Παράταση στην εφαρμογή της οδηγίας Mifid II έδωσαν Βρετανία, Γερμανία – Τι σημαίνει για τις αγορές

13:29 3/1/2018 - Πηγή: BankWars

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της ΕΕ την τελευταία δεκαετία στους κανόνες λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών, με την οδηγία Mifid II που ισχύει από σήμερα, υπέστη πλήγμα, καθώς η Βρετανία και η Γερμανία ανακοίνωσαν την τελευταία στιγμή παράταση στην εφαρμογή τους από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προθεσμιακών συμβολαίων, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα της μεταρρύθμισης της

Mifid II, η οποία θίγει τα πάντα – από το κόστος της έρευνας των αναλυτών έως τη διαπραγμάτευση των μετοχών – δόθηκε στο Χρηματιστήριο Παραγώγων του Λονδίνου Liffe και το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου επιπλέον προθεσμία 30 μηνών για τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που αφορούν στην εκκαθάριση των συναλλαγών, ακριβώς την ημέρα που αυτοί θα έπρεπε να ισχύσουν. Στο Χρηματιστήριο Προθεσμιακών Συμβολαίων της Φρανκφούρτης Eurex, που ανήκει στη Deutsche Boerse, δόθηκε χθες μία αντίστοιχη αναβολή της τελευταίας στιγμής από τη γερμανική εποπτική Αρχή BaFin.

H βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας (Financial Conduct Authority, FCA) δήλωσε σήμερα ότι χορήγησε την παράταση για να διασφαλίσει τη «συντεταγμένη λειτουργία» της αγοράς εκκαθάρισης συναλλαγών, στο άνοιγμα της οποίας αποβλέπουν οι μεταρρυθμίσεις. Οι προτεινόμενες αλλαγές στον κλάδο της εκκαθάρισης συναλλαγών εντάσσονται στην οδηγία Mifid II, η οποία επεξεργαζόταν επί σχεδόν μία δεκαετία και επιδιώκει να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στους επενδυτές και να επιβάλει μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης.

Χρηματιστές δήλωναν ότι οι αλλαγές μπορεί να συμπιέσουν τους όγκους συναλλαγών τον Ιανουάριο, καθώς οι μεταρρυθμίσεις θα αρχίσουν να ισχύουν. Οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες επεδίωξαν να αναβαθμίσουν τα ηλεκτρονικά συστήματά του πριν από την εφαρμογή της Mifid II, η οποία απαιτεί πολύ πιο λεπτομερείς καταγραφές των συναλλαγών. Η εφαρμογή της οδηγίας αναμένεται να έχει κόστος άνω των 2,5 δισ. ευρώ για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, με τις μεγαλύτερες τράπεζες να δαπανούν πάνω από 40 εκατ. ευρώ η κάθε μία για τη συμμόρφωσής τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του συμβουλευτικού οίκου Opimas.

Για να εξασφαλίσει την παράταση, το Eurex υποστήριξε ότι η έξοδος της Βρετανίας – που είναι η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης για εκκαθάριση παραγώγων – από την ΕΕ επιφέρει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, δεδομένου ότι το Λονδίνο πιθανόν να μη δεσμεύεται από τους κανόνες μετά την έξοδό του.

Τι προβλέπει η οδηγία

• Νέες απαιτήσεις διαφάνειας για τις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης στην ευρύτερη αγορά, που θα καθορίζει ποιες τιμές προσφέρονται έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να εξασφαλίσουν ότι παίρνουν την καλύτερη διαπραγμάτευση.

• Ένα ευρύτερο φάσμα συναλλαγών πρέπει να αναφέρεται στις ρυθμιστικές αρχές σε πιο τυποποιημένη μορφή.

Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν από τις ρυθμιστικές αρχές για να εντοπίσουν τις παραβιάσεις της αγοράς και οι επενδυτές να επισημάνουν λιγότερο ανταγωνιστικές τιμές.

• Η συναλλαγή μέσω τηλεφώνου αντικαταστάθηκε με ηλεκτρονικές πλατφόρμες σε ομόλογα και εξωχρηματιστηριακά παράγωγα για την ενίσχυση της διαφάνειας.

• Η συστηματική αντιστοίχιση των εντολών αγοράς και πώλησης μετοχών μέσα σε μια τράπεζα θα ρυθμίζεται αυστηρότερα.

• Οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας ή οι τελευταίοι γρήγοροι κανόνες συναλλαγών θα ενημερώνονται.

• Η ελεγκτική αρχή των χρεογράφων της ΕΕ η ESMA αποκτά εξουσίες για τον περιορισμό ή την απαγόρευση χρηματοοικονομικών προϊόντων που είναι επιβλαβή.

• Οι τράπεζες και οι σύμβουλοι πρέπει να είναι σαφείς σχετικά με τον τύπο του επενδυτή που είναι κατάλληλος για ένα προϊόν.

• Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων πρέπει να είναι σαφείς στους πελάτες, σχετικά με το ποιος πληρώνει για την έρευνα μετοχών που λαμβάνουν από τις τράπεζες.

• Όρια θέσης ή μεγέθους για το πόσο ένα εμπόρευμα μπορεί να ασκήσει «παράλογη» επιρροή στις τιμές της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα