σκηνη, σπυρος, tech, θετικα, υγιές, hsa
Τυχαία Θέματα