ΙΤΑΛΙΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ:Νίκη στο νήμα για Μπερσάνι – Μήνυμα: 55% “ΟΧΙ” ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΗΧΗΡΟ μήνυμα στην ηγεσία της ευρωζώνης ότι η λιτότητα δεν αντέχεται. Μέσω των λαικιστών, οι Ιταλοί είπαν ΟΧΙ στη “Γερμανική” Ευρώπη. Καταποντίστηκε ο Μόντι. Μεγάλος νικητής ο “τρελο” Γρίλο. Στη Βουλή, με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων η κεντροαριστερή συμμαχία με πυρήνα το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι λαμβάνει 29,54%, το κεντροδεξιό συμμαχικό σχήμα υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι 29,14%, το κίνημα κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο 25,54% και η κεντρώα συμμαχία

του Μάριο Μόντι 10,54%.

Βάσει του ιταλικού εκλογικού νόμου, η κεντροαριστερή συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία και σοσιαλιστές) θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία εδρών στη βουλή.

Στην Γερουσία (με καταμετρημένες τις ψήφους σε 60. 401 εκλογικά τμήματα επί συνόλου 60.431) η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 31,6%, η κεντροδεξιά 30,67%, το κίνημα Πέντε Αστέρων 23,79% και η συμμαχία του κ. Μόντι 9,13%.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών, με ανατροπή της τελευταίας στιγμής, υπερισχύει, επίσης, η κεντροαριστερά, που κατέκτησε τον μεγαλύτερο αριθμό περιφερειών. Καθοριστική είναι η επικράτησή της, με μικρή διαφορά, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: 123 έδρες στην κεντροαριστερή συμμαχία, 118 στην κεντροδεξιά, 53 στο κίνημα «Πέντε Αστέρων» και 19 έδρες στην κεντρώα συμμαχία του κ. Μόντι.

Η αναγκαία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης πλειοψηφία στην γερουσία είναι 158 έδρες.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ο λαός της είπε «όχι» στη γερμανοποίηση της Ευρώπης μέσα από την κρίση χρέους. Γιατί αυτό ακριβώς συνέβη. Κι αυτό το «όχι» είναι πολύ μεγάλο και πολύ ηχηρό, επειδή ακριβώς πολύ μεγάλη είναι και η οικονομία της Ιταλίας, επειδή η χώρα μετράει και δεν έχει μπει σε διεθνή οικονομικό έλεγχο, επειδή ο παραλογισμός των τριών τελευταίων χρόνων έχει διαλύσει όχι μόνον χώρες ολόκληρες και έχει αποσαρθρώσει τη δημοκρατία, αλλά και την ουσία, τελικά, της κοινής ευρωπαικής υπόστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα