Αλ. Χαρίτσης: Μετά τη συμφωνία μιλάμε με ρεαλιστικούς όρους για την ελληνική οικονομία

17:23 4/5/2017 - Πηγή: BankWars

«Μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς, μια συμφωνία δύσκολη, είναι η πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια κρίσης που μιλάμε με ουσιαστικούς και ρεαλιστικούς όρους για την Ελληνική οικονομία και για τη διαμόρφωση μόδας νέας στρατηγικής ανάπτυξης». Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, στη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Εταίρων και Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΕΔΔ) του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, με θέμα την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2017-2021.

Η επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων των τοπικών

και περιφερειακών Αρχών της χώρας και της δημόσιας διοίκησης, σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων και, μεταξύ άλλων, παρέχει γνώμη προς την Επιστημονική Επιτροπή, για επίκαιρα ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής, αξιολογεί την εφαρμοζόμενη αναπτυξιακή πολιτική και υποβάλλει προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών αποτελεί κεντρική στόχευση για τη δουλειά που πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα η οποία, πρόσθεσε ο ίδιος, αφορά στο σύνολο της κοινωνίας και όχι ένα υπουργείο ή μία κυβέρνηση.

Επιδίωξη είναι η ανάπτυξη να κινείται στον αντίποδα της εσωτερικής υποτίμησης και απαξίωσης της εργασίας που είχε ως επακόλουθο τη μαζική φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, να δημιουργεί ποιοτικά και ανταγωνιστικά εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες, να προσελκύει επενδύσεις αλλά όλα αυτά με δεδομένο ότι θα δημιουργεί ποιοτικές και σταθερές θέσεις εργασίας. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι σχεδιάζεται ένα νέο πλαίσιο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις οι οποίες δεν θα αποτελούν τροχοπέδη για άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες και θα στηρίζουν την εργασία. «Δεν θα γίνονται δηλαδή με όρους κερδοσκοπικής φούσκας» όπως είπε.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομίας δεν περίμενε το κλείσιμο της αξιολόγησης για να προχωρήσει τα σχέδιά του για το σχεδιασμό του νέου αναπτυξιακού μοντέλου και αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του υπουργείου που ήδη υλοποιούνται. Ακόμη είπε ότι βασικό στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι να υλοποιηθούν στοχευμένα έργα για να αποφύγουμε φαινόμενα αποσπασματικής δράσης, όπως τα παλαιότερα χρόνια και να προχωρήσει η ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομών.

Ακόμη ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα νομοθετική παρέμβαση για την εποπτεία της αγοράς και ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών. Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας που θα δώσει λύσεις στο αδιέξοδο της ανεργίας και τη φυγή του επιστημονικού προσωπικού. Με μείωση των υπερβολικών ανισοτήτων κοινωνικών και περιφερειακών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα