Ιταλός Δημοσιογράφος: Να γιατί η Αγγλία περνά σε διαφθορά Αφγανιστάν, Ελλάδα και Νιγηρία

"Δεν είναι η γραφειοκρατία, η αστυνομία ή οι πολιτικοί που κάνουν διεφθαρμένη μία χώρα αλλά η οικονομίας της", σημειώνει ο Ιταλός δημοσιογράφος Roberto Saviano, ο οποίος πέρασε δεκαετίες μελετώντας τα οικονομικά deal της ιταλικής Μαφίας.

Σύμφωνα με τον Ιταλό η Μεγάλη Βρετανία είναι η πλέον διεφθαρμένη χώρα του κόσμου, ξεπερνώντας ακόμα και Αφγανιστάν, Ελλάδα και Νιγηρία.

Ο

Saviano, έγραψε το best seller Gomorrah και από το 2006 ζει υπό την προστασία της ιταλικής κυβέρνηση με την Camorra να τον έχει επικηρύξει.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφές υποστηρίζει ότι το 90% των ιδιοκτητών κατοικιών στο Λονδίνο τα έχουν εγγεγραμμένα σε offshore, ενώ σημειώνει ότι η Μεγάλη Βρετανία επιτρέπει την λειτουργία φορολογικών παραδείσων όπως τα Jersey και Cayman.

Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στην 10η θέση του Transparency International's Corruption Perceptions Index για το 2015, του δείκτη που μετρά τα επίπεδα διαφθοράς του δημόσιου τομέα.

Ο Saviano υποστηρίζει ότι μία θετική ψήφος των Βρετανών για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο εκτεθημένο στο οργανωμένο έγκλημα.

Το να φύγει η Μεγάλη Βρετανία από την Ε.Ε. σημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε Καταριανό, μέλος του μεξικανικού καρτέλ ή Ρώσο Μαφιόζο να δραστηριοποιείται στη Μεγάλη Βρετανία. Μόνο η HSBC έχει πληρώσει 2 δισ. Ευρώ σε πρόστιμα προς την αμερικανική κυβέρνηση για ξέπλυμα μαύρου χρήματος προερχόμενου από καρτέλ του Μεξικό και ιρανικές επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα