Motor oil: Γιατί είναι κίνηση – ματ η εξαγορά των πρατηρίων στην Κύπρο

Του Δημήτρη Παφίλα

Ως κίνηση- ματ χαρακτηρίζουν, παράγοντες της αγοράς, την εξαγορά των κυπριακών πρατηρίων της Lukoil από την Motor Oil. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr, η συμφωνία είναι πιο σύνθετη. Η εισηγμένη Motor Oil εξαγοράζει μεν τα πρατήρια, αλλά θα προμηθεύεται ρωσικό πετρέλαιο

θα το διυλίζει στην Ελλάδα και στην συνέχεια θα προμηθεύει την κυπριακή θυγατρική. Με αυτή την διαδικασία, τα Ελληνικά Πετρέλαια χάνουν ένα σημαντικό πελάτη στην χονδρεμπορία καθώς προμήθευαν μέχρι τώρα την ρωσική εταιρεία. Εκτός, όμως, από την χονδρεμπορία το «κτύπημα» από την Motor Oil αφορά και την λιανική καθώς, τα ΕΛ.ΠΕ δραστηριοποιούνται με την ΕΚΟ.

Ποια είναι η Lukoil Cyprus

Η Lukoil Cyprus είναι 100% θυγατρική της Lukoil Europe Holdings και λειτουργεί δίκτυο λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων στην Κύπρο το οποίο αριθμεί 31 πρατήρια. Η αξία του deal θα διαμορφωθεί στα 10 εκατ. ευρώ.

Η Motor Oil ανακοίνωσε ότι η κατά 100% θυγατρική της Coral Α.Ε. ήλθε σε συμφωνία με την Lukoil Europe Holdings B.V. (έδρα Amsterdam, Ολλανδία) για την αγορά, από την τελευταία, του συνόλου των μετοχών εκδόσεως Lukoil Cyprus Limited. Η Lukoil Cyprus είναι 100% θυγατρική της Lukoil Europe Holdings B.V. και λειτουργεί δίκτυο λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων στην Κύπρο το οποίο αριθμεί 31 πρατήρια (ο συνολικός αριθμός πρατηρίων που λειτουργούν στην Κύπρο είναι 286). H ρωσική Lukoil έχει παρουσία στην αγορά λιανικής καυσίμων της Κύπρου, από το 2002, οπότε άρχισε να λειτουργεί 16 πρατήρια. Στη συνέχεια το Δεκέμβριο του 2003 εξαγόρασε 13 πρατήρια της ExxonMοbil. Σήμερα ο αριθμός των πρατηρίων της εταιρείας ανέρχεται σε 31, με μέσες ημερήσιες πωλήσεις 6,6 χιλιόλιτρων υγρών καυσίμων.

Το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά του νησιού ανέρχεται σε 11%, περίπου. Σημειώνεται ότι στην ίδια αγορά δραστηριοποιείται επίσης, από το 2002 η ΕΚΟ, θυγατρική του ομίλου ΕΛ.ΠΕ. Τα 94 πρατήρια της, είχε εξαγοράσει από τις εταιρείες ΒΡ και ExxonMοbil. Σήμερα η ελληνική εταιρεία ελέγχει μερίδιο 32,5% της αγοράς της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα