ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Τομή στην ελληνική αθλητική πραγματικότητα αλλά και την ευρωπαϊκή για τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να εξελιχθεί και να εκσυγχρονιστεί το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αποτέλεσε το 1ο Συνέδριο Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου «Footballabout» της Super League, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με τη συμμετοχή

σημαντικών προσωπικοτήτων του ποδοσφαίρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. κ. Γιώργος Σαρρής, η Senior Development Manager for Europe FIFA κα. Eva Pasquier, ο Head of Stakeholders Affairs UEFA κ. Alex Phillips, ο εκτελεστικός Διευθυντής EPFL κ. Emanuel Macedo De Medeiros, ο αντιπρόεδρος EPFL και πρόεδρος French Football League κ. Federic Thirier, ο Πρόεδρος της Ισπανικής Primera Division (LFP) κ. Jose Luis Astiatharan, o CEO της Ολανδικής Λίγκας Eredivisie κ. Frank Rutten, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Λίγκας Hasan Ankicioglou, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος και πολλοί άλλοι.

Ο κ. Γιάννης Μώραλης, Πρόεδρος Superleague, στον χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη για έναν εποικοδομητικό διάλογο και μια σταθερή συνεργασία με τις άλλες Ευρωπαϊκές Λίγκες για την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου. Στην ομιλία του έκανε καταγραφή των προβλημάτων που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό ποδόσφαιρο ως καθρέφτης αυτής, επισημαίνοντας ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να βελτιωθούν άμεσα και μάλιστα σε ένα κράτος που στο σύνολο του προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να βρει λύσεις προκειμένου όχι να βελτιώσει έναν επιχειρηματικό κλάδο, όπως είναι το ποδόσφαιρο, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό όπως τη ζωή του Έλληνα πολίτη και δεν το έχει καταφέρει».

Καταλήγοντας ο κ. Μώραλης πρότεινε προς τους συνέδρους τις δυνατότητες εξόδου από την κρίση αναφέροντας τα εξής: «Αν στηριχθεί ο Έλληνας ποδοσφαιριστής συνειδητά, με προγραμματισμό και στρατηγική και όχι λόγω κρίσης, αν αλλάξουμε όλοι μαζί, Πολιτεία, οργανωμένο ποδόσφαιρο, φίλαθλοι και Μ.Μ.Ε., δομές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν σε αδιέξοδα, αν δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή στις υποδομές μας, αν προσεγγίσουμε τους πολίτες με ειλικρίνεια και ευαισθησία, αν χτυπήσουμε, τώρα μέσα στην κρίση, φαινόμενα ανομίας και αδιαφάνειας – όπου και αν υπάρχουν – και αν δουλέψουμε ομαδικά, βάζοντας στην άκρη κοντόφθαλμα και επικοινωνιακά συμφέροντα, τότε ναι, πιστεύω ειλικρινά ότι θα έχουμε ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό μέλλον».

Ο κ. Γιώργος Μποροβήλος, Αναπληρωτής Πρόεδρος Superleague, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορούν τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι να διαδραματίσουν στο να μην προβάλουν τα ακραία φαινόμενα στα γήπεδα, να στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα και να δείχνουν τις αξίες του ποδοσφαίρου.

Ο κ. Μιχάλης Αναγνώστου, Γενικός Διευθυντής Superleague, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου ανέφερε ότι η Super League ως υπεύθυνος θεσμικός φορέας κάνει το καθήκον της, παίρνοντας την πρωτοβουλία σε ένα δύσκολο κοινωνικό-οικονομικά περιβάλλον να καλέσει επιφανείς αξιωματούχους από προηγμένες και αναπτυσσόμενες λίγκες του εξωτερικού, τη FIFA και την UEFA προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για τα κοινά προβλήματα και την αντιμετώπισή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα