Άνοιξε ο φάκελος «Σκοπιανό» – Μπαράζ δηλώσεων από πολιτικούς

Ο φάκελος «Σκοπιανό» φαίνεται πως άνοιξε για τα καλά, με τους πολιτικούς να επιδίδονται σε μπαρά δηλώσεων και… προτάσεων για το ζήτημα.

Υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης για την ονομασία των Σκοπίων τάσσεται ο Δημήτρης Μάρδας, ενώ προτείνει τον όρο «Δακία».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο πρώην υπουργός είπε πως «δεν υπάρχει επιστήμονας ή πολιτικός που να μην κάνει λάθη». Όσον αφορά το Σκοπιανό,

είπε: «Η χρήση του όρου Μακεδονία από το συγκεκριμένο κρατίδιο (σ.σ τα Σκόπια) ιστορικά είναι απαράδεκτη και αυτό αποδεικνύεται με πάρα πολλούς τρόπους».

Για τον κ. Μάρδα πρέπει στο θέμα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που να διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή. Ωστόσο ήταν κάθετος πως ο όρος «Μακεδονία», όπως χρησιμοποιείται τώρα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

«Το θέμα πρέπει να κλείσει» είπε ο πρώην υπουργός και μάλιστα πρότεινε να χρησιμοποιείται ο όρος «Δακία», ο οποίος βρίσκεται στους χάρτες. «Αν δείτε παλαιούς χάρτες σε παλαιότερα μουσεία θα βρείτε τον όρο στην περιοχή» εξήγησε.

Την θέση ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε ονομασία της ΠΓΔΜ που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία διατύπωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος.

«Δεν επιτρέπεται να κάνεις κωλοτούμπα στα εθνικά θέματα. Οι ΑΝΕΛ δεν δέχονται τον όρο Μακεδονία στο όνομα αυτού του κατασκευασμένου κράτους και αυτό είναι ξεκάθαρο» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Καμμένος, ο οποίος χαρακτήρισε αυθαίρετα σενάρια τα περί ανατροπής της κυβέρνησης λόγω αυτής της στάσης των ΑΝΕΛ. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον όρο μακεδονική για μια εθνότητα. Έχουμε το πάνω χέρι και πρέπει να επιβάλλουμε το δίκαιο.

Το κράτος πρέπει να είναι βιώσιμο, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την Ελλάδα και είναι διαλλακτικοί λόγω της επιθυμίας τους να μπουν στο ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο κ.Καμμένος, ο οποίος επεσήμανε πως ακόμα και αν το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών εγκρίνει τον όρο Μακεδονία, οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ μιας τέτοιας ονομασίας.

«Αμφιβάλω ότι οι 300 και κυρίως οι Μακεδόνες βουλευτές, θα ψηφίσουν οποιαδήποτε ονομασία με τον όρο Μακεδονία μέσα» είπε ο κ.Καμμένος, ο οποίος στηλίτευσε τη ΝΔ για τη θέση της τονίζοντας ότι πρόκειται για λάθος τακτική και ότι «πρέπει να έχεις θέση, όχι να περιμένεις τον άλλο».

«Προσπαθούν να μας στριμώξουν πολιτικά, αλλά αυτό δε γίνεται. Δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης. Δεν δοκιμάζεται η κυβέρνηση, γιατί είναι σαφής η θέση των κομμάτων» υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας πως η μόνη περίπτωση να δεχθεί μια ονομασία με τον όρο Μακεδονία θα ήταν «κατεχόμενη από τους Σλάβους Μακεδονία».

Την θέση πως κακώς έχει αναχθεί σε εθνικό θέμα το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κυρίτσης.

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για τη στάση των ΑΝΕΛ που αντιτίθενται στην χρήση του όρου Μακεδονία, ο κ.Κυρίτσης είπε ότι «θα ήταν ευκταίο να υπάρχει κοινή γραμμή αλλά όλα τα εθνικά θέματα διχάζουν τις πολιτικές δυνάμεις οριζοντίως».
«Σε όλα τα κόμματα θα βρείτε ανθρώπους να λένε το Α ή το Β.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο κ. Κυρίτσης, κατηγορώντας για «πολιτικό αμοραλισμό» την Ντόρα Μπακογιάννη που προειδοποιούσε, χθες, ότι ακόμη και αν συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση με την πρόταση της κυβέρνησης, αν διαφωνήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Πάνος Καμμένος, θα την καταψηφίσουν, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν θα καλύψει με την ψήφο της τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης.

«Πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια για εσωτερικό όφελος» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα ελληνικά νησιά, έκανε λόγο για βαθιά υποκρισία των Ευρωπαίων, καθώς «ενώ αθετούν την υπογραφή τους για την υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων, φωνάζουν ότι έχει συσσωρευθεί πολύς κόσμος στη Μόρια και τα νησιά».

Σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση, ergaomnes έναντι πάντων, που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» αλλά με σαφέστατο γεωγραφικό προσδιορισμό που θα την ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία, είναι η θέση του Ποταμιού για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, έτσι όπως τη διατυπώνει σε άρθρο του στα ΝΕΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Εμείς οι προοδευτικοί πολίτες, οι προοδευτικοί πολιτικοί δεν θα πρέπει να κάνουμε πίσω. Η λύση είναι μπροστά μας, αλλά δεν θα είναι για πάντα. Δεν μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε» αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού και προσθέτει: «Καλούμε και όλους τους άλλους που νοιάζονται αληθινά για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας, να τολμήσουν. Η περιοχή, τα Βαλκάνια, θέλουν κατανόηση και συνεργασία. Και η Ελλάδα επιτέλους είναι ο πρωταγωνιστής. Ο θετικός πρωταγωνιστής».

Keywords
Τυχαία Θέματα