TΡΑΠΕΖΕΣ: Όλα παίζονται σε 50 ημέρες – Το διεθνές κλίμα δεν μεταδίδει αισιοδοξία – Η τρόικα θέλει να “φάει” τους μεγάλους που χρωστούν

Σε περίοδο αναμονής βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς το επόμενο διάστημα δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις.

Οι Έλληνες τραπεζίτες βρίσκονται σε διαρκή επαφή με hedge funds και επενδυτές τώρα στη Νέα Υόρκη και προ ημερών στο Λονδίνο, καταγράφοντας το κλίμα, με φόντο την επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος. Το κλίμα, όπως πληροφορούμαστε, δεν

είναι καθόλου ευνοικό στις ΗΠΑ, όχι τόσο εξ αιτίας του ‘πολιτικού κινδύνου” στην Ελλάδα, αλλά κυρίως, εξ αιτίας της γενικότερης κατάστασης στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, βάλουν ευθέως κατά της πολιτικής Μέρκελ που οδηγεί σε ύφεση και άρχισαν ήδη να αποσύρουν κεφάλαια από τις αγορές της Ευρώπης.

Η ομίχλη ωστόσο πάνω από τις ελληνικές τράπεζες θα διαλυθεί, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων τα stress tests , η αγορά ABS από την ΕΚΤ, η επιφυλακτικότητα για τον αναβαλλόμενο φόρο και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί, είναι εάν και κυρίως πόσα νέα κεφάλαια θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες και τι θα γίνει με το «μαξιλάρι» των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ. Τα μηνύματα που εκπέμπουν οι τράπεζες είναι αισιόδοξα, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για το ελληνικό banking καθώς έχει γίνει ενδελεχής προεργασία ώστε να ανταπεξέλθουν στα tests.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ 1000 ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Ωστόσο, ο μεγάλος βραχνάς για τις ελληνικές τράπεζες, είναι το ύψος των κόκκινων δανείων, τα οποία υπολογίζονται επισήμως στα 80 δισ. ευρώ, ενώ είναι αρκετά περισσότερα! Ξεπερνούν ήδη τα 100 δισ. σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.

Η τρόικα αποχώρησε από την Ελλάδα χωρίς να καταλήξει σε οριστική συμφωνία με την κυβέρνηση για το ζήτημα της ρύθμισης, παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου και τις πολύερες συσκέψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να συμφωνήθηκε να βρεθεί άμεσα μια λύση -έστω και με εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις- για τις 109 χιλιάδες επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες εταιρείες που χρωστούν σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Όσον αφορά 1.000 μεγάλες επιχειρήσεις, το ζήτημα θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο. Είναι σαφές ότι η τρόικα δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι πολλούς κρατικοδίαιτοπυς επιχειρηματίες της διαπλοκής, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή της κατάσταση.

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Εν τω μεταξύ, οι τραπεζίτες βρίσκονται σε αναμονή της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον, όπου θα συζητηθεί το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ο ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ

Όσον αφορά την επιφυλακτικότητα που έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον αναβαλλόμενο φόρο, οι τραπεζίτες που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη, ζητούν νέα παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Πάντως το κλίμα στη Φρανκφούρτη δεν ήταν αρνητικό, με την ΕΚΤ να αναμένει περαιτέρω διαυκρινίσεις για το ζήτημα, το οποίο αναμένεται να λυθεί με παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ.

Η ATTICA BANK

Άλλη μια εκκρεμότητα είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής ή αν θα πάρει παράταση η αμκ, με την κρίσιμη συνεδρίαση του δ.σ. να έχει προγραμματιστεί για τις 13 Οκτωβρίου. Οι τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος «στρατηγικός επενδυτής» δεν είναι καλές και σύντομα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει τον πρώτο λόγο…

Keywords
Τυχαία Θέματα