ΑΔΕΔΥ: Απέρριψε την αίτηση για την αξιολόγηση το ΣτΕ

Την αίτηση της ΑΔΕΔΥ με την οποία ζητούσε να ανασταλούν, ως αντισυνταγματικές, οι εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (τμήμα εργατικών διαφορών) έχει κρίνει την απεργία

– αποχή διαρκείας των δημοσίων υπαλλήλων εναντίον της αξιολόγησής τους «παράνομη» αλλά όχι «καταχρηστική». Στο Πρωτοδικείο Αθηνών είχε προσφύγει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 7 Ιουλίου προκειμένου να αναγνωριστεί η απεργία – αποχή των δημοσίων υπαλλήλων ενάντια στην αξιολόγηση ως “παράνομη” και “καταχρηστική”.

Το ΣτΕ έκρινε πως οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργείου δεν υπόκειται σε αναστολή, γιατί «συνδέονται άμεσα με την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των ΝΠΔΔ», ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν μπορούν τα δικαστήρια να ακυρώσουν εγκυκλίους υπουργείων. Παράλληλα, οι δικαστές χαρακτηρίζουν «προδήλως αβάσιμους» τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας.

Υστερα και από την απόφαση του ΣτΕ η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχιστεί κανονικά, ενώ σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ θα επανέλθει στην Ολομέλεια του ΣτΕ τον Οκτώβριο οπότε και θα συζητηθεί η κύρια προσφυγή της για το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα