Α. Τσίπρας στη Βουλή: Ο Σόιμπλε να αποσύρει την πρόταση για τα πρωτογενή πλεονάσματα – Τι κέρδισε η Ελλάδα στο Eurogroup

Για πολύ σημαντική εξέλιξη της προηγούμενης Δευτέρας στο Eurogroup με την επι της αρχής συμφωνία, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή, ενώ κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας να αποσύρει την απαίτηση

για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια.

Εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας, η απόφαση του Eurogroup, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μεγάλη προσπάθεια σε δυο παράλληλα μέτωπα ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια σε δυο μέτωπα. Να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση για την β’ αξιολόγηση. Οσον αφορά στην προσπάθεια να πετύχουμε τους στόχους είναι πλέον παραδεκτό από όλους ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται και η οικονομία ανακάμπτει, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο Eurogroup έγινε ένα σημαντικό βήμα όπου συνομοληγήθηκαν οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες κινείται η διαπραγμάτευση, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά τη λήξη του προγράμματος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημείωσε ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές μας -και για τις οποίες προεξοφλώ ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι’ αυτό,- θα υπάρχει κι ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς.

Πετύχαμε έναν έντομο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά μετά από 7 χρονια να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες στη βάση της προώθησης πολιτικών που θα ενισχύουν τη διαπιστωμένη αναπτυξιακή τάση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αφωνία και έλλειμμα στρατηγικής της ΝΔ, ασκώντας της κριτική και για τη στάση της αναφορικά με τη συμφωνία του Eurgoroup.

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφτεί και δεν είναι στη Βουλή, ότι δεν απηύθυνε ερώτημα στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” επί της διαπραγμάτευσης και πως όμως ο ίδιος θα είναι εδώ κάθε Παρασκευή να τον περιμένει και να του απαντά.

Keywords
Τυχαία Θέματα