ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Στην υπόγεια επέκταση του τάφου το μυστικό; Πως προχωρά η ανασκαφή

Η αρχαιολογική σκαπάνη τρέχει κανονικά στην αρχαία Αμφίπολη όμως όλα δείχνουν πως ο τάφος είναι τελικά σκαμμένος μέσα στο βράχο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη των ανασκαφών και το μυστικό που κρύβεται μέσα στον τάφο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», το Σαββατοκύριακο ειδικό συνεργείο με την βοήθεια σπηλαιολόγου αναλώθηκε στην προσπάθεια αποχωμάτωσης του δευτέρου θαλάμου , δηλαδή πίσω από τις Καρυάτιδες, προκειμένου η ανασκαφική ομάδα να εισέλθει κανονικά από το θύρωμα προς τον τρίτο θάλαμο, που είναι και ο πιο ενδιαφέρων μετά την αποκάλυψη της υπόγειας συνέχειάς

του.

Άλλωστε, το τελευταίο μαρμάρινο περιθύρωμα είναι περίπου το μισό σε πλάτος από τα άλλα και έχει ύψος περί τα 2 μέτρα, δηλαδή τουλάχιστον 1,5 μ. κάτω από τη στάθμη του δαπέδου που διατρέχει τους τρεις θαλάμους. Όπως επισημαίνεται, αν σε εκείνο το σημείο υπάρχει σκάλα ή ράμπα δεν είναι για την ώρα σαφές, καθώς δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να αποχωματωθεί πλήρως ο τρίτος θάλαμος.Σήμερα και αύριο πάντως προγραμματίζουν να αποκαλύψουν το θυραίο άνοιγμα πίσω από τις Καρυάτιδες, αποχωματώνοντας ισόρροπα και από τις δύο πλευρές του ανοίγματος ώστε να μην επιβαρύνουν τον ενδιάμεσο διαχωριστικό τοίχο με υπερβολικά φορτία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, όταν η δίοδος θα απελευθερωθεί θα ξεκινήσουν τις αντιστηρίξεις και υποστυλώσεις του τρίτου θαλάμου προκειμένου να κρατήσουν το θόλο της κάμαρας που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και κινδυνεύει με κατάρρευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα