ΑΓΟΡΕΣ: Θετικό κλίμα με το βλέμμα στις πρώτες κινήσεις Τραμπ – Άνοδος και για το δολάριο

Άνοδο καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων, χάρη στην ενίσχυση των μεταλλευτικών εταιριών και των τραπεζών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχυόταν 0,90% στις 6.973 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 1,05% στις 10.758 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραφε κέρδη 1,16% στις 4.596 μονάδες.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται στις βασικές προτεραιότητες

που θέτει στην πολιτική του ο Τραμπ, όπως οι γενναίες μειώσεις φόρων και οι υψηλότερες δαπάνες για τις υποδομές και την άμυνα, παράλληλα με την άρση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχυόταν κατά 1,3% στην αρχή της συνεδρίασης, αφού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων.

Ο δείκτης έκλεισε χθες με άνοδο κατά 1,5%, μετά τη πτώση κατά 2,4% που σημείωσε ύστερα από την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ενισχυμένος κατά 3,2% ήταν ο ευρωπαϊκός δείκτης των εξορυκτικών εταιριών μετά την άνοδο των τιμών των μετάλλων. Άνοδο 3% κατέγραψαν νωρίτερα οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, χάρη στην ενίσχυση των Credit Suisse, UBS και Banco Popolare κατά 5,7-6,8% .

Σε μια αξιοσημείωτη συνεδρίαση για τις ιαπωνικές μετοχές, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε κάποια στιγμή άλμα 7% μετά την βουτιά κατά 5% χθες.

Οι επενδυτές, σε γενικές γραμμές, είδαν ενδείξεις ότι ο Τραμπ θα εγκαταλείψει τις δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας που προωθούν οι δυτικές κυβερνήσεις μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

«Η ομιλία του Τραμπ μετά τη νίκη του επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη χθεσινή ξαφνική αντιστροφή, καθώς επικεντρώθηκε περισσότερο στην ενότητα και την ανάγκη για δαπάνες προκειμένου να αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι η οικονομία. Αυτές οι πολιτικές σε συνδυασμό με την επιθυμία του για απορρύθμιση και χαμηλότερους φόρους είναι πολύ φιλικές προς την αγορά», σχολίασε ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής στην OANDA.

«Η στάση που θα έχει στο εμπόριο πιθανόν θα καθορίσει πόσο ευάλωτες είναι οι αγορές, αλλά στην πραγματικότητα αυτές είναι πολύ μακροπρόθεσμες πολιτικές και προς το παρόν, οι αγορές επικεντρώνονται περισσότερο στην προοπτική χαμηλότερων φόρων, δημοσιονομικών κινήτρων και λιγότερων ρυθμιστικών κανόνων».

Ο δείκτης δολαρίου έναντι των βασικών νομισμάτων ανέκαμψε από το χαμηλό του 95,885 στο οποίο υποχώρησε χθες στο 98,787 περίπου σήμερα. Ο συμφιλιωτικός τόνος του Τραμπ ενίσχυσε τις προσδοκίες της αγοράς ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και πρόσφερε στήριξη στο δολάριο.

Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων στο 1,0890 δολάριο, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 28 Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια κινήθηκε στο 1,0881 δολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα