Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η συμφωνία για το χρέος θα ανοίξει τον δρόμο επιστροφής στις αγορές

Μια ικανοποιητική συμφωνία με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα επιστροφή στις αγορές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

Αποτιμώντας επίσης τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως περίμενε

ότι θα είναι δύσκολες αλλά δήλωσε έκπληκτος από την θέση του Β.Σόιμπλε «που στο τέλος ήθελε ρήγμα στην Ευρώπη».

Στη συνέντευξή του υποσχέθηκε να τηρήσει τους όρους παρά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς, όπως οι φορολογικές αυξήσεις, “δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα”. Ο Τσίπρας έχει δηλώσει ότι η συμφωνία ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί μια καταστροφική έξοδος από την ευρωζώνη και ότι οι πτυχές της συνιστούν βελτίωση από τα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης.

“Η συμφωνία για πρώτη φορά έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση. Η προσαρμογή είναι πιο ήπια”, τόνισε ο Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο β΄ μισό του 2016, αλλά ότι η μεταναστευτική κρίση θα μπορούσε να πλήξει την εύθραυστη οικονομία-ιδιαίτερα τον σημαντικό κλάδο του τουρισμού. Η κρίση χρέους της χώρας έχει περιορίσει σοβαρά την ικανότητά της να διαχειριστεί τις ροές των μεταναστών που περνάνε τα σύνορά της.

“Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους ότι εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα κεφάλαια που θα δαπανήσει η Ελλάδα θα πρέπει να αφαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στους στόχους για το έλλειμμα που συμφωνήθηκαν με βάση το πρόγραμμα διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα