Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

νέα άνοδο άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές στην εκκίνηση του Δεκεμβρίου, αφού χθες έκλεισαν ολοκλήρωσαν τον καλύτερο μήνα τους από τον περασμένο Ιανουάριο, εν μέσω ενός παγκόσμιου ράλι στις μετοχές και τα ομόλογα, που πυροδοτεί η αισιοδοξία των επενδυτών για τον πληθωρισμό, στον οποίο βλέπουν αποκλιμάκωση.

Ο Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,37% λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα, με τις μετοχές των ορυχείων να οδηγούν τα κέρδη μετά την απροσδόκητη επέκταση που κατέγραψε ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας.

Αυτή την ώρα καταγράφει

άνοδο 0,42%  στις 463,54 μονάδες, ενώ στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,72%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,49%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,42%, ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 0,18%  και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 0,36%.

Ο Stoxx κέρδισε 6,45% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, καθώς οι μετοχές αντέστρεψαν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες απώλειες.

Τα κυριότερα χρηματιστήρια έκλεισαν με θετικό πρόσημο τον Νοέμβριο μετά την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης με έκτακτα στοιχεία έχει πλέον υποχωρήσει στο 2,4%, από 2,9% τον Οκτώβριο και σημαντικά χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επανειλημμένα αποκρούσει τις προσδοκίες των επενδυτών για μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, επιμένοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί πότε θα μπορούσαν να έρθουν.

Ωστόσο, τα νέα στοιχεία οδήγησαν τους παρατηρητές της αγοράς να υποθέσουν ότι η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι η πρώτη μείωση θα γίνει ήδη από τον Απρίλιο.

Η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και οι ενδείξεις για συνεχή οικονομική ανθεκτικότητα έχουν επίσης στείλει τις αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα σε άνοδο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εκτιμούν τώρα ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα πέντε μειώσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το επόμενο έτος.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν την Παρασκευή, αφού ο συνασπισμός του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει επίσημη παράταση των περικοπών της παραγωγής. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία παρέτεινε την εθελοντική περικοπή της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως για το πρώτο τρίμηνο και άλλα μέλη ανακοίνωσαν τις δικές τους μειώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα