Αλέξης Τσίπρας: Ετοιμάζει βαλίτσες για το ταξίδι στις ΗΠΑ -Τι είπε σε συνέντευξή του στον “Κήρυκα” της Ν.Υορκης

Ο Αλέξης Τσιπρας ετοιμάζει βαλίτσες για Ουάσιγκτον και Νεα Υόρκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Brookings Institute, ο κ. Τσίπρας στις 22 Ιανουαρίου θα μιλήσει με θέμα «Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος» και αναμένεται να αναφερθεί στα ζητήματα των οικονομικών και κοινωνικών προοπτικών της Ελλάδας,

στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά και για τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς, όπως επισημαίνουν στελέχη της Κουμουνδούρου, θα διαμορφώνεται «μέχρι και την τελευταία στιγμή».

Πάντως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα γίνουν συναντήσεις με Αμερικανούς γερουσιαστές, πολιτικούς, δημοσιογράφους και αναλυτές αλλά και με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ο κ. Τσίπρας είναι πιθανό επίσης να συναντηθεί με τους νομπελίστες οικονομολόγους Τζόζεφ Στίγκλιτς και Πολ Κρούγκμαν, οι οποίοι κρατούν αποστάσεις από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα συνοδεύουν οι βουλευτές, Ρένα Δούρου και Γιώργος Σταθάκης, και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μηλιός.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΗΡΥΚΑ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
Υπέρ της ψήφου των ομογενών, αρκεί αυτή να μην αλλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα, τάσσεται ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του προς την ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικό Κήρυκα”, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, από τις 22 έως 25 Ιανουαρίου.

“Είμαστε υπέρ της ψήφου των ομογενών, στο βαθμό που αποτυπώνει αυθεντικά τη βούληση του Απόδημου Ελληνισμού, χωρίς να αλλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα” τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι “υπό την έννοια αυτή, θα βλέπαμε την ψήφο των ομογενών σε μια εκλογική περιφέρεια Εξωτερικού, χωρισμένη σε γεωγραφικές εκλογικές ζώνες, και με υποψήφιους, κατοίκους των περιοχών αυτών. Στη βάση αυτή και ανάλογα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα συνταχθούν, μπορεί να καθοριστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών από τον Απόδημο Ελληνισμό στο Κοινοβούλιο”.

Αναφερόμενος στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή, με ευθύνη της συγκυβέρνησης και της τρόικας, διαλύεται η Ελλάδα”.

Στην ερώτηση αν είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, υποστήριξε ότι “είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από ό,τι ήταν τα κόμματα που τώρα κυβερνούν”.

“Το μεγάλο πρόβλημα για εμάς είναι το αν η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε ένα νέο κύκλο καταστροφής” τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι “γι’ αυτό και η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική της ύφεσης. Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική έχει αδυναμίες οι οποίες την καθιστούν ευάλωτη στην κρίση.
Νομισματική ένωση χωρίς κοινό προϋπολογισμό, χωρίς μηχανισμό ανακύκλωσης πλεονασμάτων, χωρίς κεντρική τράπεζα που παρεμβαίνει δε γίνεται. Η λιτότητα και τα μνημόνια καταστρέφουν τις κοινωνίες και δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση και η συγκολλητική ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται λοιπόν μία άλλη πολιτική, που θα ενισχύει την πραγματική οικονομία, και θα βάζει κανόνες που θα αποτρέπουν τη δημιουργία νέων κρίσεων”.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι “η ελληνική Βουλή δικαιούται να νομοθετεί. Αυτό το δικαίωμα δεν είναι δυνατόν να απεμποληθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Το ερώτημα αυτό είναι της προηγούμενης περιόδου, όταν και ο κ. Σαμαράς διατείνονταν ότι διαφωνεί με το Μνημόνιο και ότι θα το επαναδιαπραγματευθεί. Αντί της επαναδιαπραγμάτευσης είχαμε εμβάθυνση και ακόμα πιο βίαιη εφαρμογή. Το Μνημόνιο είναι επί της αρχής καταστροφική και αναποτελεσματική λύση. Η διαπραγμάτευση λοιπόν χρειάζεται και νέα θεμέλια”.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΣΕ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ
Στην ερώτηση ποια ήταν η αντίδραση του κ. Σόιμπλε όταν του έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου, ο κ. Τσίπρας είπε: “Το σίγουρο είναι ότι το άκουγε πρώτη φορά δια ζώσης από ελληνικά χείλη. Αν και το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων πατά πάνω σε στέρεη νομική βάση, τόσο η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, όσο και όλες οι προηγούμενες, απέφευγαν συστηματικά να το θέσουν, για να μην δυσαρεστήσουν τη γερμανική πλευρά. Πρώτη φορά άκουσε, υποθέτω, ο κ. Σόιμπλε να του ζητούν και τα στοιχεία της κατάθεσης Χριστοφοράκου για τους Έλληνες πολιτικούς που «λαδώθηκαν» από τη Siemens. Εδώ βέβαια η σιωπή γύρω από το ζήτημα δεν είναι για να μην δυσαρεστηθούν οι Γερμανοί, αλλά για να συνεχιστεί η σκανδαλώδης συγκάλυψη της δικομματικής διαφθοράς στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να αλλάξει γραμμή σε αυτά τα θέματα”.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για τη λίστα Λαγκάρντ, προβάλλοντας την άποψη ότι “οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι το πολιτικό κατεστημένο θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση, και να περιοριστεί η διερεύνησή της μόνο σε πρόσωπα που βρίσκονται πλέον εκτός πολιτικού συστήματος. Πρέπει να είναι βέβαιοι όμως, ότι η αλήθεια θα λάμψει. Όλη αυτή η πρακτική είναι απολύτως αντίθετη με το κοινό αίσθημα και παγιώνει κλίμα συγκάλυψης διαφθοράς και ανομίας. Την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει στη φτώχεια και την ανασφάλεια, έρχονται στο φως κραυγαλέα σκάνδαλα φοροδιαφυγής, και μάλιστα με τις πλάτες υπουργών και κυβερνήσεων. Από τη δική μας πλευρά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να έρθει στο φως ολόκληρη η αλήθεια, να διαλευκανθεί πλήρως η συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς και άλλες αντίστοιχες και να μπει ένα οριστικό τέλος στο σκάνδαλο της φοροδιαφυγής το οποίο πληρώνουν τα χαμηλά εισοδήματα με επαχθείς φόρους”.

Keywords
Τυχαία Θέματα