ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ – ΑΓΡΟΤΕΣ: Νομοθετική ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια – Τι αλλάζει στις συντάξεις

Νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μπλόμα τέλος, τα …μάζεψε κι ο Μπούτας.

Στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως για το αγροτικό σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χωρίς έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τόνισε, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και πρόσθεσε πως «ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε τους αγρότες

άμεσα».

Μιλώντας για τις δράσεις της κυβέρνησης με σκοπό την ενίσχυση των αγροτών, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ίδρυση ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας ενώ υπογράμμισε πως στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ακόμα ανακοίνωσε πως θα υπάρξει ρύθμιση για το συνταξιοδοτικό των αγροτών. Συγκεκριμένα αγρότες με 40 χρόνια ασφαλιστικής εισφοράς, θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 62 και όχι στα 67 που ισχύει γενικά για όλους.

Υπό τους περιορισμούς της σημερινής κρίσης ασκούμε την αγροτική πολιτική, είπε προτείνοντας κάθε ενίσχυση να πηγαίνει κατ’ ευθείαν στους παραγωγούς.

Όπως είπε, για να γίνουμε σύγχρονη χώρα νομίζαμε πως έπρεπε να αναπτυχθεί ο τομέας της βιομηχανίας και των υπηρεσιών σε βάρος των παραδοσιακών κλάδων και κυρίως του αγροτικού. Παράλληλα με τις απώλειες στον αγροτικό κλάδο, πρόσθσε, χάσαμε και ένα δεύτερο τομέα, αυτόν της μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

ΑΓΡΟΤΕΣ-ΜΠΛΟΚΑ: Τέλος! – Τα μάζεψε και ο Μπούτας από τη Νίκαια – Συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου

Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 5 Μαρτίου, στην Αθήνα αποφάσισαν οι αγρότες που συνεδρίασαν, σήμερα, στο μπλόκο. Αποσύρονται τα τρακτέρ από τους δρόμους. Τα μάζεψε και ο Β.Μπούτας από τη Νίκαια.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε περιορισμένος αριθμός αγροτών, οι οποίοι, ύστερα από αποτίμηση του αγώνα, που διήρκεσε πάνω από έναν μήνα και τη χθεσινή συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο, αποφάσισαν τον τερματισμό των μπλόκων.Επίσης, αποφάσισαν να αποχωρήσουν και οι Σερραίοι αγρότες, οι οποίοι είχαν στήσει μπλόκα στη διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, στα Κερδύλλια, επί της εθνικής οδού Σερρών – Καβάλας και στο Ροδολίβος του δήμου Αμφιπόλεως.

Πρόταση ΥΠΟΙΚ για κάρτα πετρελαίου

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως παρουσίασε στους αγρότες πρόταση για την καθιέρωση κάρτας πετρελαίου, όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. Αναφορικά με το αίτημα των αγροτών για μειωμένο τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτος εκτίμησε ότι σε περίπου ένα χρόνο η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να επιλύσει ορισμένα από τα προβλήματα, ενώ για συνταξιοδοτικό, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τους ενημέρωσε ότι εξετάζεται η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 40 έτη εργασίας.

Προηγουμένως, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι με ειδική ρύθμιση σε νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους χρωστούν έως 4.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ να λάβουν σύνταξη και στη συνέχεια με διακανονισμό, να αποπληρώσουν το οφειλόμενο ποσό. Παράλληλα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση εξετάζει να καθιερώσει και για τους αγρότες που είναι ασφαλισμένοι μετά το 1988, τη συνταξιοδότηση στα 62, με 40 χρόνια ασφάλισης.

Για το φορολογικό, τέλος, δεν υπήρξε συζήτηση. Από του χρόνου οι αγρότες θα φορολογηθούν με βάση βιβλία, άρα αυτά θα αφαιρούνται από τα κόστη τους, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα