Αυλαία για το STARTup Live Athens με φρέσκιες ιδέες, καινούριο «αίμα»

Το τρίτο STARTup Live Athens, με θέμα την βιώσιμη επιχειρηματικότητα έριξε αυλαία το βράδυ της Κυριακής, μέσα σ’ ένα κλίμα νεανικού ενθουσιασμού, στο Alba Graduate Business School.

Μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν οι ομάδες Appliversity και LocArt – η τελευταία παρέλαβε το ειδικό βραβείο Λίλιαν Βουδούρη από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Παλαιοκρασά (διαβάστε σχετικό

μας άρθρο για τους μεγάλους νικητές του διαγωνισμού).

Οι υπόλοιποι νικητές

Με την έναρξη του τριημέρου παρουσίασαν τις ιδέες τους συνολικά 11 ομάδες, με τις οκτώ εξ’ αυτών να «κόβουν» το νήμα και να φθάνουν στον τελικό. Το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού απέσπασε η ομάδα SimpleApps η οποία έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα- ένα mobile CMS με το οποίο ο πελάτης – επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσει εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα στοχευμένα στις ανάγκες και την δραστηριότητα της επιχείρησής του.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα έχει ήδη αναπτύξει ήδη τρία mobile CMS: το touriSmart για τον τουρισμό, το housemApp στον τομέα του real estate και το Deals για τις προσφορές που προσφέρουν διάφορα καταστήματα.

Μάλιστα, η ομάδα του SimpleApps επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο incubation πρόγραμμα του Egg, ενώ στον διαγωνισμό Crazy Business Ideas το 2012 είχε αποσπάσει την τρίτη θέση.

Το τρίτο βραβείο απέσπασε η ομάδα Foodle, η οποία έχει δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου ο χρήστης εισάγοντας τα υλικά που έχει στο ψυγείο του προτείνονται διάφορες συνταγές από ανερχόμενους σεφ οι οποίοι παράλληλα προβάλλουν την δουλειά τους μέσα από την πλατφόρμα του Foodle.

Το έπαθλο για την νικήτρια ομάδα είναι δύο εισιτήρια για συμμετοχή στο Pioneers Festival, ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, ενώ στις τρεις νικήτριες ομάδες θα χορηγηθεί υποτροφία στο 50% του σχετικού ποσού για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ALBA Graduate Business School και ένας χρόνος δωρεάν συνδρομής στο Loft2Work. Επίσης, οι τρεις νικήτριες ομάδες θα μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν στα προγράμματα καθοδήγησης και υποστήριξης από την Stepping Stones.

Οι υπόλοιπες ομάδες του τελικού

Εκτός από τις νικητήριες ομάδες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες ιδέες που παρουσιάστηκαν στον τελικό της Κυριακής και οι οποίες ήταν:

Αthens’ agora: μια πρωτοβουλία αναβάθμισης υποβαθμισμένων περιοχών μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων και πλείστων δραστηριοτήτων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ξεκινώντας από την Αθήνα με στόχο την αναβίωση του πνεύματος και των δρώμενων της αρχαίας Αθηναϊκής αγοράς.peopleandideas.gr μια πλατφόρμα όπου δημοσιεύονται επιστημονικά και μη κείμενα από διάφορους συντάκτες, με μελλοντική στοχοθέτηση την παραγωγή κειμένων για τις ανάγκες εκπαιδευτικών οργανισμών, μέσων μαζικής ενημέρωσης κοκ.Wunderheft: μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που υποστηρίζει την εκμάθηση ξένων γλωσσών προσφέροντας εξατομικευμένες επιλογές για την εκμάθηση ξένων λέξεωνYou curate: Μια web πλατφόρμα όπου ο επισκέπτης ενός μουσείου μπορεί να ανεβάσει το δικό του βίντεο από την επίσκεψή του με την συμβολή ενός ειδικού συνεργάτη του You curate που θα αναλάβει να τραβήξει το σχετικό βίντεο. Το επιχειρηματικό μοντέλο της συγκεκριμένης πρότασης αφορά στην λήψη κάποιου ποσού από τα μουσεία ή την μεταπώληση των παραγόμενων μικρών “ντοκιμαντέρ” σε τρίτους.

