ΑΚΙΝΗΤΑ: Ποιες οι κατευθύνσεις για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων – Τι ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος

H κωδικοποίηση της νομοθεσίας των αυθαιρέτων σε ένα ενιαίο κείμενο, η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών και η ταξινόμηση βαρύτητας της κάθε παράβασης, ώστε να υπαρχει διαφορετική νομική αντιμετώπιση, είναι μεταξύ των βασικών κατευθύνσεων του πλαισίου, για το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και αφορά τη ρύθμιση των αυθαιρέτων.

Επιπλέον,

στις κατευθύνσεις περιλαμβάνονται, η χάραξη «κόκκινης γραμμής» ως προς το χρόνο τέλεσης της παράβασης, η καταγραφή αυθαιρέτων για τον υπολογισμό του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, που πρέπει να επιτευχθεί και η νομική θωράκιση των διατάξεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους βουλευτές ώστε να διατυπώσουν σήμερα τις απόψεις τους κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Στόχος του υπουργείου είναι η καταγραφή των απόψεων των βουλευτών και στη συνέχεια η επεξεργασία του σχεδίου νόμου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Αναλυτικά, οι βασικές κατευθύνσεις του πλαισίου που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση:

- Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων σε ένα ενιαίο κείμενο
- Η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών και η ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε παράβασης, ώστε να αποκατασταθούν οι ανισότητες και να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου
- Η θεσμική θωράκιση και ενίσχυση της νομικής «κόκκινης γραμμής» για την ύπαρξη αυθαιρέτων, με στόχο την κατοχύρωση του χρονικού σημείου ύστερα από το οποίο δεν θα γίνει, επ’ ουδενί, δεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία.
- Η καταγραφή των αυθαιρέτων, με παροχή διευκολύνσεων στους πολίτες, ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί και να υπολογισθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με τρόπο ανταποδοτικό και όχι εισπρακτικό
- Η όσο το δυνατόν καλύτερη νομική θωράκιση των διαμορφούμενων διατάξεων

Πηγή: www.skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα