Οι αποφάσεις της ΕΚΤ που θα αφορούν στην Ελλάδα

Καθώς πλησιάζει η 6η Σεπτεμβρίου αυξάνεται κατακόρυφα η ένταση αλλά και οι προσδοκίες για τις επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ όσον αφορά στην παρέμβασή της για την στήριξη του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους.

Στην αιχμή των προσδοκιών βρίσκεται η έμμεση αλλά σαφής από τις δηλώσεις Asmussen αλλά και μελών του ΔΣ της Ευρωτράπεζας ένδειξη ότι ο άξονας στήριξης θα αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων, με στόχο την συγκράτηση των spreads κάτω από ένα ορισμένο όριο πιθανώς

διαφορετικό για κάθε χώρα μέλος.

Το ερώτημα που έχει τεθεί αλλά παραμένει αναπάντητο ακόμα και σε επίπεδο ανεπίσημης ενημέρωσης είναι το αν οι αγορές αυτές θα αφορούν και στις χώρες που ήδη βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης όπως π.χ. η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Σε κάθε περίπτωση οι αγορές κρατικών ομολόγων, όπως έχει διαφανεί, θα συνοδεύονται από αίτημα στήριξης από το EFSF/ESM και το συνακόλουθο MoU μνημονιακού τύπου δεσμεύσεων για δημοσιονομική προσαρμογή από την ενδιαφερόμενη χώρα.

Το ερώτημα που έχει τεθεί για χώρες όπως η Ελλάδα είναι αν στην περίπτωση της παρέμβασης αυτή θα αρχίζει με το τέλος του προγράμματος ως “εργαλείο” υποβοήθησης” της επανόδου της χώρας στις αγορές ή θα ξεκινάει υποστηρικτικά για να μειώσει το κόστος προσαρμογής.

Τα ερωτήματα επειδή δεν αφορούν μόνο την περίπτωση της Ελλάδας αλλά και τις δύο άλλες χώρες – κυρίως δεν την Ιρλανδία η οποία εμφανίζεται έτοιμη να επανέλθει στις αγορές νωρίτερα – έχει ήδη τεθεί σε επίπεδο τεχνικό και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν απαντηθεί συνολικά αλλά κατά περίπτωση. Δηλαδή σε συνάρτηση με την αξιοπιστία της κάθε χώρας στην μέχρι σήμερα πορεία εφαρμογής του προγράμματος.

Οι πληροφορίες αυτές – εφόσον επιβεβαιωθούν – δεν φαίνεται να απαντούν ολοκληρωμένα στο θέμα καθώς αφενός μπορεί να υπάρξει ξαφνική αδυναμία σε μία χώρα που πηγαίνει… καλά και να βρεθεί εκτός πορείας και αφετέρου μία χώρα που έχει ήδη δεχθεί αγορές ομολόγων της π.χ. όπως η Ελλάδα να βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής και τότε κάποιος θα πρέπει να πάρει την ζημιά. Το τι ακριβώς θα γίνεται σε περίπτωση “ζημιάς” είναι η πλέον “καυτή πατάτα” στην συζήτηση που γίνεται αυτές τις ημέρες τόσο στην Φρανκφούρτη όσο και στο Βερολίνο, καθώς στην περίπτωση αυτή, όπως υποστηρίζουν τα “γεράκια” στο ΔΣ της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ανατρέψει τα όσα προβλέπονται για την φύση της και τα όρια παρέμβασής της σαν θεσμικό όργανο της Ευρωζώνης στο καταστατικό της.

σχετικά άρθραΠερικοπές προσωπικού στην Λαϊκή ΤράπεζαSpiegel: Στους δέκα πιο «επικίνδυνους» πολιτικούς ο ΤσίπραςΠώς κατέληξε η ATEbank στην Τράπεζα ΠειραιώςΣυνάντηση Παπούλια με ΣτουρνάραΣτο άρθρο 99 η CivitasΠαρέμβαση εισαγγελέα για τα 8 εκατ. που έβγαλε ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ στο εξωτερικόDie Welt: Η ΕΚΤ απέτρεψε τη χρεοκοπία της ΕλλάδαςΝίκος Δένδιας: «Απειλείται η Ελλάδα και η ύπαρξή μας!»Σύνταξη στα 66Η Τρ. Πειραιώς θα “απελευθερώσει” υποθηκευμένη αγροτική γη
Keywords
Τυχαία Θέματα