Σημαντικές ανακοινώσεις

Στο πλαίσιο του φετινού STARTup Live έγιναν μια σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις. Το βράδυ της Κυριακής έγινε σύνδεση μέσω Skype με την κ. Αφροδίτη Μπουϊκίδη, σύμβουλο της Askoka, του μεγαλύτερου οργανισμό στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στον κόσμο, η οποία ανακοίνωσε την έλευση της Ashoka και στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου έγινε η ανακοίνωση ακόμη δύο πρωτοβουλιών που έρχονται να ενισχύσουν νέες καινοτόμες προσπάθειες, την έλευση του δικτύου Sandbox στην Αθήνα, αλλά και το διαγωνισμό “Future Scope”. Το Sandbox αποτελεί μία κοινότητα νέων ατόμων με επιχειρηματικό πνεύμα που επιθυμούν να φέρουν θετική αλλαγή στον κόσμο και η οποία τα υποστηρίζει στο να μεγιστοποιούν το θετικό τους αντίκτυπο. Ο επιχειρηματικός διαγωνισμός “Future Scope”έχει σκοπό να αναδείξει τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού της τεχνολογίας και της υγείας.

Ώριμες ιδέες και καινούριο «αίμα»

Ακολουθώντας το πρότυπο του Startup Weekend, το STARTup Live εκτός από μια τριήμερη εκδήλωση επιχειρηματικότητας αποτελεί ένα οιονεί «κοινωνικό πείραμα»: άνθρωποι γνωστοί ή άγνωστοι μεταξύ τους έρχονται κοντά, σχηματίζουν ομάδες, δουλεύουν σε συνθήκες πίεσης, αναπτύσσουν επιχειρηματολογία, παρουσιάζουν την ιδέα τους ενώπιον κοινού και κριτών. Τα συγκεκριμένα στοιχεία κάνουν τις παραπάνω εκδηλώσεις αλλά και παρόμοιες άξιες συμμετοχής για νέους ανθρώπους κι όχι μόνο.

Στην περίπτωση του φετινού STARTup Live, αξίζει να αναφερθεί κανείς στα εξής στοιχεία:

Το ηλικιακό φάσμα: Ενώ το μυαλό κάποιου θα πήγαινε αυτομάτως σε εικοσάριδες με τζην και All Star, η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν μεταξύ 20 -50 ετών και άνω γεγονός το οποίο είναι από μόνο του αξιοπρόσεκτοΚαινούριοι συμμετέχοντες: Μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων λάμβαναν συμμετοχή για πρώτη φορά, το οποίο δείχνει ότι παρόμοιες εκδηλώσεις έλκουν πλέον το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας του νεανικού κι όχι μόνο κοινού.Ποιοτική σύνθεση: Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίων αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες ή φοιτητές. Οι τελευταίοι προέρχονταν κυρίως από σχολές πληροφορικής, θετικών επιστημών και ορισμένοι από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εκτός από τα παραπάνω σημεία, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδέες που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια του τριημέρου ήταν σε μεγάλο βαθμό καλοδουλεμένες (ορισμένες ήδη υλοποιημένες) και ώριμες εμφανίζοντας αυξημένες πιθανότητες να βρουν τον δρόμο τους προς την υλοποίηση και γιατί όχι την επιτυχία.

Χορηγοί/ partners του STARTup Live ήταν το Alba Graduate Business School, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, η Travelplanet24, το ίδρυμα Konrad Adenauer Stiftung, το Loft2Work και το airtickets.gr. Για τους υπόλοιπους υποστηρικτές καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας επισκεφθείτε την σχετική ιστοσελίδα. Το φετινό STARTup Live περιλάμβανε και μια σειρά σημαντικών μεντόρων που βοήθησαν ουσιαστικά τις ομάδες κατά την διάρκεια του τριημέρου αλλά και κριτών των οποίων τα προφίλ, μπορείτε να βρείτε εδώ http://startuplive.in/athens/3/judges/

Της Ελένης Νάτση

Keywords
Τυχαία Θέματα