Α.Τσίπρας – Ν.Υόρκη: Ωραία ατμόσφαιρα με Ομπάμα – Προσκλήσεις από Πεκίνο και Τίρανα

Σύντομο τετ α τετ με τον Μπαράκ Ομπάμα, είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο επίσημο δείπνο δόθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο προς τιμήν των αρχηγών κρατών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τη βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης να στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και να συμβάλει στο ζήτημα του

χρέους εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, διήρκεσε μερικά λεπτά, ενώ πριν συζητήσουν οι δύο άνδρες ο κ. Ομπάμα σύστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό στη σύζυγό του Μισέλ, λέγοντας ότι έχει αναδειχθεί νικητής σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στο δείπνο βρέθηκαν τόσο η Μισέλ Ομπάμα όσο και η Μπέτυ Μπαζιάνα, οι οποίες γνωρίστηκαν, ενώ έκλεψαν τις εντυπώσεις με τις εμφανίσεις τους.

Αυτό, μάλιστα, που έκανε τρομερή εντύπωση στον Έλληνα πρωθυπουργό και το ανέφερε ήταν το ύψος της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ

Κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο κ. Τσίπρας είχαν την πρώτη τους χειραψία στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στον ΟΗΕ για τη Γ.Σ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός πρόεδρος του είπε: Έκανες καλή δουλειά «Good job Alexis, congratulations» για τη νέα εκλογική του νίκη.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι όταν ο κ. Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εισήλθαν στην αίθουσα έκαναν χειραψία με πολλούς ηγέτες.

Πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα. Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία.

Ο Πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο 2015.

Πρόσκληση και από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα


Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στην βάση του διεθνούς δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Επίσης συζητήθηκε η προοπτική διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο Έντι Ράμα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία.

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Θα λάβει μέρος επίσης στη Συνάντηση Κορυφής υπό την προεδρία του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και των τζιαχαντιστών (ISIL).

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και θα έχει συνάντηση με επικεφαλής συλλόγων της Ομογένειας.

Αμέσως μετά η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας Κατερίνα Μπούρα θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα