Αυτοί βούλιαξαν την Τράπεζα Κύπρου – Δηλώσεις του Α.Ηλιάδη

Κατευθυνόμενες και καθοδηγούμενες ήταν οι έρευνες της Pimco και της Α&Μ από την Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζει ο πρώην Ceo της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης.

Επεσήμανε πως η τράπεζα

Κύπρου οδηγήθηκε στη σημερινή της κατάσταση εξαιτίας του «ξεπουλήματος» των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και στις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου και όχι από τις επεκτάσεις της τράπεζας στο εξωτερικό.

Η επέκταση των κυπριακών τραπεζών, είπε, ήταν μόνο
10% του συγκροτήματος και δεν επηρεάστηκε η τράπεζα γιατί αποτελούσαν μικρό κομμάτι του συγκροτήματος. Οι κεφαλαιουχικές ανάγκες που καθορίστηκαν από την Pimco, σημείωσε, καθορίστηκαν μόνο για την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας η εξαγορά της Transylvania ανήλθε στα €58 εκ. τονίζοντας πως σήμερα η αξία της υπολογίζεται στα €80 εκ.

Ο κ. Ηλιάδης, είπε πως η συγκεκριμένη επένδυση της τράπεζας Κύπρου αντιστοιχούσε στο 2,5 τοις χιλιοίς του κεφαλαίου της τράπεζας, δηλαδή €5 εκ και διερωτήθηκε πως είναι εφικτό το 2,5 τοις χιλίοις να επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

¬¬Άφησε και αιχμές για σκοπιμότητες πίσω από τις διαρροές της έκθεσης Α&Μ εκφράζοντας δυσαρέσκεια γιατί δεν λήφθηκε υπόψη η θέση της διοίκησης της τράπεζας .

Σημείωσε, επίσης πως η τράπεζα κατάφερε να καλύψει τις ζημίες ύψους €1,6δις από τις επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα, τονίζοντας ότι η Pimco αύξησε τις ανάγκες κατά €4 δις που προήλθαν από πρόσθετες προβλέψεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

«Η οικονομική ευρωστία της Τράπεζας Κύπρου», παρατήρησε, «επηρεάστηκε λόγω της επιδείνωσης της οικονομίας και των επισφαλείων, κατά €158εκ.» σημειώνοντας ότι «τα €80εκ ήταν λόγω του ότι απαιτήθηκε πρόσθετη διαγραφή από τα νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που είχαμε»

Η τράπεζα Κύπρου, τόνισε μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί γιατί είχε σημαντικά στοιχεία αλλά η ροή των καταστάσεων άλλαξε με την έκθεση της Pimco η οποία την οδήγησε σε ανάγκες €4δις.

«Δεν θεωρώ» είπε «πως η τράπεζα είχε ποτέ τόσο μεγάλες ανάγκες, αλλά ήταν πολύ λιγότερες».

Αυτοί είπε που αποφάσισαν ότι το μοντέλο της κυπριακής οικονομίας δεν είναι καλό και αποφάσισαν ότι πρέπει να ξεπουλήσουμε τα παραρτήματα του εξωτερικού θα μπορούσαν να το πράξουν με καλύτερους τρόπους.

Παράλληλα υποστήριξε πως το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων της τράπεζας στην Ελλάδα συνέβαλλε στο να μειωθεί το κεφάλαιο της κατά €3 δισ με €3,5δισ. προσθέτοντας ότι «είναι εκεί που το κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου γύρισε σε αρνητικό πρόσημο».

Ανέφερε ότι είχε συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, τονίζοντας πως ενωρίτερα ο διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης είχε συναντηθεί με τον κ. Προβόπουλο.

Η συνάντηση, τόνισε ήταν για να καταβληθεί προσπάθεια θυγατροποίησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα , επισημαίνοντας πως η προσέγγιση Προβοπουλου ήταν θετική με ορισμένες προϋποθέσεις για αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών και την καταβολή των κεφαλαίων.

Είπε, ότι μετά ο ίδιος αποχώρησε από την τράπεζα και δεν έγινε καμία άλλη επαφή.

«Αυτή η θυγατροποίηση» υπογράμμισε « θα μπορούσε να γίνει de facto (μέσα σε 24 ώρες εάν το Μάρτιο του 2013, τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου μεταβιβάζονταν στην επενδυτική τράπεζα της Ελλάδας, η οποία λειτουργούσε στην Ελλάδα».

Δεν θα χάνονταν, τόνισε τα περιουσιακά στοιχεία αλλά θα αποτελούσαν εν δυνάμει όφελος για τους μετόχους της τράπεζας Κύπρου, όταν σταδιακά αποκατασταθούν οι συνθήκες ομαλότητας στην Κύπρο και Ελλάδα.

πηγη: stockwatsh

Keywords
Τυχαία Θέματα