Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα

Σειρά προτάσεων εξετάζει το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην προσπάθειά της να εξισορροπήσει για το τρέχον έτος τις δαπάνες της υγείας, και ειδικότερα αυτές του φαρμάκου, αλλά και για να καταρτίσει ένα σχέδιο εξοικονόμησης πόρων για την επόμενη διετία. Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Υγείας φέρεται να μελετά την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων, από 25% που είναι σήμερα, στο 30% ή ακόμη και στο 35%.

Γιατί προτείνεται η αύξηση της συμμετοχής

Το υπουργείο υγείας διαπιστώνει πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον έλεγχο και τον

περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ούτε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το κύριο μέσο δηλαδή του υπουργείου για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής σπατάλης, εφαρμόζεται ακόμη σε ποσοστό 100%, ενώ παράλληλα μικρή πρόοδος σημειώνεται και στην αύξηση της κατανάλωσης γενόσημων φαρμάκων, η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα της τρόικας τους τελευταίους μήνες. Η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων προβλέπεται εξάλλου και στη νέα δανειακή σύμβαση, σε αντιστοιχία με τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%.

Τα βασικά σενάρια της αύξησης

Πολλές είναι οι εισηγήσεις που μελετώνται αναφορικά με την αύξηση της συμμετοχής. Μια από αυτές προβλέπει την αύξηση της συμμετοχής μόνο στα πρωτότυπα φάρμακα, ώστε να υπάρχουν αντικίνητρα για τη χορήγησή τους, καθώς οι ασφαλισμένοι θα πρέπει όχι μόνο να πληρώνουν τη διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο γενόσημο, αλλά και το «καπέλο» που θα επιβληθεί στο ποσοστό συμμετοχής.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσε ακόμη και η πρόταση να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια και το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων να είναι κλιμακούμενο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, το υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να προκρίνει την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων στην προμήθεια φαρμάκων, καθώς η διαδικασία καθορισμού των κριτηρίων θα ήταν αφενός πολύπλοκη και αφετέρου η υλοποίηση της απόφασης θα ήταν αρκετά χρονοβόρα.

Χρόνος ωστόσο δεν υπάρχει, καθώς ήδη ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης έχει ξεφύγει, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η μέχρι τώρα πορεία του ελέγχου της δαπάνης δεν είναι ικανοποιητική. Μάλιστα, όλα δείχνουν πως και το δεύτερο τετράμηνο του έτους, το υπουργείο δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες που αναμένεται ότι θα προκαλέσει η ενδεχόμενη αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει το ρίσκο και για έναν επιπλέον λόγο. Πληρώνοντας οι ασφαλισμένοι μεγαλύτερο ποσοστό από την τσέπη τους, αυτόματα θα μειωθεί και το κόστος των μηνιαίων εκτελεσμένων συνταγών από τα ιδιωτικά φαρμακεία, γεγονός που θα δώσει μια μικρή ανάσα στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, καθώς θα μειωθεί το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει στους φαρμακοποιούς.

Η θέση του υπουργείου

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας με τους οποίους

Keywords
Τυχαία Θέματα