Α.Τσίπρας: Καταρρέει το ασφαλιστικό σύστημα χωρίς μέτρα – Νέα έκκληση για διάλογο στους αγρότες

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παραπληροφόρηση και εύκολη δημαγωγία. Η πραγματικότητα είναι πως το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι βιώσιμο, αν δεν πάρουμε μέτρα για το ασφαλιστικό, το σύστημα θα καταρρεύσει», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό και εξαπέλυσε επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση στην

οποία βρίσκεται σήμερα το ασφαλιστικό. «Εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα και λεηλατήσατε τα ταμεία μήπως θα είχατε να καταθέσετε κάποια πρόταση;».

«Έγινε λεηλασία των ταμείων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία 40 χρόνια και οι επιλογές των τελευταίων ετών ανέβασαν την ανεργία στο 25%», ανέφερε.

«Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν σήμερα τα 13 δισ.ευρώ» συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε: «Γιατί συζητάμε σήμερα για το ασφαλιστικό; Μήπως γιατί μας το ζητάνε οι δανειστές;».
«Δεν το ζήτησαν οι δανειστές», είπε και σημείωσε πως για να πληρωθούν οι συντάξεις του 2016 θα πρέπει να βρούμε πρόσθετους πόρους 980 εκατ. ευρώ.

«O ΟΑΕΕ έχει έλλειμμα 540 εκατ. ευρώ. Το 2017 θα απαιτηθούν επιπλέον πόροι 1,4 δισ. ευρώ και το 2018 επιπλέον πόροι 2,5 δισ. ευρώ», είπε και τόνισε πως δεν θα κάνει ότι έκαναν και οι άλλοι, δηλαδή να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

«Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις;» είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις 11 συνεχόμενες περικοπές συντάξεις από τον Μάιο του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2014 που, όπως είπε, μείωσαν τις συντάξεις μεσοσταθμικά κατά 35%.

«Προτείνουμε Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης για όλους με ενιαίους κανόνες, με αποκλίσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Καθιερώνουμε την Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν μόνο 15 χρόνια ασφάλισης. Θα δικαιούνται τη σύνταξη ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Θα ξεκινήσει από 384 ευρώ στα 15 χρόνια ασφάλισης και θα αυξάνεται με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια», είπε μετά ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι να εξασφαλιστεί ο δημόσιος και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Όσο θυμάμαι πάντοτε είχαμε αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά για πρώτη φορά τους λέμε οι πόρτες είναι ανοιχτές, αλλά κάποιοι αρνούνται.Αν δεν υπάρξει διάλογος με τους αγρότες οι διεκδικήσεις δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα.
Για τους κατά κύριον επάγγελμα αγρότες θα προχωρήσουμε στην προστασία τους.
Κατατίθεται αυτή την εβδομάδα το ν/σ για το συνεργατισμό.
Η βασική σύνταξη του ΟΓΑ είναι σήμερα 158 ευρώ, το 2026 θα είναι 0 αν δεν γίνει μεταρρύθμιση.
Η επιβάρυνση για τους περισσότερους αγρότες είναι 14,5 ευρώ το μήνα, αλλά η σύνταξή τους θα είναι διπλάσια.
Στις σημερινές συνθήκες μία σύνταξη είναι το αποκλειστικό εισόδημα για ολόκληρες οικογένειες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κάθε χρόνο είχαμε πρόστιμα της τάξης των 300-350 εκατ. ευρώ για τους βοσκότοπους, το 2015 δεν είχαμε ούτε ένα ευρώ πρόστιμο.

ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
—-Από τη δεκαετία του ’70 ο «κουμπαράς» του ασφαλιστικού ροκανιζόταν με μηδενικές αποδόσεις, ενώ τα επιτόκια ήταν στο 25%.
Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πολλάκις, τα ταμεία διεύρυναν τα ελλείμματα.

—Τώρα θα υπάρξει ενιαίος φορέας ασφάλισης για όλους, με ενιαίους κανόνες, καθιερώνοντας την εθνική σύνταξη, με ελάχιστο τα 15 έτη ασφάλισης. Η εθνική σύνταξη ανταποκρίνεται στο σχετικό όριο της φτώχειας. Σήμερα ξεκινά στα 384 ευρώ και θα αυξάνεται με βάση την ανάπτυξη που θα παρουσιαστεί.

—-Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα της εθνικής και της αναλογικής που εξαρτάται από τις εισφορές στο συνολικό εργασιακό βίο. Ταυτόχρονα παρέχουμε κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην αγορά εργασίας.

—-Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων και όχι μόνο της εθνικής σύνταξης. Ο καθένας θα εισφέρει ανάλογα με το εισόδημά του και όχι με βάση εικονικά εισοδήματα. Η ενοποίηση των ταμείων θα βελτιώσει και την εισπραξιμότητα των πόρων, σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

—-Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να υπολογίσει τη σύνταξή του μόνος.

—Περιθώρια βελτίωσης της πρότασής μας υπάρχουν. Είμαστε ανοιχτοί στην κριτική, όχι σε ασύστολη παραπληροφόρηση όμως.
Στόχος μας βασικός είναι να προστατεύσουμε τους νέους επιστήμονες
Μητσοτάκης: Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος – Μη κοστολογημένο το ασφαλιστικό

«Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ ανησυχητική.
Η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό εγκλωβισμένων προσφύγων» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το ασφαλιστικό σύστημα.
Έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση, λέει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ.
Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπονομεύσατε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό.
Εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, τα πράγματα στη χώρα θα ήταν πολύ καλύτερα.
Οι πολίτες δεν ξεχνούν και βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα.
Ούτε μία συγγνώμη από εσάς δεν ακούσαμε, λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη.
Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες 3 δεκαετίες διαμορφώθηκε ένα σύστημα στρεβλό.
Για να υπάρχει μία σταθερή λύση στο ασφαλιστικό χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία, τονίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Στο 3ο Μνημόνιο, επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρεται ρητά ότι οι ρυθμίσεις του ’10 και του ’12 αν εφαρμοστούν θα βελιτώσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταφέρει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιόπιστη αναλογική μελέτη με τη βοήθεια του ECOFIN, προσθέτει.
Τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό δημιουργήθηκαν από τη δική σας ανικανότητα, τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Είστε μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης κύριε Τσίπρα.
Μας πήγατε τουλάχιστον 2 χρόνια πίσω, λέει ο κ. Μητσοτάκης, γι’ αυτό η κοινωνία σας γυρίζει την πλάτη.
Μήπως πρέπει να πάτε εσείς στα τρακτέρ να συνομιλήσετε με τους αγρότες κύριε Τσίπρα;
Συρρικνώνεστε στη συνείδηση του λαού, επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η πρότασή σας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία στρεβλή εναλλακτική του υφιστάμενου συστήματος.
Βάζετε τους πάντες σε ένα πόλεμος, προσθέτει, με πρόσχημα το κοινωνικό κράτος και την προστασία των αδυνάτων.
Αποσπασματικό μπάλωμα το ασφαλιστικό που φέρνετε.
Καταλύεται η αλληλεγγύη των γενεών.
Προκειμένου να είστε αρεστοί, τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, σήμερα θυσιάζετε το μέλλον των επόμενων γενιών.
Το μόνο που θα πετύχετε είναι η αύξηση της εισφοροδιαφυγής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με μεγάλη προσπάθεια μειώσαμε τις εργοδοτικές εισφορές κατά 5 μονάδες, υπενθυμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Ν.Δ. συνεχίζει να εκφράζει τις δυνάμεις της υγιούς επιχειρηματικότητας, σημειώνει.
Δίνετε, λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, μία χαριστική βολή σε ότι έχει μείνει από την ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών.
Το σχέδιό σας μετατρέπει το σύστημα σε προνοιακό, καταργώντας την προνοιακή δομή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, λέει ο κ. Μητσοτάκης.
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εγκαταλείπεται στην τύχη του.
Το σχέδιό σας, τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, μεταθέτει το πρόβλημα για το μέλλον.
Η ποσοτική διαφορά μεταφέρει το πρόβλημα στο 2019.
Το σχέδιό σας είναι μη κοστολογημένο και δεν υπάρχει οικονομική τεκμηρίωση των προτάσεών σας, λέεο ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ένα δίκαιο σύστημα, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του και να μην τιμωρεί όσους τήρησαν τις υποχρεώσεις τους.
Είχαμε συμφωνήσει στη δημιουργία 3 Ταμείων μισθωτών, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, προσθέτει.
Χρησιμοποιήστε όλα τα εργαλεία και εφαρμόστε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, προτείνει στην κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δυστυχώς για εσάς και τη χώρα δεν αρκούν αυτά τα μέτρα για να κλείσει η τρύπα του 1,8 δισ. ευρώ, επισημαίνει.
Η κοινωνία, προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να σφίξει άλλο το ζωνάρι για να χρηματοδοτήσει το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μόλις πριν από 1 μήνα δώσατε αυξήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους, υπενθυμίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Να πάρετε πίσω τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, κάλεσε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν και άλλες στρεβλώσεις.
Αναρωτιέμαι πως θα ένοιωθαν οι αγνοί αγωνιστές της αριστεράς αν έβλεπαν ότι τα εγγόνια τους επικαλούνται για μία θέση στο δημόσιο, προσθέτει.
Θα έχουμε μειωμένο ΑΕΠ, είπε ο κ. Μητσοτάκης, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 200.000 μειωμένες θέσεις εργασίας.
Για κάθε επένδυση που διώχνετε στερείτε και πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα.
Αν δεν είχατε εκτροχιάσει την οικονομία με την τραγική σας διαπραγμάτευση δεν θα συζητάγαμε σήμερα τις περικοπές που εισηγείστε, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε και η Ελλάδα δεν αντέχει νέα περιπέτεια, λέει.
Μπορούμε να βγούμε από την κρίση, όπως οι Κύπριοι αδερφοί μας που βγαίνουν από το Μνημόνιο, τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Keywords
τσιπρας, νέα, ασφαλιστικο, αλέξης τσίπρας, κοινωνικη συμφωνια, βουλη, ΠΑΣΟΚ, νεα δημοκρατια, οαεε, ογα, τραπεζες, εκλογες, λύση, μνημονιο, ρητά, βιωσιμότητα, συριζα, αεπ, ελλαδα, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, εκλογες 2015, ασφαλιστικη ικανοτητα, ητανε μια φορα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, βγαινουν, ρητά, αεπ, εθνικη, εργαλεια, ογα, οικονομια, τυχη, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αθροισμα, αλληλεγγυη, ανεργια, ασφαλιστικα ταμεια, βιωσιμότητα, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γλωσσα, δημοσιο, δικη, δομη, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εβδομαδα, ενιαιος φορεας, ετη, ετων, ετος, θεσεις εργασιας, ομιλια, κυβερνηση, κυριε, κυρια, λεηλασια, λύση, μητσοτακης, πορτες, ρυθμισεις, ρητρα, συζητηση, συνταξη, σχεδιο, τρακτερ, φορα, χωρα, μεινει, μελετη, θεσεις
Τυχαία Θέματα