Αίγυπτος: Δημοσιογράφοι που δεν “αρέσουν”, συλλαμβάνονται

Στη σύλληψη του προέδρου της ένωσης των δημοσιογράφων της Αιγύπτου και δύο συνεργατών του προχώρησαν οι αρχές με την κατηγορία ότι είχαν προσφέρει καταφύγιο σε δύο δημοσιογράφους που καταζητούνταν πριν συλληφθούν.

Την 1η Μαΐου, αστυνομικοί εισέβαλαν στο κτήριο της ένωσης των δημοσιογράφων για να συλλάβουν τους δύο ρεπόρτερ, τους Άμρο Μπαντρ και Μαχμούντ

Σάκα, που κατηγορούνται για «υποκίνηση σε διαδήλωση», κατά παραβίαση του νόμου που απαγορεύει, από τον Νοέμβριο του 2013, κάθε δημόσια συγκέντρωση χωρίς άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της ένωσης Γεχία Καλάς είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για την εισβολή των αστυνομικών, καταγγέλλοντας ότι το καθεστώς έχει κηρύξει «πόλεμο εναντίον της δημοσιογραφίας» και των δημοσιογράφων.

Ο Καλάς, όπως επίσης ο Γκαμάλ Ελμπάσι, ο γενικός γραμματέας της ένωσης, και ο Γκαμάλ Αμπντ ελ Ραχίμ, ο επικεφαλής της επιτροπής ελευθεριών της ένωσης, οδηγήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στο γραφείο του εισαγγελέα του Καΐρου όπου ανακρίθηκαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντ ελ Ραχίμ, στον οποίο επιτράπηκε να κρατήσει το κινητό του τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Ανακρίθηκαν για 12 ώρες και κατόπιν ο εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για «υπόθαλψη φυγόδικων» και «διασπορά ψευδών πληροφοριών», δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του Ελμπάσι, ο Καρίμ Αμπντ ελ Ράντι, καθώς και ο Αμπντ ελ Ραχίμ, από το αστυνομικό τμήμα του Καΐρου όπου κρατούνται οι τρεις άνδρες εδώ και 24 ώρες.

Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά την καταβολή εγγύησης 10.000 αιγυπτιακών λιρών (1.000 ευρώ), εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγεται. «Αρνηθήκαμε να πληρώσουμε», δήλωσε ο Αμπντ ελ Ραχίμ.

Οι τρεις άνδρες παρέμεναν ακόμη προφυλακισμένοι σήμερα το απόγευμα, αναμένοντας μια απόφαση του εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας θα μπορούσε να δώσει την έγκρισή του για την προσωρινή αποφυλάκισή τους χωρίς εγγύηση ή αντιθέτως να διατάξει την προληπτική κράτησή τους για τέσσερις ημέρες.

Οι τρεις συλλήψεις συνιστούν μια «καταστολή χωρίς προηγούμενο της ελευθερίας του Τύπου» στην Αίγυπτο και «την πιο κατάφωρη επίθεση εναντίον των μέσων ενημέρωσης εδώ και δεκαετίες» στη χώρα αυτή, σχολίασε η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πηγή: naftemporiki, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Keywords
Τυχαία Θέματα