Ανασχηματισμός – Οικονομία στο τραπέζι – Αποφάσεις για Στουρνάρα – Προβόπουλο

Πολλές είναι οι σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τον ανασχηματισμό, αλλά και σχετικά με ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο «λίφτινγκ» στην οικονομική πολιτική, το οποίο θεωρείται αναγκαίο από πολλά κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου η κυβέρνηση να αποδείξει στην κοινή γνώμη ότι «έλαβε το μήνυμα» των ευρωεκλογών.

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, η πραγματοποίησή του θεωρείται ειλημμένη ήδη απόφαση, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δείξει ότι δεν πιέζεται ή δεν «εκβιάζεται» από τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα πραγματοποιήσει

τις αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης σε χρόνο που η ίδια θα κρίνει σκόπιμο. Με βάση το συγκεκριμένο δεδομένο ο ανασχηματισμός δεν πρέπει να αναμένεται άμεσα, πριν τα μέσα Ιουνίου τουλάχιστον ή και λίγο αργότερα, λόγω της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

Άλλωστε, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι επαφές του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο (με τον οποίο θα συναντηθεί την Πέμπτη) σχετικά με τον ρόλο και τον βαθμό συμμετοχής του κυβερνητικού εταίρου στο νέο σχήμα. Αίνιγμα αποτελεί αν θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός να πείσει πρόσωπα που προέρχονται από ιδεολογικούς χώρους πέραν της Κεντροδεξιάς να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση σε ένα «μέτωπο υπευθυνότητας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ», όπως θα επιθυμούσαν αρκετοί στη ΝΔ, χωρίς να λείπει ο αντίλογος.

Αίνιγμα είναι και η μετεξέλιξη της ΝΔ, με τις αντιρρήσεις να είναι αρκετές, αλλά με μερίδα συνεργατών του κ. Σαμαρά να την θεωρεί αναγκαίο όρο για τη διεύρυνση του κόμματος και την ανανέωσή του σε στελεχιακό δυναμικό και ψηφοφόρους. Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα όμως, η οποία δεν έχει δοθεί ακόμα, θεωρείται ότι θα επηρεάσει και το στίγμα που θα θελήσει να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τον χρόνο πραγματοποίησης του ανασχηματισμού είναι η πιθανολογούμενη μετακίνηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιούνιο, αν και σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο ΥΠΟΙΚ ήταν «σφίγγα» σχετικά με το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Ερωτηματικό αποτελεί σε αυτή την περίπτωση, αν μετακινηθεί ο κ. Στουρνάρας, ποιος θα κάνει τη διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους.

Ο κ. Στουρνάρας κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και όσον αφορά τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική - και κυρίως στη φορολογική – που θα δώσουν «ανάσα» στους μικροϊδιοκτήτες και ρευστότητα στην αγορά. Ένα άλλωστε από τα μεγάλα ζητήματα δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος ήταν ακριβώς η «αφαίμαξη» από φόρους.

Το ποιες ακριβώς αλλαγές θα γίνουν θα εξαρτηθεί και από την στάση της τρόικας, αλλά και της ΕΕ συνολικά, η οποία εικάζεται ότι θα είναι πιο «χαλαρή», τόσο λόγω των εσωτερικών διεργασιών στις Βρυξέλλες για την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν, όσο και λόγω του «σοκ» από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και της ανόδου της ακροδεξιάς, όχι μόνο στην Ελλάδα, τα οποία σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό συνδέονται με τα προβλήματα της οικονομίας στις συγκεκριμένες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες θα προεξοφλούν ένα «μακρύ, καυτό καλοκαίρι», αλλά με την σκέψη να βρίσκεται στο φθινόπωρο και στον χειμώνα. Όταν δηλαδή θα ολοκληρωθούν οι διεργασίες και οι βολιδοσκοπήσεις για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση, με αιτία ίσως τη συνταγματική αναθεώρηση, θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ μιας πρότασης που θεωρητικά θα «εγκλωβίζει» τον ΣΥΡΙΖΑ σε συναινετική επιλογή ή θα του «χρεώνει» τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

STAR

Original article: Ανασχηματισμός – Οικονομία στο τραπέζι – Αποφάσεις για Στουρνάρα – Προβόπουλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα