ΑΓΟΡΕΣ: Στη δίνη της γεωπολιτικής ανησυχίας – Στο περιθώριο οι επενδυτές

Στη δίνη της γεωπολιτικής ανησυχίας και των πολιτικών “παιχνιδιών” κινούνται οι αγορές παγκοσμίως, καθώς οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας μονοπωλούν το ενδιαφέρον, με τους επενδυτές στο περιθώριο, να αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου.

Η αγορά ξεκίνησε με πιέσεις για τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια παγκοσμίως, τα οποία ωστόσο κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες.

Οι επενδυτές “αποσβολωμένοι’ παρακολουθούν τις απρόβλεπτες εξελίξεις ανήμποροι να

αντιδράσουν, καθώς το παιχνίδι στη γεωπολιτική σκακιέρα, αυτή τη φορά προηγείται των εξελίξεων στις αγορές.

Οι απειλές για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς η Δύση τη ‘δείχνει” ως ηθικό αυτουργό στην κατάρριψη του μοιραίου Boeing 777 στην Ανατολική Ουκρανία, οδήγησαν τον δείκτη Micex στη Μόσχα, κάτω από τις 1.400 μονάδες, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαϊου του 2014.

O πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, προειδοποίησε σήμερα ότι είναι επικίνδυνο για τη Wall Street να αγνοεί την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια αναταραχή, μπορεί να “τιμωρήσει” τον εφησυχασμό.

Επίσης, ο Ντέιβιντ Στόκμαν, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού των ΗΠΑ, επί προεδρίας Ρήγκαν, προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο “μαύρο κύκνο” των αγορών.

Πρόκειται για την έκτη ημέρα απωλειών, με τον δείκτη να υποχωρεί 2,56% στις 1.386,10 μονάδες. Να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα οι απώλειες έφτασαν το 5%.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,32% στις 6.728 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε απώλειες 1,11% στις 9.612 και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στο -0,70% στις 4.305 μονάδες.

Πιέσεις και στη Wall Street, με τον Dowνα υποχωρεί 0,43% στις 17.026 μονάδες, τον Nasdaq στο -0,34% και τις 4.417 και ο S&P 500 με πτώση -0,42% στις 1.970 μονάδες.

H ανησυχία ευνοεί τον χρυσό, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, με αποτέλεσμα το κίτρινο μέταλλο να κινείται ανοδικά κατά 0,31% στα 1.314,90 δολ./ουγγιά.

Κέρδη καταγράφει και το πετρέλαιο, στο +0,90% και τα 104,07 δολ. το βαρέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα