Χονγκ Κονγκ: “Σταματήστε αμέσως τις διαδηλώσεις” λέει το Πεκίνο – Πως αντιδρούν Βρετανία, ΗΠΑ

[UPD] Ο ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ τοποθετείται για πρώτη φορά μετά τα επεισόδια της Κυριακής στο Χογκ Κονγκ:

“Οι ιδρυτές του Occupy Central έχουν πει επανειλημμένα πως, αν το κίνημα καταστεί ανεξέλεγκτο, θα ζητήσουν τον τερματισμό του. Τους ζητώ τώρα να σεβαστούν τη δέσμευσή τους και να βάλουν αμέσως τέλος στην εκστρατεία τους”, δήλωσε ο Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές

ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη του κέντρου της πόλης όσο το Πεκίνο δεν προχωρά στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Χθες το βράδυ, πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι φοιτητές και μαθητές, συγκεντρώθηκαν όχι μακριά από την έδρα της κυβέρνησης, καθώς και στο Κόζγουεϊ Μπέι και το Μονγκ Κοκ. Αποδοκίμασαν τον επικεφαλής της κυβέρνησης, τον Λεούνγκ Τσουν Γινγκ, ζητώντας την παραίτησή του και φώναξαν τα παραδοσιακά πλέον συνθήματα υπέρ της διενέργειας εκλογών με καθολική ψηφοφορία το 2017.

Το Λονδίνο, σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις, ζήτησε την έναρξη “εποικοδομητικών” συνομιλιών οι οποίες να οδηγήσουν σε “αισθητές προόδους προς τη δημοκρατία”.

Η Ουάσινγκτον κάλεσε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να επιδείξουν “αυτοσυγκράτηση” και “τους διαδηλωτές να εκφρασθούν με ειρηνικό τρόπο”, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Η κεντρική τράπεζα του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι 29 τραπεζικά υποκαταστήματα, γραφεία ή ΑΤΜ των 17 τραπεζών της νήσου, έχουν πληγεί από τις διαδηλώσεις. Η Standard Chartered, η HSBC, η PLC,Bank of East Asia, η Bank of China Hong Kong και η China CITIC Bank International, περιλαμβάνονται στις μεγάλες τράπεζες που έχουν διακόψει την λειτουργία των υποκαταστημάτων τους στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ καθώς και στο λιμάνι Βικτόρια.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν εκλογές – Κλείνουν τράπεζες – Συγκρούσεις με την αστυνομία

Συνεχίζουν για τρίτη ημέρα τη διαμαρτυρία οι διαδηλωτές στο εμπορικό και οικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ.

Τη Δευτέρα,κεντρικοί δρόμοι παρέμειναν κλειστοί καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συνέχισαν να διαμαρτύρονται παρά την έντονη αστυνομική παρουσία, τη χρήση δακρυγόνων και τα οδοφράγματα.

Τράπεζες όπως η HSBC, η Citigroup, η Bank of China, η Standard Chartered και η DBS, έκλεισαν προσωρινά τα υποκαταστήματά τους και συμβούλευσαν τους υπαλλήλους τους να εργαστούν είτε από το σπίτι είτε σε άλλα υποκαταστήματα μακριά από το κέντρο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές περίπου 80.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης, γνωστό για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του και τις πολυεθνικές του, ζητώντας ελευθερία να ορίσουν μόνοι τους τους υποψηφίους στις εκλογές του 2017.

Η κινεζική ηγεσία καθόρισε ότι οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα έγκριση από το Πεκίνο από τις εκλογές του 2017 κι έπειτα. Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική κυριαρχία, πριν 25 χρόνια.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από το κίνημα Occupy Central με τη συμμετοχή φοιτητών που συγκεντρώνονται έξω από την έδρα της κυβέρνησης την τελευταία εβδομάδα.

Η Ταϊβάν «παρακολουθεί» τις εξελίξεις

Η αντίδραση του Πεκίνου, η αποφασιστικότητα του οποίου να προχωρήσει με το αμφιλεγόμενο εκλογικό πλαίσιο για το Χονγκ Κονγκ δεν έχει καμφθεί από τις διαμαρτυρίες, θεωρείται ότι θα εξαρτηθεί τόσο από την έκταση που θα πάρουν οι εξελίξεις και το εύρος των επιπτώσεών τους όσο και από τις επιλογές της κινεζικής ηγεσίας και του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για το εάν θα διατηρήσει την σκληρή γραμμή απέναντι σε «πολιτικές απειλές».

Ενδεικτικό είναι ότι η Ταϊβάν ήταν η πρώτη που έσπευσε να δείξει την «αλληλεγγύη» της στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κόνγκ. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Με Γινγκ-Τζέου, σημείωσε με νόημα σε συνέντευξή του ότι «ο λαός της Ταϊβάν παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ.

Επανέλαβε δε την αντίθεση του Ταϊπέι στο «ένα κράτος, δύο συστήματα» της κυριαρχίας του Πεκίνου επί του Χονγκ Κονγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα