Panama Papers: Σεισμός από το σκάνδαλο με τις offshore – Στη λίστα Πούτιν, Κάμερον, Μέσι, Πλατινί και… Στ. Παπασταύρου

10:15 4/4/2016 - Πηγή: BankWars

(upd) Εκατόν επτά μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε 76 χώρες, σε συντονισμό με το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) είχαν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών, προερχομένων από μαζική διαρροή στοιχείων, που ρίχνει φως στον σκιώδη κόσμο των παράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων και των φορολογικών παραδείσων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες (με δεσπόζον όνομα αυτό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ισλανδού πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Νταβίντ Γκουνλαουγκσον,

του προέδρου του Πακιστάν, αλλά και του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Πορόσενκο και το Αργεντίνου ομολόγου του Μαουρίσιο Μάκρι), άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ή της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ, Άραβες εμίρηδες κλπ), πάνω από 15,600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε η WikiLeaks.

Τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία, που έρχονται στο φως, προέρχονται από τους φακέλους της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, ειδικευμένης στις υπηρεσίες offshore και αφορούν την περίοδο 1977-2015.

Είναι τα Panama Papers, η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας και αποκαλύπτουν ότι πέραν των χιλιάδων ανωνύμων, πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχοι, αστέρες των αθλητισμού, διασημότητες, εγκληματικά δίκτυα και άτομα που αποτελούν αντικείμενο διεθνών κυρώσεων έχουν προσφύγει σε εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.

Στη λίστα και ο Στ. Παπασταύρου

Το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου εντοπίζεται στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Green Shamrock Foundation, Diman και Aisios, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του International Consortium of Investigative Journalists, σχετικά με το δίκτυο offshore εταιρειών, μέσω των οποίων πολιτικοί και διάσημοι από όλο τον κόσμο απέκρυπταν τα εισοδήματά τους, ή απέκρυπταν χρήματα.

Ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, ήταν μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation και της Diman Foundation από το 2005 έως το 2014 και το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας Aisios Foundation, στην οποία συμμετέχουν και οι Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς.

Στην ιστοσελίδα της International Consortium of Investigative Journalists αναφέρεται ότι μετά την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, ο Σταύρος Παπασταύρου «δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ αρχικά η δουλειά του φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου τοποθετήθηκε επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Στην ανάρτηση της ιστοσελίδας του International Consortium of Investigative Journalists φιλοξενείται η απάντηση του κυρίου Παπασταύρου, ο οποίος «αρχικά είπε ότι δεν θυμάται τις εταιρείες, αλλά αργότερα είπε ότι σύμφωνα με τα αρχεία του έχει υπηρετήσει ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation , Diman και Aisios . Στην συνέχεια είπε ότι το έκανε για δύο οικογενειακούς φίλους με τους οποίους τον συνδέει μακρόχρονη φιλία και ότι δεν έλαβε καμία αποζημίωση. Είπε ότι «δεν είχε δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αυτές τις εταιρείες» και έτσι δεν ήταν υποχρεωμένος να τα δηλώσει στις φορολογικές αρχές».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

Κρεμλίνο: Στόχος είναι ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ο βασικός στόχος» των Panama Papers, που αποκαλύπτουν ότι πρόσωπα του περιβάλλοντός του, και συγκεκριμένα στενοί του φίλοι, εμπλέκονται στη μεταφορά κεφαλαίων σε υπεράκτιες εταιρείες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, καταγγέλλοντας μία δημοσιογραφική έρευνα «που βρίθει εφευρημάτων» και «πλαστών στοιχείων» που στόχο έχουν «να αποσταθεροποιήσουν» τη χώρα.

«Ο Πούτιν, η Ρωσία, η χώρα μας, η σταθερότητά μας, οι προσεχείς εκλογές είναι ο κύριος στόχος. Ο στόχος είναι η αποσταθεροποίηση» της χώρας, είπε ο εκπρόσωπος εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει «τίποτε συγκεκριμένο ή καινούργιο» ως προς τον πρόεδρο της Ρωσίας στην έρευνα αυτή η οποία, κατά τη γνώμη του, πραγματοποιήθηκε από «πρώην πράκτορες της CIA ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

«Την ξέρουμε καλά αυτήν την αυταποκαλούμενη δημοσιογραφική κοινότητα. Υπάρχουν πολλοί στους κόλπους της για τους οποίους η δημοσιογραφία δεν είναι η κύρια δραστηριότητα. Πολλοί είναι πρώην υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών»

Κάμερον: Οι επενδύσεις της οικογενείας του είναι “ιδιωτική υπόθεση”

Η εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει το αν η οικογένεια του πρωθυπουργού έχει χρήματα επενδεδυμένα σε εξωχώριες εταιρείες που ιδρύθηκαν από τον πατέρα του, λέγοντας ότι πρόκειται για “ιδιωτική υπόθεση”.
Ο εκλιπών πατέρας του Κάμερον, ο Ίαν Κάμερον, ήταν μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων πελατών που κατονομάζονται σε περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία διέρρευσαν από τους φακέλους μιας νομικής εταιρείας που έχει την έδρα της στον φορολογικό παράδεισο του Παναμά.
Το 2012 βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πατέρας του Κάμερον διηύθυνε ένα δίκτυο offshore επενδυτικών ταμείων για να βοηθήσει στην οικοδόμηση της οικογενειακής περιουσίας.
Ερωτηθείσα αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα της οικογένειας τα οποία εξακολουθούν να είναι επενδεδυμένα σ’ αυτά τα ταμεία, η εκπρόσωπος του Κάμερον δήλωσε: “Αυτό είναι ένα ιδιωτικό ζήτημα, επικεντρώνω σ’ αυτά που κάνει η κυβέρνηση”.

Ισλανδία: Με την πλάτη στον τοίχο ο πρωθυπουργός μετά τις αποκαλύψεις

Η πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκούρνταντοτιρ κάλεσε τον σημερινό πρωθυπουργό και διάδοχό της να παραιτηθεί έπειτα από την εμφάνιση του ονόματός του στη διεθνή έρευνα για τις δραστηριότητες των offshore, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή.

«Ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον οφείλει να παραιτηθεί αμέσως…οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν έναν πρωθυπουργό για τον οποίο ντρέπονται…Ο πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στο ισλανδικό νόμισμα και στην ισλανδική οικονομία τοποθετώντας τα χρήματά του σε φορολογικό παράδεισο. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει ηθική», έγραψε στο Facebook η τέως πρωθυπουργός, η οποία ετέθη επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισλανδίας το 2009 κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και χαίρει εκτίμησης για την ακεραιότητά της.

Σύμφωνα με τα αρχεία που αποκαλύφθηκαν από το International Consortium of Investagation Journalists (ICIJ), ο ισλανδός πρωθυπουργός ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να κρύψει εκεί εκατομμύρια δολάρια.

Έρευνα και στη Σουηδία για την εμπλοκή της Nordea στο σκάνδαλο των offshore

Πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες για εμπλοκή της τράπεζας Nordea στο σκάνδαλο με το δίκτυο των offshore όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις στα Panama Papers, ζητά η σουηδική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (FSA).
Η FSA ήρθε σε επαφή με τις αρχές του Λουξεμβούργου.
Οι πληροφορίες για την Nordea περιλαμβάνονταν στη διαρροή περισσοτέρων των 11,5 εκατ. εγγράφων από τα αρχεία της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, που εδρεύει στον Παναμά.
«Αντιμετωπίζουμε το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα» δήλωσε ο Κρίστερ Φούρουστεντ, επικεφαλής του τμήματος της FSA που έχει την εποπτεία των μεγάλων σουηδικών τραπεζών.
Τον Μάιο του 2015 επιβλήθηκε στη Nordea πρόστιμο ύψους 50 εκατ. κορωνών για ανεπάρκειες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ολάντ: Οι γαλλικές αρχές θα ερευνήσουν τις αποκαλύψεις

Οι αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών offshore, που προέκυψαν από τα αποκαλούμενα πλέον “έγγραφα του Παναμά” (Panama Papers), είναι μια καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες», δήλωσε ο Ολάντ.
Όπως τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, αυτές οι αποκαλύψεις είναι καλή είδηση επειδή θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα απ’ αυτούς που διαπράττουν απάτες”.

Βερολίνο: Οι προσπάθειες εναντίον των φορολογικών παραδείσων θα ενισχυθούν

Το Βερολίνο ελπίζει ότι οι αποκαλύψεις που περιέχονται στα αποκαλούμενα “Έγγραφα του Παναμά” (Panama Papers) θα δώσουν μια ώθηση στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρημάτων και της φορολογικής απάτης και ότι τα κράτη που ευνοούν τέτοιες πρακτικές, θα αναγνωρίσουν ότι αυτές “δεν έχουν μέλλον”.

“Ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα συμβάλει στο να αυξηθεί η πίεση”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Μπορούμε απολύτως να επωφεληθούμε απ’ αυτή τη δυναμική και να εκφράσουμε την ελπίδα ότι θα τεθούν ισχυροί περιορισμοί (σε ορισμένες πρακτικές)”, έστω κι αν αυτές δεν θα εξαφανιστούν “μ’ ένα χτύπημα των δακτύλων”, συνέχισε ο Γέγκερ.

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ερευνούν κατοίκους τους που εμπλέκονται στα «Panama Papers»

Οι φορολογικές Αρχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας προχώρησαν σε έρευνες για πιθανή φοροδιαφυγή κατοίκων τους, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στις διαρροές πελατών δικηγορικής εταιρείας του Παναμά. Οι διαρροές περιλαμβάνουν περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια έγγραφα από τα αρχεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Παναμά, τα οποία αποκαλύπτoυν αναλυτικά στοιχεία για εκατοντάδες χιλιάδες πελατών από πολλές χώρες. Τα «Panama Papers” αφορούν μία περίοδο άνω των 40 ετών, από το 1977 έως τον περασμένο Δεκέμβριο, και φέρονται να δείχνουν ότι κάποιες εταιρείες, με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους, χρησιμοποιούνταν πιθανόν για ξέπλυμα χρήματος, για συμφωνίες για εξοπλισμούς και ναρκωτικά καθώς και για φοροδιαφυγή.

Η Φορολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας (Australian Tax Office, ATO) ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά πάνω από 800 πλούσιους πελάτες της Mossack Fonseca . «Επί του παρόντος, έχουμε αναγνωρίσει περισσότερους από 800 φορολογούμενους και έχουμε συσχετίσει 120 από αυτούς με μία βοηθητική εταιρεία παροχής υπηρεσιών (για τη σύσταση) offshore στο Χονγκ Κονγκ», αναφέρεται σε δήλωση της ATO στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Keywords
σεισμος, offshore, σεισμος τωρα, μεσι, πουτιν, offshore, διεθνές νομισματικό ταμείο, νεα δημοκρατια, χονγκ κονγκ, φως, ubs, hsbc, wikileaks, green, σαμαρας, νέα, τραπεζες, ρωσία, εκλογες, συγκεκριμένο, cia, εμφάνιση, σημαίνει, facebook, εταιρεία, fsa, γαλλια, σόιμπλε, tax, office, wikileaks greece, φορολογικη δηλωση 2011, www.facebook.com, σταυρος δημας, θωμας λαναρας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, σταυροι, 600 δις, εκλογες 2014, εκλογες 2015, τι σημαινει, χωρες, ρωσία, το θεμα, βερολινο, γνωμη, δημοκρατια, δουλεια, εδρα, θεμα, ναρκωτικα, οικονομια, ονοματα, σημερινη, σουηδια, φιλια, φως, ωθηση, cia, fsa, hsbc, office, ubs, αποζημιωση, δηλωση, διεθνές νομισματικό ταμείο, δικτυο, δικτυα, εγινε, εγγραφα, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εμφάνιση, επενδυσεις, επτα, ερευνα, ερευνες, ερχονται, εταιρεία, ετων, ζητα, υπηρεσια, υπηρεσιες, κυρια, ξεπλυμα χρηματος, οικογενεια, ονομα, πακισταν, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζυγο, συνεχεια, σόιμπλε, τεως, υπαρχουν χρηματα, φορολογικη, κωνσταντινος, green, δικαιωματα, ενωση, φιλοι, ηγετες, χωρα, ογκο, πληροφοριες, σημαίνει, σπυρος, tax, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα