ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Νέος πρωθυπουργός ο Ελ Μπιμπλάουι – Αντιπρόεδρος ο Ελ Μπαραντέι

09:21 8/7/2013 - Πηγή: BankWars

[UPD]O Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι ορίστηκε αντιπρόεδρος της Αιγύπτου με αρμοδιότητα τις διεθνείς σχέσεις, ενώ ο οικονομολόγος Χαζέμ Ελ Μπιμπλάουι, τοποθετήθηκε στη θέση του πρωθυπουργού.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέρριψε πριν από λίγο το χρονοδιάγραμμα των εκλογών που ανακοίνωσε νωρίτερα ο μεταβατικός πρόεδρος , Αντλί Μανσούρ, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα, όπως μεταδίδαμε νωρίτερα.

Ο Εσάλ ελ Εριάν, ηγετική φιγούρα της Μουσουλμανικής Αδερφότητας από τους κόλπους της οποίας

προέρχεται ο έκπτωτος πρόεδρος , Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε πως απορρίπτει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος που πρότεινε ο Μανσούρ γιατί “πάνε τη χώρα πίσω”.

Μανσούρ: Εκλογές μέχρι το τέλος του χρόνου

Νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Αντί Μανσούρ δεσμεύθηκε ότι οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2014.

Σύμφωνα με τη μεταβατική προεδρία της χώρας, οι εκλογές θα διεξαχθούν μόλις τροποποιηθεί το υπό αναστολή σύνταγμα, το οποίο είχε εγκριθεί σε δημοψήφισμα που διεξήγαγε η ισλαμική κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι.

Φαβορί για τη θέση του μεταβατικού – προσωρινού πρωθυπουργού φέρεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Σαμίρ Ραντουάν, σύμφωνα με ανώτερες πολιτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Αυστηρό μήνυμα του στρατού – “Δεν θα ανεχθούμε καμία απειλή για την ασφάλεια”

Ο αιγυπτιακός στρατός κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμαντ Μόρσι να σταματήσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες τους, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία «απειλή για την εθνική ασφάλεια» μετά το θάνατο τουλάχιστον 51 ανθρώπων τα πρωί από τα πυρά εναντίον ισλαμιστών διαδηλωτών που εξαπέλυσαν στρατιώτες και αστυνομικοί.

«Δεν θα επιτρέψουμε [να υπάρξει] καμία απειλή εναντίον της αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας υπό οιεσδήποτε συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων Άχμεντ Αλί καλώντας τους ισλαμιστές διαδηλωτές να σταματήσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες κι υποσχόμενος ότι οι συγκεντρωμένοι σε διάφορες πλατείες του Καΐρου «δεν θα αντιμετωπίζουν διώξεις» από την δικαιοσύνη.

Η συνέντευξη του εκπροσώπου του στρατού σημαδεύτηκε ωστόσο από το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ διώχτηκαν από την αίθουσα.

«Απορρίπτουμε την παρουσία των εκπροσώπων του Αλ Τζαζίρα στην συνέντευξη Τύπου», είπε ένας δημοσιογράφος. Επικράτησε χάος στην αίθουσα, με πολλούς από τους παριστάμενους δημοσιογράφους να φωνάζουν «το Αλ Τζαζίρα έξω», ώσπου το τηλεοπτικό συνεργείο του δικτύου αποχώρησε. Οι εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας δεν παρενέβησαν.

Το Κατάρ στηρίζει σθεναρά τον Μόρσι και το δίκτυο έχει επικριθεί έντονα για την κάλυψή του, που θεωρείται ότι τάσσεται ανοικτά υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Αυξάνονται οι νεκροί

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι 34 υποστηρικτές της σκοτώθηκαν τα ξημερώματα από πυρά εναντίον πλήθους που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.

Σύμφωνα με τον Μουράντ Αλι του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το πλήθος των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι δέχθηκε πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Αχμεντ Αρεφ, “16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατό τραυματίσθηκαν, πολλοί από τους οποίους σοβαρά”.

Την Παρασκευή στο ίδιο σημείο τέσσερις ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών με τον στρατό.

Keywords
Τυχαία Θέματα