ΑΚΙΝΗΤΑ – ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση – Πότε απελευθερώνονται – Οι συνέπειες για δανειολήπτες

09:34 8/7/2013 - Πηγή: BankWars

Από το 2014 σχεδιάζεται να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών να γίνεται σταδιακά, (π.χ. μπορεί να μειώνεται κάθε τρεις ή έξι μήνες η αντικεικειμενική αξία των ακινήτων που προστατεύονται ή να τεθούν ορισμένα κοινωνικά κριτήρια).

Σύμφωνα με το money-money.gr, προηγουμένως, τα κόκκινα δάνεια θα μεταβιβαστούν στο 5 έως 50% της ονομαστικής τους αξίας σε ειδικευμένες πτωχευτικές εταιρείες (οι οποίες αποκαλούνται και “κεφάλαια καταστροφής” ή “κεφάλαια κοράκια ή όρνεα” (distress funds, vulture

funds).

Οι συνέπειες της απελευθέρωσης για τους δανειολήπτες αναμένεται να είναι οι εξής:

Οι τράπεζες θα εντείνουν τις ρυθμίσεις δανείων για όλους τους δανειολήπτες που καθυστερούν να πληρώσουν, με διάφορα πακέτα τα οποία ετοιμάζουν εντατικά.Οι πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή θα ενταθούν και θα τελειώσει η άτυπη περιόδος “ανοχής” η οποία λίγο-πολύ υπήρχε απέναντι στους δανειολήπτεςΜε τους πλειστηριασμούς θα δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα, καθώς ένα μεγάλο τμήμα της μεσαίας τάξης είχε επενδύσει σε ακίνητα με στεγαστικά δάνεια την προηγούμενη δεκαετία. Οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ενώ στην πράξη η κτηματαγορά δεν λειτουργεί και οι δανειολήπτες είναι εγκλωβισμένοι αντιμετωπίζοντας μείωση των εισοδημάτων και δυσκολίες αποπληρωμής των δανείων, αλλά και αδυναμία να πουλήσουν ακίνηταΗ έναρξη των πλειστηριασμών εν μέσω ύφεσης θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών των ακινήτων. Το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο γιατί θα συμπέσει με την αυξημένη φορολόγηση των ακινήτων η οποία προωθείται παραλλήλως.

Keywords
Τυχαία Θέματα