Αεροπορική τραγωδία Air Asia: Ανασύρονται οι πρώτοι νεκροί από τη θάλασσα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τετ. 12.00: Τον εντοπισμό των συντριμμιών του μοιραίου αεροσκάφους της AirAsia 8501 στη θάλασσα της Ιάβας επιβεβαίωσαν την Τετάρτη οι ινδονησιακές αρχές.

Η μοιραία πτήση εντοπίστηκε με σόναρ σε βάθος 30 με 50 μέτρων και τα πληρώματα που μετέχουν στις έρευνες διάσωσης βρίσκονται σε ετοιμότητα για να περισυλλέξουν και να αναγνωρίσουν τα πτώματα των επιβατών του αεροπλάνου.

Με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα,

δεκάδες δύτες του Ναυτικού της Ινδονησίας ξεκίνησαν εκ νέου τις έρευνες, στις οποίες μετέχουν περίπου 30 πλοία και 21 αεροσκάφη από την Ινδονησία, την Αυστραλία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η κακοκαιρία που επικρατεί στην περιοχή με κύματα να φθάνουν μέχρι και τα τρία μέτρα και ισχυρούς ανέμους να πνέουν δυσχεραίνουν την επιχείρηση.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

Βέβαιες «κατά 95%» εμφανίζονται οι αρχές της Ινδονησίας πως σοροί και αντικείμενα που βρέθηκαν στη θάλασσα της Ιάβας προέρχονται από το αεροσκάφος της AirAsia που είχε εξαφανιστεί την Κυριακή με 162 επιβαίνοντες.

Στην ανακοίνωσή των ευρημάτων, οι συγγενείς που έχουν συγκεντρωθεί στα δύο αεροδρόμια (στη Σουραμπάγια της Ινδονησίας και στην Σιγκαπούρη) ξέσπασαν σε κλάματα. Τα συνεργεία θεωρούν πιθανότερο πως το αεροπλάνο βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας.

Το πρωί της Τρίτης, τηλεοπτικά κανάλια της Ινδονησίας μετέδωσαν εικόνες αντικειμένων που εντοπίστηκαν στη θάλασσα και ενδεχομένως να προέρχονται από το αεροσκάφος.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της έρευνας Χένρι Μπάμπανγκ Σοελίστιο δήλωσε στους δημοσιογράφους «βέβαιος κατά 95%» πως τα αντικείμενα είναι συντρίμμια της πτήσης.

Στη δημοσιότητα είχαν δοθεί εικόνες που έδειχναν αντικείμενα να επιπλέουν, κάποια πιθανώς σωσίβια. Ορισμένα φαίνονταν σαν πόρτα του αεροσκάφους και ένα άλλο έμοιαζε με φουσκωτή σκάλα έκτακτης ανάγκης.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Αντικείμενα που ενδέχεται να προέρχονται από το αγνοούμενο αεροσκάφος της AirAsia εντοπίστηκαν στην περιοχή έρευνας στη Θάλασσα της Ιάβας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Εκπρόσωπος της Αεροπορίας της Ινδονησίας δήλωσε πως στα νερά έχουν βρεθεί πετρελαιοκηλίδες, χωρίς όμως να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί αν προέρχονται από το χαμένο Airbus A320-200. Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θάλασσα της Τζάβα, με τη συμμετοχή πολλών κρατών.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

UPD – ΔΕΥΤΕΡΑ 4.00: Το εξαφανισμένο σκάφος της AirAsia βρίσκεται πιθανότατα «στον βυθό του ωκεανού», είπε, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ινδονήσιος επικεφαλής της επιχειρήσης εντοπισμού του Airbus A320-200 τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την Κυριακή.

«Οι τελευταίες συντεταγμένες (του αεροπλάνου) ήταν πάνω από τη θάλασσα, οποτε το πιθανότερο είναι να βρίσκεται στον πάτο του ωκεανού» δήλωσε ο Μπαμπάνγκ Σολεστίγιο σε συνέντευξη τύπου στο αεροδρόμιο Σοκάρνο της Τζακάρτα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, στο αεροδρόμιο μαζί με τους συγγενείς βρίσκεται και ο Πρόεδρος της εταιρείας Φερνάντες, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις κεκλεισμένων των θυρών, ενώ ήδη τους έχουν προσφερθεί δωμάτια ξανοδοχείων για να περάσουν τη νύχτα.

ΒΟΥΛΙΑΞΕ Η ΜΕΤΟΧΗ

Πτώση 11,6% κατέγραψαν οι μετοχές της AirAsia με το άνοιγμα της συνεδριάσης των ασιατικών χρηματιστηρίων το πρωί της Δευτέρας μετά την εξαφάνιση – την Κυριακή – της πτήσης QZ8501.
Το 49% της Indonesia AirAsia ανήκει στην μαλαισιανή AirAsia, με το υπόλοιπο 51% να ανήκει σε ντόπιους επενδυτές.

ΠΕΤΟΥΣΕ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ;

Νέα διάσταση στο θρίλερ της AirAsia δίνει η διαπίστωση ειδικών ότι πιθανότατα το αεροσκάφος κινούνταν με χαμηλότερη της ενδεδειγμένης ταχύτητας όταν επιχείρησε να ξεφύγει από την καταιγίδα που εντόπισε το πλήρωμα.
Επικαλούμενοι τα δεδομένα από τα ραντάρ οι ειδικοί εκτιμούν ότι το Airbus A320 πετούσε με χαμηλότερη κατά 160χλμ./ώρα ταχύτητα από ό,τι θα έπρεπε στο υψόμετρο που βρισκόταν την ώρα που χάθηκαν τα ίχνη του.

UPD ΚΥΡΙΑΚΗ 17.55 : ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ.

Αύριο Δευτέρα θα συνεχιστούν οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροπλάνου της εταιρείας AirAsia λόγω της νύχτας και των καιρικών συνθηκών.

Δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οπι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Airbus A320-200 με 162 επιβαίνοντες πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο ανατολικό τμήμα του νησιού Μπελιτούνγκ στη θάλασσα της Ιάβα.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Ο πύργος ελέγχου που παρακολουθούσε την πτήση QZ8501 από την πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας, με κατεύθυνση τη Σιγκαπούρη, της μαλαισιανής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους AirAsia έχασε επαφή με το αεροπλάνο στις 07:00 τοπική ώρα.

Το αγνοούμενο αεροσκάφος είναι Airbus A320-200. Μεταφέρει 155 επιβάτες, των οποίων οι εθνικότητες είναι οι εξής: 149 Ινδονήσιοι, τρεις Κορεάτες, ένας από τη Σιγκαπούρη, ένας από τη Μαλαισία και ένας Βρετανός. Οι 138 εξ αυτών είναι ενήλικοι, 16 παιδιά και ένα βρέφος.
Ο κυβερνήτης είχε επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου και ζητούσε την άδεια να αλλάξει πορεία, επικαλούμενος τις κακές καιρικές συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα