ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: “Εξτραδάκι” στα έσοδα μέσω …τιτλοποίησης

Σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου μέσω τιτλοποίησης φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση, παράλληλα με το πρόγραμμα που προωθεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ανεξαρτήτως του «πακέτου» του ΤΑΙΠΕΔ, κυβέρνηση και τρόικα, συμφώνησαν να διερευνηθεί η δυνατότητα τιτλοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου η οποία δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, να εξεταστεί δηλαδή η δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα κεφάλαια

από ξένους επενδυτές με όχημα την τιτλοποίηση.

Ωστόσο, πρέπει να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εισπρακτική δυναμική του βασικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Και προς αυτήν την κατεύθυνση με την τρόικα συμφωνήθηκε ότι τα περιουσιακά στοιχεία (δικαιώματα, ακίνητα κ.ά.) που θα ενταχθούν στο «πακέτο» της τιτλοποίησης θα είναι εκτός αποκρατικοποιήσεων.

Κυβέρνηση και τρόικα θέλουν να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για εισπράξεις περίπου 11 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016 από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να μπουν στον κρατικό κορβανά φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα