Αλλαγές στο ΥΠΟΙΚ – Η απάντηση του νέου Προέδρου του ΣΟΕ στο άρθρο του για τη δραχμή πριν 2,5 χρόνια

Παραμένει η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου στην θέση της Γενική Γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών, ενώ αποχωρεί ο Πάνος Τσακλόγλου από τη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθώς θα αντικατασταθεί από τον κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη. Παράλληλα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής θα τοποθετηθεί ο κ. Μανώλης Μαματζάκης καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Sussex, υπεύθυνος του τομέα Τραπεζικής στο School Business

and Economics του ίδιου Πανεπιστημίου.

Ο κ. Στεφανάδης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, πρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Τραπεζικής του ίδιου πανεπιστημίου.

Ο κ. Στεφανάδης (εξάδελφος του καθηγητή καρδιολογίας που ορίστηκε προχθές σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε θέματα Υγείας), στο παρελθόν είχε επιχειρηματολογήσει, με άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, υπέρ της δραχμής, εξετάζοντας τα εναλλακτικλά σενάρια που είχε τότε η Ελλάδα. Με αφορμή αυτό το άρθρο, προκλήθηκε ένας …μικροπανικός στην κυβέρνηση.
ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο κ.ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ

Στο άρθρο μου στην εφημερίδα Καθημερινή τον Δεκέμβριο του 2011, αναπτύχθηκαν οι διαφορετικές εναλλακτικές πιθανότητες και σενάρια για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, με βάση τα δεδομένα εκείνης της περιόδου.
Σήμερα, 3 χρόνια αργότερα, μετά τη θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, ο δρόμος για την ανάκαμψη και την μελλοντική ευημερία της Ελλάδας είναι απαρέγκλιτα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και, φυσικά, με νόμισμα το Ευρώ. Αυτό ήταν και το βασικό σενάριο που αναπτύχθηκε στο τότε άρθρο. Η Ελλάδα πέτυχε αυτό που θεωρούσα ως την προτιμητέα λύση.
Το σενάριο της «συντεταγμένης επιστροφής στη δραχμή» δεν ήταν το προτιμητέο. Εξηγούσα ότι θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί σε περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατούσε να ακολουθήσει την πορεία της εσωτερικής υποτίμησης, που τελικά ακολούθησε. Διαφορετικά, θα είχαμε υποστεί μια απότομη και άρον-άρον εκδίωξη της χώρας μας από την Ευρωζώνη, με κλείσιμο των τραπεζών, πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας και δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου.
Συμφωνώ με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και συντάσσομαι απόλυτα με τις επιλογές της Κυβέρνησης.

Original article: Αλλαγές στο ΥΠΟΙΚ – Η απάντηση του νέου Προέδρου του ΣΟΕ στο άρθρο του για τη δραχμή πριν 2,5 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα