Πώς... απέφυγαν την αγορά πλαστικής σακούλας οι καταναλωτές (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Δύσκολη και αρκετά χρονοβόρα φαίνεται πως θα είναι για τους Έλληνες καταναλωτές η προσαρμογή στο μέτρο περιορισμού της χρήσης της πλαστικής σακούλας, που από την 1η Ιανουαρίου και εφεξής δεν διανέμεται δωρεάν από σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις, αλλά πωλείται έναντι 4 λεπτών του ευρώ, συν τον ΦΠΑ.

Σε επιτόπιο ρεπορτάζ, στην πρώτη επί της ουσίας ημέρα εφαρμογής του περιβαλλοντικού τέλους στις μικρές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, η Greenagenda.gr επισκέφθηκε τα ταμεία καταστημάτων ούτως ώστε να πάρει μία πρώτη...

γεύση από την απήχηση του μέτρου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην πλειοψηφία τους, λαμβάνοντας και τη σχετική ενημέρωση από τους ταμίες, οι καταναλωτές περιορίζονταν στην αγορά μόνον μίας πλαστικής σακούλας, για να αποφύγουν, όπως είπαν στη Greenagenda.gr, την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση. Αρκετοί ήταν αυτοί που δεν πτοήθηκαν από το «καπέλο» και προχώρησαν στην αγορά όσων σακουλών χρειάζονταν για τα ψώνια τους, ενώ ελάχιστοι -οι καλύτερα ενημερωμένοι αλλά και ευαισθητοποιημένοι στα θέματα περιβάλλοντος- ήταν αυτοί που είχαν προνοήσει να πάρουν μαζί τους από το σπίτι υφασμάτινη σακούλα. «Θα χρειαστεί χρόνος για να συνηθίσουμε, είναι δύσκολο να αλλάξεις μια κακή συνήθεια πολλών δεκαετιών!», εξήγησε καταναλωτής, που δεν είχε μαζί του υφασμάτινη σακούλα και αναγκάστηκε να αγοράσει πλαστική.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρχαν και ορισμένοι που, όταν έφταναν στα ταμεία, έβγαζαν από τις τσέπες τους τις δικές τους πλαστικές σακούλες, από το σπίτι! Αυτή η... ευρηματική φύση του Έλληνα θα πρέπει να αξιολογηθεί, σε ό,τι αφορά το μέτρο, αφού επηρεάζει την αποτελεσματικότητα εφαρμογής του.

Αρκετοί πάλι, κυρίως άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών, επιστράτευσαν τα καροτσάκια που αξιοποιούν για τις αγορές στις λαϊκές, μια λύση που οι ίδιοι χαρακτήριζαν «την καλύτερη».

Παράλληλα, ορισμένες γυναίκες, που δεν είχαν ψωνίσει πολλά πράγματα για το νοικοκυριό τους, αρκέστηκαν να τα τοποθετήσουν στις προσωπικές τους τσάντες, αντί να αγοράσουν πλαστική σακούλα.

Τι λένε οι επιχειρηματίες

Σε ό,τι αφορά την... άλλη πλευρά του ταμείου, οι επιχειρηματίες επιβεβαίωσαν στη Greenagenda ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες δεν είχαν ενημερωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή ή είχαν ξεχάσει την εκκίνηση της εφαρμογής του μέτρου, ζητώντας, αναγκαστικά, να αγοράσουν πλαστική σακούλα.

«Μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών ήταν όσοι είχαν σήμερα μαζί τους υφασμάτινη ή άλλου είδους ανακυκλώσιμη σακούλα», είπε η ιδιοκτήτρια αρτοποιείου, ωστόσο σημείωσε πως υπήρχαν και κάποιοι που προτίμησαν να πάρουν το ψωμί τους σε μία κόλλα χαρτί, αντί πλαστικής σακούλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα